ORAM en Werken in de Haven ondertekenen Amsterdams Stagepact MBO
Begin april is het Amsterdamse Stagepact MBO door ruim 40 partijen ondertekend. Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse stad met een lokaal Stagepact. ORAM heeft als penvoerder van het programma Werken in de Haven, mede namens Port of Amsterdam en Amports getekend. Met elkaar, gaan we eraan werken om iedere mbo-student in Amsterdam een stageplek te geven, met goede begeleiding en een passende stagevergoeding.
Visie Werken in de Haven
Het Stagepact sluit aan bij de visie van het stimuleringsprogramma Werken in de Haven:
- Organiseer meer mbo-stageplekken en een betere match tussen vraag en aanbod
- Zorg voor een eerlijke stagevergoedingen
- Creëer optimale sociale veiligheid en voorkom stagediscriminatie
- Realiseer goede communicatie tussen onderwijs en industrie
In Amsterdam studeren 40.000 mbo-studenten. In de haven staan ze te springen om deze vakmensen aan boord te krijgen. Denk aan banen in het laden en lossen, in op- en overslag en in de energietransitie. De bedrijven zijn bezig zich te ontwikkelen tot steeds betere stagebedrijven. De stageplekken en banen in de haven zijn alvast op één plek te vinden: werkenindehaven.amsterdam.
Samen sterk
Net als in het landelijke Stagepact staan in het Amsterdamse Stagepact afspraken over het verbeteren van stages. Het Stagepact verbindt bedrijven, mbo-instellingen, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de gemeente Amsterdam, om samen toe te werken naar een waardevolle, veilige en positieve praktijkervaring voor alle mbo-studenten én werkgevers. Dit ondertekenmoment is het startschot voor een succesvolle samenwerking tussen alle partijen.
Yasemin Demirtas, programmamanager Arbeidsmarkt blikt terug op gisteren ‘We moeten trots zijn op onze mbo’ers, zij zijn namelijk essentieel voor Amsterdam. En dus ook de haven! Met de ondertekening van het stagepact gaat de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de gemeente, mbo-instellingen, mbo-opleidingen en studenten van start. Een belangrijke ontwikkeling. Alle partijen moeten namelijk investeren in een verbeterde route van mbo-student naar werkgever. En hier moeten echt nog wel stappen in worden gezet.
Sofyan Mbarki, wethouder mbo en toeleiding arbeidsmarkt benadrukt nog een keer het potentieel in Amsterdam rondloopt: ‘Als we als stad geen gebruik maken het geweldige talent dat rondloopt in het mbo, dan komen we nergens. Het is de combinatie van werken met je handen en je hoofd dat het mbo zo uniek maakt. Goede stages zijn daarin essentieel, want die maken de stap van studie naar werk kleiner.’
We kijken uit naar verdere samenwerking tussen alle onderwijsinstellingen en het havenbedrijfsleven.
Bekijk hier de film over al het werk dat mbo-afgestudeerden in de stad doen. Het is gemaakt door mbo-studenten mediastudies.