Coach Business Booster: Jeroen Vollebergh

Geplaatst op: 20 juni 2024

Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Jeroen Vollebergh aan je voor, Corporate Lawyer bij Taylor Wessing Nederland. Jeroen is niet alleen lid van ORAM, maar start in september ook als coach van de ORAM Business Booster. Waarom vindt Jeroen dat je deel moet nemen aan het programma? ‘Dit is dé kans om de experts, in dit geval mij als advocaat, het hemd van het lijf te vragen.’

1. Wie ben je als mens en waar werk je?
Ik ben Jeroen en ik woon in Amsterdam met mijn gezin. Ik werk bij Taylor Wessing, op de afdeling Corporate M&A. Naast ‘traditionele’ M&A richten wij ons op de markt van groeiende bedrijven: startups, scale-ups, investeerders, maar ook incubators en accelerators. Taylor Wessing is een toekomstgericht kantoor, met een focus op sectoren waar innovatie centraal staat, zoals Technology, Media & Communication en Life Sciences & Health. Ik vind het leuk om daar onderdeel van uit te maken, met name omdat ik de ontwikkelingen van zo dichtbij kan meemaken. En ik spreek graag met ondernemers die op hun eigen vakgebied innoveren.

2. Wat is je affiniteit met startups en startende ondernemers?
Ik sta open voor nieuwe technologieën, nieuwe manieren van werken en manieren om zaken anders aan te pakken. Die mentaliteit zie je vaak bij ondernemers die willen groeien en die iets hebben waarvan ze denken ‘dit gaat de wereld veranderen’. Daar zitten de mensen die anders durven denken en innoveren. De start-upfase brengt bijzondere vraagstukken mee die ik heel interessant vind. Vragen als: hoe richt je je bedrijf in, wat geef je je eerste werknemers, als je geen loon kunt betalen, misschien aandelen in je bedrijf? Hoe denk je na over contracten met klanten? Ben je al in de fase waarin algemene voorwaarden interessant zijn of niet? Ik vind het leuk om als sparringpartner te dienen en nu bij ORAM als coach. Het interessante is dat het breder is dan het juridische en ik mijn expertise en ervaring goed kan inzetten bij het type ondernemers dat mee wil doen aan de ORAM Business Booster.

3. Waar ben je trots op in je werk of daarbuiten?
Waar ik trots op ben, is dat ik met de ondernemers snel tot de kern kan komen en ook eens durf te zeggen: ‘Laat die algemene voorwaarden nog maar even zitten en steek je energie eerst in je product of in je investeerders.’ Door pragmatisch mee te denken en te sparren met ondernemers kan ik echt van toegevoegde waarde zijn. Mijn collega’s en ik horen gelukkig regelmatig terug dat we dat zijn.

4. Wat was een belangrijk leermoment voor jou en wat heeft je dat opgeleverd?
Als in-house jurist zat ik ooit aan de ontvangende kant van een juridisch advies. Een belangrijk leermoment was: hoe voelt het om geadviseerd te worden? Dat was een waardevolle ervaring. Sindsdien vraag ik me altijd af hoe mijn adviezen landen. Voordat ik mijn e-mails verzend, stel ik mezelf de vraag: ‘Geef ik wel advies? Of noem ik alleen wat mitsen en maren zonder duidelijk te maken wat mijn advies is?’ Ik heb geleerd om de vertaalslag te maken van juridische kennis naar iets praktisch waar de ontvanger wat aan heeft.

5. Wat wil je in je periode als coach graag meegeven aan de deelnemers?
Mijn oproep aan ondernemers is om er heel opportunistisch in te gaan zitten en mee te doen:

  • Het ORAM-netwerk is een breed palet aan bedrijven en ondernemers. Het ORAM-lidmaatschap biedt toegang tot een ontzettend waardevol netwerk waarin je op een laagdrempelige manier met al die mensen en bedrijven in contact kunt komen.
  • Het ORAM Business Booster-programma is een middel om heel veel te halen uit de bedrijven die daaraan verbonden zijn. Ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen expertise. Maar in dit geval kun je mij, als advocaat met ervaring in dit gebied, de kans grijpen om iemand het hemd van het lijf te vragen.
  • Om direct al toegang te krijgen tot een groep adviseurs of ondernemers om mee te sparren, die ervaren zijn en waar je heel veel van kunt leren. We hadden een mooie introductie bij Bureau Zuidema, met onderhandelen, maar ook om die groep te leren kennen. Dat waren gelijkgestemden. Verschillende mensen die je niet zo snel buiten ORAM zou spreken.
  • Het is een veilige omgeving om ideeën te testen, om contact te hebben met klanten en leveranciers, om de wateren te testen. Het is een mooie omgeving om je kwetsbaar op te stellen, zonder dat je de deksel op je neus krijgt. Het is een mooie manier om allerlei facetten van je onderneming op de proef te stellen.