Verslag ORAM-bijeenkomst: The Future of Water

Geplaatst op: 27 september 2024

Tijdens de ORAM-bijeenkomst The Future of Water stond de toenemende schaarste aan water centraal. Water is een essentieel goed, en met de stijgende zeespiegel, verzilting van het land en drinkwatertekorten wordt de urgentie steeds groter. Zoals Dorine Bosman treffend aangaf: ‘We kunnen niet langer wegkijken, we moeten nu actie ondernemen om waterzekerheid voor de toekomst te garanderen.’

Roy Tummers, directeur bij VEMW, onderstreepte het belang van zowel waterkwaliteit als -beschikbaarheid. De overheid wil tegen 2035 20% besparen op drinkwater, maar binnen het bedrijfsleven heerst onzekerheid over de haalbaarheid van dit doel. ‘Hoewel het probleem nog niet zo groot is als de energiecrisis, moeten we nú beginnen met verduurzaming in waterverbruik,’ benadrukte Tummers.

Sabine Stuiver, mede-oprichter van Hydraloop, kaartte de noodzaak aan om ons huidige, lineaire watersysteem te transformeren naar een circulair systeem: ‘We spoelen nu nog toiletten door met drinkwater, dat is niet duurzaam. We moeten licht vervuild water opnieuw gebruiken.’ Stuiver legde uit dat er nog veel weerstand is tegen hergebruik van water, mede door de lage waterprijs, die geen prikkel biedt om water te besparen. De EU werkt aan een waterlabel dat inzicht moet geven in het waterverbruik van woningen, wat een stap kan zijn naar meer bewustwording en actie.

Tijdens het panelgesprek werd de waarde van water verder uitgediept. Alice Fermont van Waternet wees op het belang van samenwerking tussen overheid en bedrijven: ‘We moeten verduurzamen omdat we dat willen, niet alleen omdat het moet.’ De huidige mentaliteit van urgentie moet volgens het panel verschuiven naar een vanzelfsprekendheid om verduurzaming structureel in te bedden in bedrijfsprocessen.

Ook Mónica Altamirano de Jong benadrukte het belang van klimaatadaptatie en circulaire oplossingen, waarbij ze Singapore aanhaalde als voorbeeld van best practices in watermanagement. Irene van der Veer van Rijkswaterstaat lichtte het probleem van verzilting in Nederland toe en benoemde dat investeringen in infrastructuur, zoals de Selectieve Onttrekking, essentieel zijn om de zoutwaterafvoer te reguleren.

De bijeenkomst sloot af met een oproep tot actie. Het panel was het erover eens dat technische oplossingen voor waterbeheer beschikbaar zijn, maar dat de echte uitdaging ligt in de maatschappelijke en organisatorische veranderingen die nodig zijn. Bedrijven en overheden moeten samenkomen om een waterbewuste samenleving te creëren, waarbij de focus ligt op circulaire oplossingen en klimaatbestendige strategieën. Zoals Natascha Schuttinga van HyCC benadrukte: ‘De toekomst van water ligt in onze handen, en die toekomst begint nu.’

De boodschap van de bijeenkomst was duidelijk: water moet direct op de agenda van elk bedrijf komen te staan. De tijd om te handelen is nú.