Verkeershinder rond Amsterdam in zomer

Geplaatst op: 1 mei 2024

Rijkswaterstaat werkt komende zomer aan de Ring A10 van Amsterdam. Het doel is om onze infrastructuur in goede conditie te brengen, te houden én toekomstbestendig te maken. Deze werkzaamheden kunnen leiden tot forse extra reistijd.

Overzicht werkzaamheden:

 • A9 wegverbreding Badhoevedorp-Holendrecht
  Van vrijdag 31 mei tot maandag 3 juni is de A9, tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in beide richtingen dicht. In het weekend van vrijdag 9 augustus tot maandag 12 augustus is de A9 in één richting dicht: vanaf knooppunt Badhoevedorp richting knooppunt Holendrecht. Tijdens beide weekenden wordt gewerkt aan en rondom de Schipholbrug en wordt op verschillende delen van de A9 geasfalteerd.
 • A10 Noord, geluidschermen
  Halverwege 2024 wordt er gestart met het vervangen van de kapotte geluidschermen bij de A10 Noord. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. In die periode rijdt het verkeer over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking.
 • A10 Zuidasdok
  Van vrijdag 28 juni tot maandag 1 juli is de A10 Zuid richting Utrecht dicht tussen knooppunt Badhoevedorp en afrit S108. Van vrijdag 12 juli tot maandag 15 juli is de A10 Zuid naar Schiphol afgesloten vanaf knooppunt Amstel tot oprit S108.
 • A10 2e Coentunnel
  Van 19 juli tot 9 september wordt de brandwerendheid verbeterd in de 2e Coentunnel. Er wordt gewerkt in de wisselbuis. Verkeer kan gebruik maken van de doorgaande tunnelbuis die ernaast ligt. De verwachte hinder zal beperkt zijn.
 • A10 Noord, Zeeburgerbruggen
  Van 20 juli tot 9 september wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan de Zeeburgerbruggen, tussen aansluiting Durgerdam en knooppunt Watergraafsmeer. Gedurende zeven weken werken we de eerste 3,5 week aan de buitenring richting Amsterdam-Noord. Daarna 3,5 week aan de binnenring richting Watergraafsmeer. Tijdens de werkzaamheden wordt verkeer geadviseerd om gebruik te maken van de Ring van Amsterdam.
 • A7 brug Purmerend
  Van april tot september wordt de brug in de A7 bij Purmerend hersteld. Verkeer rijdt in beide richtingen over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking.

Altijd 1 rijrichting beschikbaar
Komende zomer werkt Rijkswaterstaat aan zowel de noordkant als zuidkant van Amsterdam waardoor het wegverkeer hinder ondervindt. Aan de noordkant van Amsterdam worden op verschillende locaties groot onderhoud en renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Dit doen we in de zomermaanden omdat er dan minder verkeer op de weg is waarmee de hinder minder groot is dan in drukkere periodes. Ten zuiden van Amsterdam zijn twee grote projecten in uitvoering die deze zomer, maar ook de komende jaren veel hinder veroorzaken: A9 Badhoevedorp-Holendrecht en A10 Zuidasdok. De werkzaamheden zijn zo gepland dat er altijd één rijrichting van de Ring van Amsterdam (A10) beschikbaar is. De Ring is noodzakelijk voor de regionale verkeersafwikkeling en de bereikbaarheid van Amsterdam en de kop van Noord-Holland.

Het plannen van de werkzaamheden gaat in overleg met diverse wegbeheerders in de regio, ook zij hebben een onderhoudsopgave, en via het samenwerkingsverband Amsterdam Bereikbaar.

Door de grote opgave ontkomen we er niet aan
Hoofdingenieur-directeur West-Nederland Noord Joost de Ruig: ‘Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 en daarom aan groot onderhoud of vervanging toe. Om Noord-Holland nu en in de toekomst bereikbaar te houden worden de komende jaren veel werkzaamheden uitgevoerd. Vanzelfsprekend proberen we de hinder zo veel mogelijk te beperken. Helaas is het niet altijd mogelijk om werkzaamheden na elkaar uit te voeren. Door de grote opgave ontkomen we er niet aan.’

Projectpagina’s projecten A10 Noord