Als je met Serdar Erdag, accountmanager bij KH Engineering spreekt, spat de gedrevenheid ervan af. Al achttien jaar werkt hij bij KH Engineering, een multidisciplinair ingenieursbureau dat innovatieve en duurzame oplossingen biedt voor industriële bedrijven. Als accountmanager binnen de New Energy & Infrastructure (NEI) groep werkt Serdar met technische diepgang en visie aan de verduurzaming van de industrie. Zijn boodschap is helder: verduurzamen kán – als we het samen doen.
De zon liet zich niet heel gul zien, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken: de ORAM Lenteborrel 2025 was er weer één om in te lijsten. Op dinsdag 15 april verzamelden ruim 175 leden en relaties zich op het prachtige terras van Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel – een locatie met allure én historie, waar je alleen al vrolijk van wordt bij binnenkomst.
Wij stellen graag onze leden aan je voor. Vandaag maak je kennis met Tjeerd Schulting, Managing Director van Damen Shiprepair Amsterdam. ‘Wij zijn al 105 jaar bezig met scheepsreparatie en blijven continu innoveren om onze klanten de beste service te bieden.’
Hoe weet je wat er écht speelt in het netwerk? Je vraagt het gewoon. Tijdens het ORAM-kerstconcert en de Nieuwjaarsbijeenkomst vroegen we aan de leden om een korte enquête in te vullen over hun wensen, zorgen en nieuwsgierigheid. We vroegen: Met welke onderwerpen wil jij je verdiepen tijdens ORAM-events?
Voor het eerst in jaren vestigden zich minder dan 50 buitenlandse bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam. In 2022 waren dat er nog 90, in 2019 zelfs 161. Ook het aantal banen dat deze bedrijven met zich meebrengen, loopt terug. Een duidelijke trendbreuk – en een signaal dat het vestigingsklimaat onder druk staat.
Nieuwe stikstofregeling brengt tientallen gerealiseerde projecten en nieuwe plannen in het Noordzeekanaalgebied, met een investeringswaarde van miljarden, in gevaar. Het betreft daarbij vaak investeringen in duurzame producten en processen, die de uitstoot van stikstof én CO2 op termijn juist beperken.
Gisteren hadden we bij ORAM in het Havengebouw een inspirerende en dynamische bijeenkomst over Generatieve AI en het Digitaliseringsoffensief samen met partner KplusV. Generatieve AI, zoals ChatGPT is dé technologie die de manier waarop we werken, communiceren en ondernemen razendsnel verandert. ORAM nodigde de leden en geïnteresseerden uit in de prachtige Havenzaal op de bovenste verdieping van het Havengebouw. Met uitzicht over het IJ, scherpe inzichten en levendige gesprekken werd het een bijeenkomst van nieuwe inzichten en verbinding met bekende en nieuwe ondernemers uit het netwerk.
Wij stellen graag onze leden aan je voor. Vandaag maak je kennis met Lotje Bruin, vestigingsmanager bij JINC Noord-Holland. Lotje is een enthousiaste verbinder met een passie voor gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt: 'Ik ben super trots dat ik iedere dag bezig ben om de wereld een beetje gelijker te maken, werelden met elkaar te verbinden en jongeren meer kansen te bieden.'
De gemeente Amsterdam waarschuwt voor extreme verkeerschaos in 2025. En dit is nog maar het begin. Verwacht wordt dat de hinder in de aankomende 10 jaar zal aanhouden. Er staan grootschalig onderhoud en capaciteitsuitbreiding gepland voor talloze wegen, tunnels, NS-stations en het spoor. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk en vallen in de aankomende periode grotendeels samen, zeggen de gemeente en Rijkswaterstaat.
Op donderdag 27 maart organiseerden ORAM, Van Doorne en TAUW een inspirerende Masterclass Kaderrichtlijn Water. In een goedgevulde zaal namen drie bevlogen experts ons mee in de wereld van veranderende wetgeving, technische uitdagingen én de kansen die deze watertransitie biedt.
Wat een fantastische start van de Week van het Vakmanschap! Samen met Damen Shiprepair Amsterdam, ROC van Amsterdam | Flevoland, TechCampus Amsterdam en Dunamare Onderwijsgroep trapte ORAM deze inspirerende week vanmorgen feestelijk af.
Tijdens de rondetafelsessie Krachtige Arbeidsmarkt van dinsdag 18 maart, kwamen werkgevers, arbeidsmarktdeskundigen en overheden samenkwamen om te bespreken hoe statushouders succesvol aan het werk geholpen kunnen worden. Startpunt was de presentatie van Randstad en KPN over hun succesvolle plaatsing van statushouders.
Tijdens de eerste rondetafelsessie Krachtige Arbeidsmarkt van 2025 praatten werkgevers, overheden, beleidsmakers en arbeidsmarktexperts over de uitdagingen en kansen in de strijd om jong talent. Centraal hierbij stond de presentatie van PwC over de Workforce Preference Study, een jaarlijks onderzoek naar de arbeidsvoorkeuren van jongeren tussen de 18 en 35 jaar.
Hoe is het om te ondernemen in het familiebedrijf? Je vader op te volgen en samen met je broer te groeien onder niet altijd ideale omstandigheden?
De ondernemersverenigingen ORAM en VEBAN werken al langere tijd nauw samen. Zo laten ze zo vaak als mogelijk het geluid van ondernemend Amsterdam gezamenlijk horen. De samenwerking is de afgelopen jaren steeds intensiever geworden en vorig jaar is door de voorzitters de intentie uitgesproken die samenwerking te formaliseren door toekomstig als één sterke Amsterdam-brede ondernemersverenging door te gaan. Later dit jaar besluiten de leden of ze deze samenwerking willen formaliseren. Beide voorzitters spraken met elkaar over de voorgenomen fusie.
Jongeren krijgen tijdens deze eerste WorkXperience Day een kijkje achter de schermen bij Amsterdamse bedrijven. Deze unieke meeloopdag verbindt mbo- en hbo-studenten en het bedrijfsleven aan elkaar tijdens de Week van het Vakmanschap.
In 2025 vinden er meer grootschalige werkzaamheden plaats in en rond Amsterdam dan ooit tevoren. Naast weg- en spoorwerkzaamheden zijn er in de zomer veel grote events. Dit zorgt van 9 mei tot en met 6 oktober voor extra drukte en flinke verkeershinder in en rondom de stad. Dit heeft impact op vrijwel iedereen die naar, vanuit of via Amsterdam reist, ongeacht de richting – van Den Haag tot Almere en van Alkmaar tot Utrecht.
Een uitspraak van de Raad van State op 18 december 2024 scherpt de stikstofregels verder aan. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven in het Noordzeekanaalgebied. Een belangrijke verandering is dat intern salderen niet langer vergunningsvrij is. Dit betekent dat bedrijven bij nieuwe projecten vaker een natuurvergunning nodig hebben, zelfs als de totale stikstofuitstoot niet toeneemt.
Artificial Intelligence (AI) is allang geen toekomstmuziek meer. Steeds meer bedrijven zetten AI in om processen te automatiseren, data slimmer te benutten en betere beslissingen te nemen. Tijdens de masterclass 'AI in Business’ kregen de deelnemers een inspirerend kijkje in laatste trends in AI-toepassingen. Zoals expert Ralf Zoetekouw van Datacation zei: ‘Ik evalueer de toekomst van ons bedrijf dagelijks, zo snel gaan de ontwikkelingen in AI. Welke kansen biedt AI voor bedrijven? Hoe kan je er zelf mee aan de slag? Dat waren de centrale vragen van de dag.
Van 17 tot en met 21 maart staat heel Nederland in het teken van de Week van het Vakmanschap, een landelijke campagne om jongeren te enthousiasmeren voor een toekomst in het vakmanschap. ORAM – Ondernemend Amsterdam organiseert samen met het ROC van Amsterdam - Flevoland, Techcampus Amsterdam, Dunamare Onderwijsgroep en Damen Shiprepair Amsterdam de officiële opening van de Week van het Vakmanschap op woensdag 19 maart. De dag bestaat uit twee onderdelen: De Welkom op de werf-dag en WorkXperience Day. Dit evenement biedt jongeren een unieke kans om een dag mee te lopen bij bedrijven in en rondom Amsterdam.
Zelden werden we zo warm onthaald als bij JCDecaux, in hun centrale depot in Almere. Al langs de route werden we verwezen door bewegwijzering, en bij aankomst prijkte het ORAM-logo stralend op verlichte MUPI’s. In de centrale hal werd de ontvangst compleet gemaakt met koffie, thee en heerlijke petit fours, allemaal in Franse stijl geserveerd uit een vintage Citroën-foodtruck. Een sfeervolle start voor een inspirerende middag!
In 2027 wordt de Kaderrichtlijn Water (KRW) van kracht en dat heeft grote gevolgen voor bedrijven. Maar wat betekent dat precies? We spreken met Esther van Swambagt, milieukundige en specialist watermanagement bij TAUW, een adviesbureau voor milieu en duurzaamheid. Ze vertelt over de impact van de KRW, de uitdagingen voor bedrijven en waarom het nú tijd is om in actie te komen.
Wij stellen graag onze leden aan je voor. Vandaag maak je kennis met Ahmed Hamed, directeur en eigenaar van Cloud Agent B.V. Ahmed groeide op in Amsterdam en woont er nog steeds. Hij doet zaken in heel Nederland. Ahmed: In de randstad draait het om ‘Wat kan je voor mij betekenen?’, daarbuiten willen klanten eerst weten met wie ze zaken gaan doen.’
Op 1 februari is Emma de Jong gestart bij ORAM en Amports. Als Community- en Eventmanager houdt zij zich voor ORAM en Amports bezig met het verder opbouwen van de communities, ook voor de young professionals. Bij ORAM doet zij dit uiteraard samen met Renko de Vries. Emma: ‘Waar ik écht energie van krijg is in mensen, verbinden en communities bouwen, dat komt allemaal samen in deze baan bij ORAM.’
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Lex Keukens aan je voor, advocaat partner bij TeekensKarstens Advocaten (TK). Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van technologie en recht: ‘Daar waar innovatie plaatsvindt, voel ik me thuis’.
De industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) slaat alarm: het investeringsklimaat is sterk verslechterd en bedrijven overwegen hun investeringen te verplaatsen naar het buitenland. Dit brengt niet alleen de werkgelegenheid in gevaar, maar remt ook de verduurzaming en innovatie in een van de belangrijkste industriële clusters van Nederland.
Donderdag 6 februari was het zover: een inspirerende avond bij Castro, waar de Young Professionals ORAM samenkwamen voor een masterclass in public affairs en stakeholdermanagement. Theorie en praktijk kwamen samen in een interactieve setting, waarbij nieuwe inzichten, strategische denkwijzen en waardevolle connecties centraal stonden.
De scheepsindustrie is volop in beweging, en niet alleen op het water. Damen Shiprepair Amsterdam zet belangrijke stappen in circulariteit dankzij hun deelname aan het PIM Circular Launching Customer Event. Dit initiatief van PIM Noord-Holland helpt grote bedrijven met circulaire uitdagingen door hen te koppelen aan innovatieve startups en mkb'ers die vernieuwende oplossingen kunnen bieden.
De huidige situatie op het elektriciteitsnet in Noord-Holland is zorgwekkend, met specifieke knelpunten zoals deelstation Vijfhuizen dat bedrijven op de Zuidas en in het westelijke deel van de haven bedient. Terwijl er al volop wordt gewerkt aan oplossingen zoals nieuwe hoogspanningsstations, kabels en energiebewuste bouwprojecten, ligt de nadruk ook op maatregelen die nú impact kunnen hebben.
Van vrijdagavond 31 januari 21.00 uur tot maandagochtend 3 februari 05.00 uur en van vrijdagavond 7 februari 21.00 uur tot maandagochtend 10 februari 05.00 uur is in knooppunt De Nieuwe Meer de verbindingsweg van A10 Zuid naar A4 Schiphol/Rotterdam afgesloten. Maak gebruik van een navigatie-app en vraag een persoonlijk reisadvies aan via Ask&GO om je reis in en om Amsterdam zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
ORAM organiseert tijdens de Week van het Vakmanschap op woensdag 19 maart de eerste Amsterdamse WorkXperience Day. Dit is een meeloopdag die jongeren de kans geeft om een kijkje te nemen achter de schermen bij een bedrijf. Het bedrijf krijgt de gelegenheid om de student beter te leren kennen. ORAM zet zich in voor de ideale match tussen bedrijven en Amsterdamse jongeren.
Deelmobiliteit heeft in de afgelopen jaren een hobbelig parcours afgelegd. Van deelauto’s die stof stonden te verzamelen tot deelfietsen die in gracht eindigden, het leek er soms op dat het idee van gezamenlijk vervoer een utopie was. Veel projecten kwamen met ambitieuze beloftes, maar stuitten op praktische uitdagingen zoals onderhoud, gebruiksvriendelijkheid en te lage adoptie door gebruikers. Het resultaat? Een golf van mislukkingen die het vertrouwen in deelmobiliteit een flinke deuk heeft gegeven.
Onze nieuwjaarsreceptie bij partner DeLaMar was net als vorig jaar druk bezocht. Na de inleiding door Paul Weevers, nam Kees Noorman het woord. Femke Halsema kwam iets later om de aanwezige ondernemers toe te spreken en hen een hart onder de riem te steken. 'Niemand kan ontkennen dat ondernemers een essentiële rol spelen in het succes, economisch én maatschappelijk, van onze stad!’ De borrel was als vanouds, hartelijk, smakelijk en nuttig.
Nieuwjaarsspeech die Kees Noorman hield tijdens de ORAM Nieuwjaarsreceptie 2025 in DeLaMar. Later die avond sprak burgemeester Femke Halsema de aanwezige ondernemers een hart onder de riem met haar speech.
Het ORAM Kerstconcert vormde dit jaar opnieuw een mooie afsluiting van 2024. In de historische Zuiderkerk genoten we van een intieme, inspirerende en hartverwarmende avond.
Dinsdag 10 december was het zover: YPO en de Haven Young Professionals kwamen samen bij het stijlvolle beyond Republica in Amsterdam-Noord. Het was een avond vol inspiratie, verbinding en gezelligheid. De combinatie van de Havencollegetour en de Kerstborrel bleek de perfecte mix om je kennis en netwerk te versterken, én het jaar feestelijk af te sluiten!
Bedrijventerreinen: ze zijn van onschatbare waarde, voor de regionale economie en het vestigingsklimaat, maar ze staan onder druk, met name in de MRA. ORAM's lange termijn pleidooi voor behoud van ruimte voor werk kreeg in 2024 meer momentum. Een paar hoogtepunten:
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Tanja van der Knoop aan je voor, directeur van Blooming Buildings, een B Corp. Tanja maakte van haar hobby, haar business. Jarenlang onderhield zij de reusachtige tuin bij haar huis. Tanja’s visie: ‘Over 10 jaar heeft iedere straat in de stad een vorm van beplanting’.
De komende twee weekenden (6/12 en 13/12) is de verbindingsweg van de A10 Zuid naar de A4 Schiphol/Rotterdam dicht. De extra reistijd kan oplopen tot een half uur, zowel op de ringweg als in de stad.
De energietransitie is in volle gang, en hoewel er veel vooruitgang is geboekt, zitten we midden in een complexe puzzel. Volgens Geerte van der Steen, sector lead duurzame opwek bij Alliander, zijn de uitdagingen groot, maar niet onoverkomelijk. Met bijna 9.000 collega’s werkt Alliander aan oplossingen voor de sectorale transities binnen de energiemarkt. Van der Steen deelt haar inzichten over de opgaven, innovaties en de realiteit van de energietransitie.
Van 12 juli tot 15 september 2025 is de 2e Coentunnel afgesloten. Verkeer met bestemming Zaanstad en Amsterdam-Noord wordt omgeleid via de A10 West richting A10 Zuid, A10 Oost en A10 Noord. De wisselbuis is alleen beschikbaar voor bussen en nood- en hulpdiensten. Verkeer uit Noord-Holland kan gebruik maken van de 1e Coentunnel.
De Noord-Hollandse arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen: personeelstekorten, een mismatch tussen opleidingen en de arbeidsmarkt en een "lekkende pijplijn" van afhakers tijdens opleidingen. Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, en Yasemin Demirtas, programmamanager Arbeidsmarkt bij ondernemersvereniging ORAM, spreken zich uit over de gezamenlijke aanpak die nodig is om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Rein Aarts aan je voor, directeur van adviesbureau voor mobiliteitsvraagstukken Breikers. Hij vertelt over zijn werk en de impact van duurzame mobiliteit. Als het kan gaat Rein op de speed pedelec naar zijn werk ‘In 40 minuten sta ik op de Zuidas.’
Tijdens het Najaarsevent 2024 presenteerde ORAM met trots het Actieprogramma Krachtige Arbeidsmarkt 2025. Dit actieprogramma staat op drie stevige pijlers en biedt inspiratie, verbinding en actie om samen een krachtige arbeidsmarkt te realiseren. Het doel? Een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) waar vraag en aanbod optimaal samenkomen en iedereen kan bijdragen.
Gemeente, regio en Rijk staan op het punt verdere afspraken te maken over infra-investeringen en woningbouw in Almere. Daar zijn drie locaties klaar om tienduizenden woningen te accommoderen. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Almere samen met het Rijksvastgoedbedrijf onderzocht hoe Almere Pampus ontwikkeld kan worden. Een kansrijke ontwikkeling die vele woningen in de Metropool Regio Amsterdam op kan leveren. Bijkomend voordeel is dat er geen bloeiende bedrijventerreinen voor gesaneerd hoeven te worden (zoals in Amsterdam wel het geval is) dan wel dat er natuur- of landbouwgronden voor hoeven worden geofferd. Volgens ORAM - Ondernemend Amsterdam is ontwikkeling van Pampus en andere locaties in Almere dan ook een belangrijke stap naar een meer evenwichtige balans tussen wonen en werken in de Metropoolregio.
YPO is dé community voor young professionals (t/m 39 jaar) die elkaar willen versterken en inspireren. Dit jaar kun je nog voor het voordelige tarief van 99,- een jaarticket aanschaffen. Vanaf januari 2025 gaat de prijs omhoog naar 119,-. Het is de eerste keer in ons driejarig bestaan dat we het tarief verhogen. Door deze stap kunnen we nóg betere events organiseren en blijven groeien als netwerk. Heb je interesse om erbij te blijven of om lid te worden? Lees verder om te zien wat YPO voor jou kan betekenen.
Heb jij young professionals tot en met 39 jaar binnen jouw organisatie of netwerk die graag willen groeien en zich willen verbinden met andere professionals? Breng ze dan in contact met YPO (Young Professionals ORAM). Dit is dé community waar jonge talenten en ondernemers samenkomen om te netwerken, kennis te delen en zichzelf verder te ontwikkelen. Je kan 3 e-mailadressen doorgeven via dit formulier.
Graag laten we je kennis maken met Lisette van Breugel, COO van Arbo Unie. Zij is sinds 2023 bestuurslid bij ORAM en sinds september coach van de ORAM Business Booster.
Op 8 oktober 2024 verzamelden ondernemende geesten zich in een bomvolle zaal op het Amsterdam Science Park voor een inspirerende middag over de toekomst van quantumtechnologie. Het evenement, georganiseerd door ORAM, bracht de complexe wereld van quantumcomputers tot leven en gaf de aanwezigen een unieke inkijk in wat deze technologie voor hun bedrijven kan betekenen.
Begin oktober organiseerde ORAM de jaarlijkse cacaoborrel. Met een grote opkomst, was de borrel dit jaar weer een succes. Amsterdam, de grootste cacaohaven ter wereld, vormt het perfecte decor voor dit jaarlijkse evenement.
Tijdens de ORAM-bijeenkomst The Future of Water stond de toenemende schaarste aan water centraal. Water is een essentieel goed, en met de stijgende zeespiegel, verzilting van het land en drinkwatertekorten wordt de urgentie steeds groter. Zoals Dorine Bosman treffend aangaf: ‘We kunnen niet langer wegkijken, we moeten nu actie ondernemen om waterzekerheid voor de toekomst te garanderen.’
Graag stellen we onze leden aan je voor. Deze week zijn dat Frits Huffnagel en Stefan de Bruijn de oprichters van Castro. Frits: ‘We richten ons op strategische communicatie, lobby, citymarketing en corporate events.’ Stefan: ‘Hoe eerder je contact opneemt, hoe beter we kunnen helpen.’
“Bedrijven krijgen ook in fysieke zin ruimte om te ondernemen. We gaan bewust om met ruimte voor bedrijvigheid. Zo kunnen de haven- en industriegebieden, bedrijventerreinen, campussen en kennisintensieve stedelijke gebieden ook in de toekomst bijdragen aan onze welvaart. Om alle Nederlandse regio’s te kunnen laten floreren stelt het kabinet zich ten doel dat alle Nederlandse provincies in 2030 behoren tot de top-30 van meest competitieve regio’s in de EU, waarvan 6 bij de top-10.”, zo lezen we in het nieuwe regeerakkoord van het kabinet Schoof. Maar daar blijft het niet bij. Het Kabinet wil in de nieuwe nota Ruimte duidelijk meer aandacht voor bedrijventerreinen en ruimte voor werk. Hier pleit ORAM al langere tijd voor. Bijgaand de concretisering hiervan in het regeerprogramma:
De eerste editie van de ORAM Business Booster is van start gegaan! Op woensdag 11 september vond de kick-off plaats op de dertiende verdieping van het havengebouw, waar vijf veelbelovende deelnemers aan hun ondernemersavontuur begonnen.
Op uitnodiging van Amber Entius, lid van YPO, kwamen de Young Professionals ORAM bijeen voor een smakelijk evenement bij Chocolatemakers. We verwelkomden met veel plezier tal van nieuwe gezichten tijdens deze inspirerende bijeenkomst, die werd geopend door Renko de Vries.
Afgelopen dinsdag werd de zomer feestelijk afgesloten tijdens de ORAM Zomerborrel. Dit jaarlijkse evenement markeert traditioneel het einde van het zomerseizoen en biedt een perfecte gelegenheid om na de zomer weer bij te praten en vol energie aan de tweede helft van het jaar te beginnen.
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Hannelore Majoor aan je voor, algemeen directeur bij JCDecaux. Zij zegt ‘Bij JCDecaux doen we veel zelf: van het ontwikkelen van het straatmeubilair tot het ontwerpen van een tramreclame. De betrokkenheid en toewijding is enorm.’
Voor iedereen die (nog) niet op vakantie is, organiseert ORAM ieder jaar de Staycationborrel. Een relaxte borrel die in de rustige vakantieperiode toch de gelegenheid biedt om elkaar te treffen.
Het eerste jaar van het stimuleringsprogramma Werken in de Haven – dat in december officieel werd ondertekend, maar in september al was begonnen- loopt bijna op z’n einde. Een mooi jaar vol activiteiten en campagnes. Maar wat heeft het nu opgeleverd? Tijdens de evaluatie met de deelnemers werden de cijfers bekend gemaakt.
Met veel enthousiasme kondigen wij de start van de ORAM Business Booster 2024/25 aan! Na een intensieve selectieperiode zijn de intakegesprekken afgerond en staan onze coaches klaar om de zes of zeven founders van veelbelovende startende bedrijven te begeleiden. Voor de start van het traject in september stellen we de deelnemers aan jullie voor. Het wordt een mooi en intensief programma van 10 maanden. ORAM is de enige ondernemersvereniging met zo'n programma voor en door leden.
Vanaf juli 2024 maakt Dalma Kamberovic onderdeel uit van team ORAM als Programmamanager Haven & Industrie. Zij stelt zichzelf graag aan jullie voor. ‘Nadat ik de zoveel jaar de belangen van de overheid heb behartigd, leek het me een mooie stap om nu aan de kant van de bedrijven te gaan staan. Ik kijk ernaar uit om jullie allemaal te leren kennen.’
Twee groepen studenten van de minor Logistics aan de HvA en 10 groepen Business Innovation studenten aan de Hogeschool InHolland hebben voor hun studie onderzoek gedaan bij ORAM-leden. De InHolland-studenten voerden een duurzaamheidsanalyse uit bij de havenbedrijven om tot mooie aanbevelingen te komen. De HvA-studenten brachten de logistieke keten in kaart en voerden een gap-analyse uit om onderwijs en de praktijk van het bedrijfsleven dichterbij elkaar te brengen. Deze stages zijn onderdeel van het stimuleringsprogramma Werken in de Haven.
Op de tweede donderdag van juli 2024 vond het event ‘YPO Summer Drinks’ plaats. Vijftig young professionals troffen elkaar op het prachtige dakterras van Bar BRET bij station Sloterdijk.
Met steun van Duitslands grootste energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform, genaamd Merganser, geïnstalleerd, een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.
Vanaf deze maand start Daniël in het team van ORAM - Ondernemend Amsterdam. Graag stelt Daniël zichzelf aan je voor:
Kees Noorman (ORAM) en Erik Versnel (Rabobank), verwelkomen haven- en industrieprominenten en bestuurders van het Noordzeekanaalgebied. Zij zijn de gastheren van het Diner Pensant dat we samen jaarlijks organiseren in de A’DAM toren. Aan de hand van drie keynotes gaan we met elkaar het gesprek aan over de transitie van het NZKG, waarbij niet de alleen de kiezen maar vooral de hersenen van de deelnemers kraken.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan ons netwerk. Dit keer is Sabine Stuiver aan het woord, CMO en medeoprichter van Hydraloop. Hydraloop is een compact waterrecyclesysteem dat huishoudwater reinigt voor hergebruik.
Graag laten we je kennis maken met Eowyn Currie. Zij is eigenaar van Currie Coaching en start in september als coach van de ORAM Business Booster. Haar advies aan startups: 'Ondernemen is topsport. Je kan het niet alleen, dus neem hulp aan.'
Eind juni reikte Kees Noorman de nieuwste publicatie onder het thema Ruimte voor Werk uit aan Eshter Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. In ‘De Transitie van Werklocaties - een nieuw narratief, een nieuwe kijk’ (2024) pleit ORAM voor herwaardering van de maatschappelijke waarde van werk en werklocaties. Dit artikel is een samenvatting van de paneldiscussie die plaatsvond tijdens de uitreiking.
Leden van Young Professionals ORAM (YPO) opgelet! Deze app werkt als een trein. Vrijdagmiddag om 16 uur op zoek naar een borrelpartner in je stadsdeel? Zet het in de chat en er is altijd een lid dat reageert. We zitten er inmiddels al met 40 leden in.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Jeroen Vollebergh aan je voor, Corporate Lawyer bij Taylor Wessing Nederland. Jeroen is niet alleen lid van ORAM, maar start in september ook als coach van de ORAM Business Booster. Waarom vindt Jeroen dat je deel moet nemen aan het programma? ‘Dit is dé kans om de experts, in dit geval mij als advocaat, het hemd van het lijf te vragen.’
Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt wat velen al vermoedden: het aantal bezoekers in Amsterdam groeit en zal de komende jaren blijven groeien. In 2023 waren er meer dan 22 miljoen overnachtingen en dit aantal zal volgens de onderzoekers van de gemeente doorgroeien naar 23,6 tot 26,6 miljoen in 2026. Maar daar blijft het niet bij: het aandeel dagbezoeken wordt steeds groter en stijgt in 2026 richting de 27 miljoen.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan ons netwerk. Dit keer is Brigitte van den Berg aan het woord, voormalig wethouder Beverwijk en sinds vorige week Europarlementariër namens D66.
Begin juni hadden de leden van Young Professionals ORAM het voorrecht om aanwezig te zijn bij de première van HARDKOOR, een unieke voorstelling tijdens het prestigieuze Holland Festival. Dit festival, het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland, staat bekend om zijn innovatieve programma dat de grenzen tussen verschillende kunstvormen doorbreekt en nieuwe vormen van expressie verkent.
In de TET nieuwsbrief willen we jullie structureel informeren over netcongestie voor onze regio. We vragen daarom aan een vast panel om te reageren op de actuele stand van zaken. Het panel bestaat uit Dorine Bosman, CiO Port of Amsterdam, Leone Klapwijk, advocaat en partner Van Doorne en Paul van Engelen, Regio Lead Amsterdam van Liander.
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Emma Riemer aan je voor, associate bij Deeptech Equity NL. Emma is niet alleen lid van ORAM maar start in september ook als coach van de ORAM Business Booster. Waar zij de deelnemers mee gaat helpen? ‘Met het vinden van partners die bij ze passen.’
We waren te gast bij Schiphol Area Development Company (SADC), gebiedsontwikkelaar van bedrijventerreinen in de regio Schiphol. Vier collega's namen ons mee in de actuele en baanbrekende gebiedsontwikkelingen die het bureau begeleidt. Hieronder vind je een samenvatting van de vier presentaties. We sloten de inspirerende sessies af met een gezellige netwerkborrel met Libanese hapjes.
TCP staat voor Thermoplastic Composite Pipe, een in IJmuiden ontwikkelde oprolbare buis die bij uitstek geschikt is voor het transport van waterstofmoleculen. TCP’s zijn ongevoelig voor waterstofverbrossing, zeer goed bestand tegen vermoeingsbelastingen, flexibel en dus oprolbaar, waardoor ze gemakkelijk te transporteren, te installeren en weer te verwijderen zijn.
Graag stellen we onze leden aan je voor. Deze week hebben we een heel bijzondere editie van Wij zijn ORAM: een artikel over niet 1, maar 2 betrokken leden. Daan Geerdink van DNV en Erik Maitimo van GVB Amsterdam. ORAM kreeg de unieke kans om hen te interviewen over hun werk, de verschillende sectoren waarin zij werkzaam zijn, Daan in de energietransitie en Erik in mobiliteit en bereikbaarheid, en hoe deze elkaar in de toekomst kunnen versterken. Daan: ‘Wellicht vaart de pont over het IJ in de toekomst op batterijen of op waterstof!’
Graag laten we je kennis maken met onze leden. Deze week stellen we Véronique Ruisendaal aan je voor, HR-business partner bij ABN AMRO. Waar Véronique trots op is? ‘Dat ik veel voor mensen kan betekenen, zowel zakelijk als daarbuiten.’
De toekomst van water ligt in onze handen. De zeespiegel stijgt. Het land verzilt. Drinkwater tekorten zijn op steeds meer plekken aan de orde van de dag. We kunnen niet langer wegkijken. We moeten aan de slag om de waterzekerheid te garanderen. Technische oplossingen zijn er genoeg. Maar welke kiezen we en hoe pakken we dat met elkaar aan. Welke lessen kunnen we leren uit de energietransitie? Welke prikkels zijn er om bedrijven in beweging te krijgen? Welke maatschappelijke en organisatorische veranderingen zijn nodig? Daar gaan we graag met jullie over in gesprek op donderdag 19 september.
De Algemene Ledenvergadering 2024 was een succes. Kees Noorman opende met een terugblik op het afgelopen jaar waarin we niet stil zaten en 50 nieuwe leden mochten verwelkomen. In een korte sessie leidde Paul Wevers de aanwezigen door de hoofdpunten. Op het terras in de binnentuin sloten we de geslaagde bijeenkomst af met de Nieuwe Ledenborrel. We dronken een drankje op het terras in de binnentuin, waar de zon scheen en het gezellig was.
Onder de noemer ‘Hoop, Lef en Trots’ presenteerden de beoogde coalitiepartners PVV, VVD, NSC en BBB hun Hoofdlijnenakkoord. Er is al veel over geschreven in de diverse media maar we wilden toch de belangrijkste stukken op een rij zetten, bezien vanuit de ORAM-thema’s.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Ruth Jansen van talkshow Zuidas Today voor. Ruth is niet alleen de talkshowhost maar ook de oprichter van dit multimediale platform. Zij zegt over haar werk: ‘Ik ga niet bij de pakken neerzitten maar focus me op de toekomst, want die ligt aan mijn voeten.’
Begin mei waren de Young Professionals ORAM uitgenodigd bij Vegitalian, een snelgroeiende plant forward restaurantketen die heerlijke, plantaardige gerechten toegankelijk maakt voor een breed publiek.
Met deze batterij kan het net worden gebalanceerd en wordt een (deel)oplossing geboden voor de netcongestie. Daniela Fahrenkrog, Business Development Director van GIGA Storage: “Wij zijn blij om, naast al onze inspanningen op de hoogspanningsnetten in Nederland en België, nu ook een batterij te gaan realiseren op het middenspanningsnet van Liander. Deze 4-uurs batterij zal GIGA Storage volledig zelf aansturen. Dit geeft ons de flexibiliteit om mee te doen in de verschillende elektriciteits- en balanceringsmarkten, afhankelijk van waar de waarde ligt op dat moment. Hiermee hebben wij een rendabel future-proof business model neergezet.”
Rijkswaterstaat werkt komende zomer aan de Ring A10 van Amsterdam. Het doel is om onze infrastructuur in goede conditie te brengen, te houden én toekomstbestendig te maken. Deze werkzaamheden kunnen leiden tot forse extra reistijd.
In april 2024 organiseerden ORAM en advies- en ingenieursbureau TAUW voor het eerst samen een inhoudelijke sessie over de omgevingswet. De omgevingswet is pas sinds januari 2024 van kracht en bundelt 26 wetten.
Het was weer tijd voor de ORAM Lenteborrel. Buiten was de lente ver te zoeken, maar binnen was de stemming opperbest. De borrel vond plaats bij Hangar Oost, een goed verborgen, nieuwe hotspot, onder de A10. De loods is gelegen aan het water met uitzicht op de jachthaven van Zeeburg en het Gemeenlandhuis.
Gisteren plaatste ik deze foto met als onderschrift: ‘donkere wolken pakken zich samen boven Amsterdam’. Toevalligerwijs scheen de zon op de aanmeerplek voor riviercruiseschepen. De zon is inmiddels ruim achter een donderwolk verdwenen. Amsterdam jaagt 50% van deze schepen de stad uit met aan boord toeristen die wij juist wel graag naar de stad zien komen. De onderbouwing voor deze beslissing is bijzonder mager en lijkt vooral voort te komen uit de onmacht om de grote bezoekersstromen aan te pakken. Een politieke beslissing dus. Met grote gevolgen voor het investeringsklimaat.
Er komt vanaf 1 juni een plekje vrij in het team van ORAM-Ondernemend Amsterdam, de grootse netwerkvereniging van Regio Amsterdam! 🤩 Ben jij een creatieve sociale media pro? En vind je het leuk om mensen te ontmoeten? Dan is dit de perfecte job van 12 uur/week voor naast je studie!
Afgelopen donderdag opende het Amsterdam Museum exclusief zijn deuren voor het netwerk van Young Professionals ORAM. De avond was volledig gewijd aan cultureel ondernemerschap en de rijke geschiedenis van ondernemend Amsterdam.
Met kennis en inspiratie biedt TET, Energy Transition, ondersteuning bij de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en powered by ORAM en Port of Amsterdam worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden verder gebracht. Het TET-event van 4 april 2024 stond in het teken van het investeringsklimaat voor de energietransitie in Nederland.
Met kennis en inspiratie biedt TET, Energy Transition, ondersteuning bij de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en powered by ORAM en Port of Amsterdam worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden verder gebracht. Het TET-event van 4 april 2024 stond in het teken van het investeringsklimaat voor de energietransitie in Nederland.
Begin april is het Amsterdamse Stagepact MBO door ruim 40 partijen ondertekend. Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse stad met een lokaal Stagepact. ORAM heeft als penvoerder van het programma Werken in de Haven, mede namens Port of Amsterdam en Amports getekend. Met elkaar, gaan we eraan werken om iedere mbo-student in Amsterdam een stageplek te geven, met goede begeleiding en een passende stagevergoeding.
Met kennis en inspiratie biedt TET, Energy Transition, ondersteuning bij de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en powered by ORAM en Port of Amsterdam worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden verder gebracht. Het TET-event van 4 april 2024 stond in het teken van het investeringsklimaat voor de energietransitie in Nederland.
Wij moeten zijn waar onze doelgroep zich bevindt. En juist om deze reden is werkenindehaven.amsterdam gelanceerd! Werkenindehaven is hét platform voor jongeren en zij-instromers die op zoek zijn naar een job, stageplaats, opleiding of training. Werkgevers kunnen instappen door ook zelf vacatures online te zetten.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Bibi de Vetter van Startup Investments voor. Bibi ondersteunt jonge creatievelingen in Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost bij hun ondernemersdromen. Zij zegt over haar werk: 'Ik geloof in het unieke perspectief van de jeugd.'
Ben of ken jij een jongere die zich verder wil ontwikkelen en 10 dagen kosteloos mee wil zeilen op een Nederlands Zeilschip? Dan zoekt het SailHero Er-Vaar project jou.
In de haven van Amsterdam, aan de kant van Amsterdam-Noord vind je de al 100 jaar oude scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam. Een bedrijf van dezelfde leeftijd als ORAM. De werf is veel in het nieuws de laatste maanden omdat het de vraag is of de werf op deze plek kan blijven bestaan. Tijdens ons bezoek verklaren Tjeerd Schulting en zijn team moeiteloos waarom ze recht van bestaan hebben en de deuren open moeten blijven. Dit is de plek waar boten beter worden gemaakt. Boot moet varen.
Woningbouw is minder makkelijk te combineren met industrie dan gemeente Amsterdam hoopte. De plannen voor Haven-Stad wankelen. Waarom richt de stad zijn blik niet naar het oosten, vraagt ORAM zich af.
Raad van State stelt chemiefabriek Ketjen in gelijk: voorlopig geen woningbouw in Amsterdam-Noord
Onze afdeling Young Professionals ORAM (YPO), voor mensen tot 40 jaar bestaat alweer 2 jaar. Wij vinden dit een mooi moment om de content op de social mediakanalen van YPO door te ontwikkelen. ‘Maar in welke richting?’ vroegen we ons af. Daarom hebben wij onze stagiair Amélie Louissen gevraagd om een vragenlijst te ontwikkelen. De YPO-leden hebben deze inmiddels ontvangen. Om zoveel mogelijk young professionals te kunnen bevragen hebben we een campagne gelanceerd op LinkedIn: Young professional: we need you!
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Remco Guijs van mediabedrijf Indall voor. Remco over zijn werk: ‘Wij mogen elke dag werken voor de pioniers van morgen en een steentje bijdragen aan innovatie.’
Bouw van een volledig elektrische cementfabriek, met een initiële productiecapaciteit van 1,2 miljoen ton, zal leiden tot een energiebesparing voor productie van 90% en reductie in CO2-uitstoot van 1 miljoen ton per jaar ten opzichte van de conventionele productiemethodes.
Wij waren met ORAM op locatie bij Zuidasdok, gelegen aan de A10 Zuid, is een van de grootste infrastructurele projecten in Nederland. Het project draagt bij aan een betere bereikbaarheid van Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer. Zuidasdok is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Dr. Tijmen Bakker aan het woord, promovendus van het Van ’t Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen en oprichter van Lightcore.
Opendagen, gastlessen, stages en havenrondvaarten. Na de officiële aftrap van het stimuleringsprogramma Werken in de Haven afgelopen december is het volle kracht vooruit. Door verschillende activiteiten worden scholieren en studenten op een leuke wijze geïnformeerd over havenjobs en stageplekken. Zo ook afgelopen week, toen het Montessori Lyceum Oostpoort met zo’n 200 leerlingen de Amsterdamse haven bezocht.
Blue2Green Recycling biedt een innovatieve techniek voor het recyclen van medisch afval. Onze missie is medisch afval te recyclen, zodat het niet langer verbrand wordt. Daarmee verlagen we de CO2-uitstoot en zetten in op maximaal hergebruik van grondstoffen.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Jesse Hendriks, mede-eigenaar van recruitmentbureau Gruzzy, dat gespecialiseerd is in Cyber Security. Jesse over zijn werk: ‘Ik ben trots dat ik samenwerk met m’n vader, en we dus een heus familiebedrijf zijn.’
Op dinsdag 13 februari vond het eerste YPO-event van 2024 plaatst. We volgenden eerst de masterclass ‘Hoe word ik invloedrijk?’. Onze gastheer was bureau Zuidema, op hun prachtige locatie op de NSDM-werf in Amsterdam Noord: House of Influence. Tijdens dit event stond persoonlijke groei centraal.
Reactie van ORAM op de Ontwikkelstrategie 2035 van Gemeente Amsterdam
Plannenwolken blijven zich samenpakken boven de Amsterdamse bedrijventerreinen. De mooie woorden van wethouder Reinier van Dantzig over het behoud van bedrijvigheid in de stad ten spijt, zegt Kees Noorman, directeur van ORAM.Wij stellen graag Amélie Louissen (20) voor, onze stagiair Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben Amélie Louissen, 20 jaar oud en ik kom uit Alkmaar. In mijn vrije tijd sport ik in de sportschool en spreek ik vaak af met vrienden.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Niels van den Brink, verkeerskundige en directeur-eigenaar bij ingenieursbureau ManEngenius aan je voor. Niels over zijn werk: ‘Het geeft een kick als na lange voorbereiding een grootschalige afsluiting van de A10-Zuid succesvol verlopen is.’
Op 4 april staat de TET Energy Transition bijeenkomst helemaal in het teken van investeren. We weten allemaal dat de concurrentiekracht van de Europese industrie verder wegglijdt. Daarom stellen we aan de hand van praktijkvoorbeelden de vraag centraal:
Oproep van VNO-NCW en MKB-Nederland: vul alsjeblieft de vragenlijst in. Het ondernemingsklimaat in Nederland is een veelbesproken onderwerp, waar VNO-NCW en MKB-Nederland de nodige zorgen over hebben. Richting de formerende partijen benadrukken we dan ook sterk het belang daarvan. We moeten het in Nederland immers wel kunnen blijven verdienen. We staan voor grote maatschappelijke opgaven waarbij de rol van ondernemerschap en investeringen van ondernemers onmisbaar zijn. Maar willen ondernemers nog wel investeren in dit land?
Vanaf april 2024 versterkt Rijkswaterstaat de brug bij Purmerend. Tijdens de werkzaamheden blijft de brug beperkt open voor verkeer. Rijkswaterstaat verwacht grote hinder en fors extra reistijd. Weggebruikers moeten rekening houden met versmalde rijstroken, een lagere maximumsnelheid, een gewichtsbeperking (voor vrachtwagens zwaarder dan 30 ton) en afgesloten op- en afritten van de A7 bij Purmerend. Ook voor aansluitende wegen in Noord-Holland is de verwachting dat daar aanzienlijk hinder en vertraging zal optreden.
Met 500 megawatt is H2era een van de grootste groene waterstofprojecten van Europa en een enorme stap in de ontwikkeling van een groene waterstof economie in de regio Amsterdam.
Hemmo Pieck is op 88-jarige leeftijd overleden. Wij wisten dat zijn gezondheid achteruitging, toch kwam het bericht van zijn overlijden onverwacht.
Hynetwork Services is voornemens een waterstofleiding in het Noordzeekanaalgebied aan te leggen. Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie van Nederland. Daar is een landelijk waterstofnetwerk voor nodig. Het netwerk in het Noordzeekanaalgebied is hier onderdeel van.
De nieuwjaarsreceptie van ORAM bij DeLaMar was een succes. Andreas Fleischmann, directeur van DeLaMar, heette de leden van ORAM welkom en vertelde over de geschiedenis van het DeLaMar. Boven onze hoofden was de repetitie van Jesus Christ Superstar aan de gang. Na afloop van de speeches kon je je even een ster wanen op het podium.
Nieuwjaarsspeech die Kees Noorman hield op de nieuwjaarsreceptie 2024 van ORAM in DeLaMar. Sofyan Mbarki, wethouder EZ van de Gemeente Amsterdam was hierbij aanwezig.
Met kennis en inspiratie biedt TET Energy Transition ondersteuning in de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en onderdeel van ORAM worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden gedeeld. De laatste TET Energy Transition bijeenkomst van 2023 brengt ons in Alkmaar, waar het InVesta Expertise Centrum is gevestigd.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Ariënne Kwaad, fondsenwerver bij de Nederlandse Brandwonden Stichting aan je voor. Ariënne over haar netwerk: ‘Het is mijn drive om mijn netwerk te motiveren om giften en donaties te doen waarmee we de kwaliteit van leven van brandwondensurvivors verbeteren’.
Donderdag 21 december hebben we het jaar 2023 op een spetterende manier afgesloten met onze Young Professionals van ORAM en de Haven Young Professionals. We zijn gestart in de sfeervolle Vondelkerk met het eerste deel, genaamd 'De Havencollegetour,' waar young professionals van ORAM en Amports bijeenkwamen voor een inspirerend programma.
Het aantal m2 bedrijfsruimte in Amsterdam neemt in rap tempo af, veroorzaakt door de grootschalige transformatie van bedrijventerreinen naar woonwijken. Dit blijkt uit de Monitor Bedrijfsruimte Amsterdam 2023 die de gemeente recent publiceerde. ORAM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en roept de gemeente op tot actie, lees verderop onze reactie.
Frans Baud is veel te vroeg van ons heengegaan. Wij denken aan hem als verbinder en medeoprichter van onze ondernemersvereniging ORAM, in 2002.
Het ORAM Kerstconcert was ook dit jaar weer een waardevolle jaarafsluiting. Sfeervol, verbindend en gezellig met z'n allen op de prachtige locatie, de Zuiderkerk, in hartje Amsterdam.
Op 15 december hebben wij samen met vertegenwoordigers van het havenbedrijfsleven, Amports, Port of Amsterdam en de gemeente Amsterdam – onder wie wethouder Rutger Groot-Wassink (Wethouder Werk en bestuurder Nationaal Programma Samen Nieuw-West) en Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) – 13 handtekeningen gezet onder het Stimuleringsprogramma Werken in de haven (2024-2026).
Met project H2ermes werkt HyCC aan de vestiging van een 100 megawatt waterstoffabriek in het Noordzeekanaalgebied voor de verduurzaming van de regio en de verdere ontwikkeling van de Nederlandse waterstofeconomie.
Onderstaande tekst is een deel van het interview dat Kees Noorman op 29 november 2023 gaf aan de Telegraaf.
Met kennis en inspiratie biedt TET Energy Transition ondersteuning in de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en onderdeel van ORAM worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden gedeeld. De laatste TET Energy Transition bijeenkomst van 2023 brengt ons in Alkmaar, waar het InVesta Expertise Centrum is gevestigd.
Eurotank Amsterdam (ETA) groeit uit tot een grote hub voor de op- en overslag van biobrandstoffen. In tegenstelling tot traditionele dieselolie moeten de opslagtanks worden verwarmd. Door de terminal aan te sluiten op het stadsverwarmingsnet kon ETA een besparing van 88% realiseren.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Wineke Ploos van Amstel van PwC Nederland aan het woord.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Dexter Versluis, oprichter en CEO van RiddleStory aan je voor. Dexter vertelt hoe RiddleStory een revolutie in on-boarding ontketent: ‘RiddleStory creëert een unieke, memorabele ervaring voor een nieuwe medewerker door gamificatie en storytelling te combineren.’
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is René Peters, Business Director Gas Technology bij TNO.
ORAM was aanwezig op het 78ste Havengildediner, het netwerkevenement voor de havencommunity uit het Noordzeekanaalgebied.
Thema: ‘Samen Bouwen aan Bereikbaarheid’ (SBaB) - Gedragsverandering als uitgangspunt voor mobiliteitsoplossingen. De Mobiliteitstafel van ORAM sprak over de mogelijkheid om gedragsverandering in te zetten ten behoeve van de bereikbaarheidsproblematiek en stelt voor om de volgende onderwerpen mee te nemen bij de uitvoering van het Multimodaal toekomstbeeld (MTB) in de MRA.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we John Koomen aan je voor, DGA van John Koomen Tuinen, 020GROEN en de Greencademy. In een interview met ons vertelt John meer over de toegevoegde waarde van groen op de werkvloer en de maatschappelijke functie van zijn projecten.
Op woensdag 15 november 2023 vond ons Najaar Innovatie Event 2023 plaats. Dit keer in een bedrijfsruimte van EDGE Stadium, die binnenkort door nieuwe huurders in gebruik genomen wordt. Met een zaal van 80 leden en een aantal toekomstige leden verdiepten we ons in het thema energiebesparing.
This event was all about celebrating the power of women in shaping the future. We talked about the importance of female role models, diverse leadership and how this can have a big impact on the energy transition.
H2A, Hydrogen to Amsterdam, is officieel gelanceerd tijdens een symposium met 250 mensen in Theater Amsterdam op 4 juli 2023. Het symposium bracht alle verschillende spelers samen die betrokken zijn bij het realiseren van de importketen voor groene waterstof in regio Amsterdam.
Voorbij Prefab is een hypermoderne prefab betonfabriek gevestigd in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Met 100 collega's werken we samen aan hoogwaardige betonproducten voor industrie en woningbouw. Daarbij timmert de betonfabriek hard aan de weg om de CO2-uitstoot te verlagen en zetten vol in op innovatie. Dat heeft VP op de kaart gezet als koploper in CO2-arm beton.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Anouk van Loon, Transition Officer decarbonisation bij Tata Steel in IJmuiden.
Op 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wat wordt de politieke koers de komende jaren en wat is de impact op het ondernemersklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA)? Op 6 november organiseerden wij een verkiezingsdebat voor inzicht in de visie en de standpunten van de landelijke politieke partijen over belangrijke ondernemersthema’s voor onze regio. Het debat is online terug te kijken.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Remco Coppens aan je voor, die deel uit maakt van team Datacation. Een organisatie die bedrijven helpt om een data gedreven werkwijze te implementeren. In een interview met ons geeft Remco onder andere aan waar de focus van Datacation op ligt en waarover hij graag met andere leden van ORAM in contact komt.
ORAM gelooft in de kracht van ondernemerschap. Daarom introduceren we ‘ORAM Business Booster’. Vanaf januari 2024 gaan we startende bedrijven binnen ons netwerk helpen om kwalitatief te groeien.
Je moet wel een groot hart voor de haven hebben als je je zuurverdiende Havenpenning schenkt aan de constructie die straks zout onttrekt dat via Zeesluis IJmuiden het Noordzeekanaal instroomt. Kees Noorman noemt het vereeuwigen in beton van de onderscheiding die hij in 2022 ontving ‘bijzonder eervol’.
Op donderdag 19 oktober 2023 vond de derde bijeenkomst van Netwerk Circulair plaats. Dit keer op locatie bij advocatenkantoor Van Doorne dat ruimte bood aan de meer dan 50 geïnteresseerden, waaronder beleidmakers, experts en professionals vanuit het bedrijfsleven.
In dit Expertise Centrum in Alkmaar werken bedrijven, wetenschappers en de overheid samen aan groene projecten. De focus ligt op technologie ontwikkelingen op het gebied van waterstof en groen gas. Verschillende nieuwe vergassingstechnieken worden op deze locatie getest. Biogrondstoffen die onder andere worden ingezet zijn resten uit de landbouw, gras, rioolslib, zeewier, mest en afvalhout.
We nodigen je graag uit voor de TET Energietransitie bijeenkomst op dinsdag 12 december. We bieden je tijdens deze bijeenkomst een uniek kijkje achter de schermen bij expertisecentrum InVesta in Alkmaar. TET staat voor het versnellen van de energietransitie. En laat dat nu juist de missie van InVesta zijn.
Wethouder Sofyan Mbarki (PvdA) heeft namens de gemeente Amsterdam een nieuwe visie gepresenteerd op de Amsterdamse economie, genaamd Nieuw Amsterdams Peil. Hierin zijn grote ambities geformuleerd om te gaan werken aan een andere economie. Een economie die niet langer gebaseerd is op de inzet van fossiele energie en flexibele arbeid, maar brede welvaart als uitgangspunt heeft. ORAM laat haar licht schijnen op deze nieuwe visie.
Cyberdreigingen evolueren voortdurend en bedrijven worden steeds meer afhankelijk van digitale systemen en gegevens. Het is dan ook van cruciaal belang om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn op actuele cyber‐beveiligingsuitdagingen. Op 17 oktober 2023 organiseerde ORAM een evenement op locatie bij ORAM‐lid Secured by Design met als thema cybersecurity.
Er wordt veel gezegd en gepubliceerd over netcongestie. Met dit bericht willen wij meer duiding geven bij het nieuws rondom netcongestie. Zo hebben netbeheerders in Nederland de noodklok geluid en een volgende fase van krapte op het stroomnet aangekondigd.
Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we June van der Werf aan je voor, oprichter van PREPTIC. Een organisatie uit Amsterdam dat werknemers inzicht geeft in hun gezondheid. In een interview met ons geeft June onder andere aan waarover ze graag met andere leden in contact komt en wat ORAM voor haar organisatie betekent.
This event was all about celebrating the power of women in shaping the future. We talked about the importance of female role models, diverse leadership and how this can have a big impact on the energy transition.
Naar aanleiding van een eerdere motie van Tweede Kamerlid Koerhuis heeft demissionair minister Harbers (Infrastructuur & Waterstaat, I&W) onderzoek laten doen door Deloitte Consultancy naar de voorwaarden om een havenbekken te ontwikkelen in de Houtrakpolder in Amsterdam.
Overheden moeten ruimte reserveren voor circulariteit, provincies en gemeenten moeten zuinig zijn op havens en bedrijventerreinen, aldus Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in hun rapport ‘Ruimte voor circulaire economie’ dat onlangs verscheen. In dit rapport verkent PBL de implicaties voor de vraag naar en inrichting van de ruimte bij een volledig circulaire economie met behulp van vier scenario’s voor 2050.
Wij zoeken windmakers; ondernemers met lef die meedoen met de coöperatie NDSM Energie en ons windpark ondersteunen. Wij zoeken groene koplopers.
Electriq Global, specialist in innovatieve waterstofoplossingen, heeft een subsidie gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de aanleg van hun waterstoffabriek op het terrein van Zenith Energy Terminals in de Amsterdamse haven.
Gemeente Amsterdam wil dat per 1 januari 2025 alle nieuwe bestel- en vrachtauto's die binnen de Ring A10 in Amsterdam rijden, uitstootvrij zijn.
Op 25 september 2023, tijdens het jaarlijkse CEO-ontbijt van Green Business Club Zuidas, ondertekende ORAM de ‘Green Meal: Zuidas plantbased’.
Op de productielocatie van Vattenfall in Diemen worden verschillende technieken en bronnen gecombineerd om de productie van stadswarmte efficiënter en duurzamer te maken en betaalbaar te houden.
Eind 2019 is de kolencentrale van Vattenfall op het Hemwegterrein uit bedrijf genomen en deze wordt ontmanteld. De Hemweglocatie zal een transitie ondergaan naar een energiehub voor de levering en opslag van fossielvrije elektriciteit, warmte en duurzame brandstoffen zoals groene waterstof.
In samenwerking met Greenberg Traurig organiseert ORAM sessies over arbeidsmarktontwikkeling. Eerder dit jaar vond er een sessie plaats met als belangrijkste doel om een krachtige arbeidsmarkt te creëren waarbij vraag en aanbod optimaal samenkomen.
ORAM zet zich in voor de uitdaging hoe we binnen de MRA productieve bedrijvigheid een plek geven en behouden volgens een goed en duurzaam proces.
Op 19 september kregen ORAM-leden een exclusief kijkje achter de schermen bij het Bajeskwartier. Tijdens deze ORAM ‘Op Locatie’ bijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met AM Gebiedsontwikkeling, werden alle ‘ins & outs’ over de transformatie van de 'Bijlmerbajes' gedeeld. De voormalige gevangenislocatie maakt plaats voor een levendige buurt voor woningen en ondernemingen.
Op 19 september vond er een ‘cross-over’ evenement plaats van Young Professionals ORAM (YPO) en Young AM op een bijzonder locatie: het Bajeskwartier, de plek waar ooit de beruchte 'Bijlmerbajes' stond. De young professionals kregen een uniek kijkje achter de schermen bij het bouwproject in Overamstel, Amsterdam.
Voor scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, op het voormalig NDSM-terrein in Amsterdam Noord, bouwt BAM Infra Nederland dit jaar een mobiele walstroominstallatie. Schepen die voor reparatie of onderhoud op de werf zijn, hoeven daarmee niet langer gebruik te maken van dieselgeneratoren.
Een vegetarisch diner pensant met uitzicht op Amsterdam, in de ADAM-toren, met een select gezelschap om na te denken over de toekomst en potentie van het Noordzeekanaalgebied. Dit bijzondere initiatief van Rabobank en ORAM verzamelt vertegenwoordigers van relevante bedrijven, stakeholders en young professionals voor het gebied. Onder leiding van gastheren Erik Versnel, coöperatief directeur Rabobank Amsterdam en Kees Noorman directeur van ORAM vindt een goede inhoudelijke dialoog plaats over het gebied, de samenwerking en transitie van bedrijven.
Afgelopen dinsdag werd de zomer uitgebreid gevierd tijdens de met zonovergoten ORAM Zomerborrel. Traditioneel is dit de afsluiting van het zomerseizoen om het tweede deel van het jaar met veel enthousiasme en energie er weer vol tegenaan te kunnen.
Stichting Studiezalen biedt bewoners van kwetsbare wijken de kans, de ruimte en de begeleiding om hun talenten tot bloei te laten komen. Want ieder kind heeft talenten! Ook ORAM besteedt aandacht aan dit thema: het benutten van potentieel en verborgen talent is cruciaal voor een sterke arbeidsmarkt en daarmee voor een economie die duurzaam en weerbaar is. Zeker in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt.
ORAM is met meer dan 600 leden de grootste ondernemersvereniging in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Samen met onze leden maken wij ons hard voor een stad en regio waar het goed ondernemen is en blijft; een sterke economische motor voor Nederland. De nationale politiek is van beslissende invloed op deze ambitie. Onze overtuiging is dat een groot deel van de oplossingen voor (ondernemend) Amsterdam uit Den Haag zullen moeten komen. Zie ook de video onderaan de pagina.
Maandag 21 augustus bracht Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, een bezoek aan de Amsterdamse haven. Een bezoek dat in het teken stond van de energietransitie. Kees Noorman lichtte namens ORAM toe wat de bedrijven in Metropoolregio Amsterdam (MRA) nodig hebben om de transitie waar te maken.
De vakantieperiode is begonnen. Voor velen van ons een moment voor reflectie en het opladen met nieuwe energie.
Voor iedereen die (nog) niet op vakantie is, organiseerde ORAM de Staycationborrel. Een zomerse borrel om tijdens de vaak rustige vakantieperiode toch nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties te versterken.
De coalitie heeft ingestemd met een zo snel mogelijke verplaatsing van Passenger Terminal Amsterdam (PTA) buiten Amsterdam. Telegraaf vroeg ORAM om een reactie.
Op een zonnige zomeravond organiseerden Young Professionals ORAM (YPO) en JIRA, bij IJcatcher Amsterdam, een gezamenlijke zomerborrel om hun netwerk uit te breiden. Het was een gezellige en inspirerende avond die young professionals bijeenbracht voor een uniek combinatie-evenement.
Publicatie Telegraaf: Transportbedrijven zijn gestopt met vervoer naar Amsterdam in verband met de zogeheten vier ’knips’ die het land tot aan de Tweede Kamer toe de afgelopen weken in de greep hield. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Daan Faber, Project Manager Business Innovation binnen FincoEnergies.
Op dit moment lopen veel ondernemers ertegenaan dat netbeheerders geen (extra) transportcapaciteit beschikbaar kunnen stellen. Vaak wordt gezegd dat een bedrijf geen aansluiting kan krijgen, maar in praktijk gaat het meestal om het niet kunnen krijgen van transportcapaciteit.
Duwaal werkt aan de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie in Noordwest-Nederland. Duwaal is opgezet door een groep bedrijven waaronder HYGRO en wordt ondersteund door New Energy Coalition en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord gerealiseerd.
Ondernemend Amsterdam werd recent geconfronteerd met een motie van de Amsterdamse coalitiepartijen (D66, GL en PvdA) met de strekking het cruisetoerisme en de cruiseterminal PTA te verwijderen uit Amsterdam. Vele bezorgde ondernemers meldden zich, met name over de gang van zaken rond deze actie.
Noord-Holland heeft een nieuw bestuur. Na de verkiezingen in maart onderhandelden BBB, VVD, GroenLinks en PvdA over een coalitieakkoord. Dat ligt er nu onder de titel: ‘verbindend vooruit!’ De nieuwe partners maken zich naar eigen zeggen ‘hard voor een leefbare en economisch krachtige provincie’.
Ruimte voor woningbouw, ruimte voor circulaire economie, ruimte voor werk … De opgaven worden steeds complexer, de ruimte steeds schaarser en de ruimteclaims groter. Wonen is belangrijk, maar dit kan niet zonder werk. Recent heeft ORAM ‘Agenda Ruimte voor Werk’ gelanceerd. Met deze Agenda trekken we lessen uit de praktijk en doen we een voorzet voor oplossingen. De Agenda is een uitgestoken hand om de samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven op te zoeken en zo ruimte te bieden voor dialoog.
In het voorjaar van 2023 kondigde de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst een proef aan om de Weesperstraat / hoek nieuwe Keizersgracht samen met drie omringende straten gedurende zes weken (tussen 12 juni en 23 juli 2023) af te sluiten voor doorgaand verkeer. Het beleid van de gemeente is gericht op het zoveel mogelijk omleiden van verkeer in dit deel van de stad. De proef is onderdeel van een breder voornemen van de Gemeente om ‘knippen’ te zetten op meerdere toegangswegen in de stad in het kader van ‘Amsterdam Autoluw’.
H2A (Hydrogen to Amsterdam) was officially launched during a symposium held at Theater Amsterdam on 4 July 2023. The ‘Import(ance) of hydrogen: propelling the future’ symposium brought together all the diverse players involved in realising a green hydrogen import chain in Amsterdam. Some 250 people attended the conference, demonstrating the broad cross-sector support for fuelling change through green hydrogen.
H2A, Hydrogen to Amsterdam, is officieel gelanceerd tijdens een symposium met 250 mensen in Theater Amsterdam op 4 juli 2023. Het symposium bracht alle verschillende spelers samen die betrokken zijn bij het realiseren van de importketen voor groene waterstof in regio Amsterdam.
“Het Zaanse college presenteerde afgelopen maart aan de gemeenteraad de nieuwe aanpak voor de toekomst van Achtersluispolder, waarin op delen van het bedrijventerrein ruimte blijft voor bouwbedrijven, scheepswerven en afvalverwerkers. Voor deze bedrijven is geen plek elders in de regio. Bovendien wil de gemeente Zaanstad de werkgelegenheid voor praktisch geschoold personeel koesteren.
Tijdens de Zeehavendagen Amsterdam 2023 bood de Zeesleepboot Holland een unieke en charmante omgeving voor ons netwerkevenement. De combinatie van maritieme geschiedenis en de moderne zakelijke wereld vormde een prachtige achtergrond om professionele relaties te bevorderen. Het historische schip nam ons mee op een vaartocht door de prachtige haven van Amsterdam, waar onze leden konden genieten van hapjes en drankjes terwijl ze kennismaakten met de haven.
Menno van der Valk heeft namens ORAM de ambitieverklaring van Green Business Club Amsterdam Sloterdijken ondertekend. Het ondertekenen van de ambitieverklaring is een mooie mijlpaal en een stap in de richting van een duurzame toekomst voor Amsterdam Sloterdijken. Het initiatief sluit aan bij de missie van ORAM om vanuit een sterk netwerk en middels verbinding ondernemerschap in regio Amsterdam te stimuleren.
Welke cruciale projecten dragen bij aan verduurzaming van het Amsterdamse havengebied, wat zijn de beoogde transitiepaden en welke randvoorwaarden zijn hiervoor nodig?
Young Professionals ORAM (YPO) was aanwezig bij de spectaculaire show ‘Euphoria’ (Holland Festival 2023) in de Centrale Markthal in Amsterdam. Wat was het indrukwekkend, we hebben genoten! Na de show werd er onder het genot van een hapje en een drankje op het terras nagepraat en was er natuurlijk ook de gelegenheid om te netwerken.
Zeehavendagen Amsterdam verwacht de komende dagen enkele honderden jongeren op de speciaal door de organisatie ontwikkelde Havenexperience De Terminal. Het initiatief is bedoeld om het imago van de haven bij scholieren, studenten en werkzoekenden te verbeteren. Tegelijkertijd prijst het havenbedrijfsleven vacatures aan en profileren technische-, logistieke- en maritieme scholen hun opleidingen. Vandaag wordt het evenement officieel geopend door havenwethouder Hester van Buren.
Als ondernemend Amsterdam zijn we geconfronteerd met het opinieartikel van D66 in Het Parool ‘Amsterdam vaart beter zonder cruiseschepen’. Nog dezelfde dag verscheen een motie van de drie coalitiepartijen naar de gemeenteraad met de strekking het cruisetoerisme en de cruiseterminal PTA te verwijderen uit de stad.
Welkom aan onze nieuwe leden! In het afgelopen jaar werd het ORAM-netwerk uitgebreid met maar liefst 50 nieuwe leden. Zij werden letterlijk in het zonnetje gezet tijdens de Nieuwe Ledenborrel op 23 mei jl. De prachtige locatie Het ‘Rijk van de Keizer’ in Amsterdam was voor even het rijk van ORAM en haar leden. Onder het genot van een hapje en drankje maakten leden kennis met elkaar.
De bevolking in de metropoolregio Amsterdam groeit, dus ook de vraag naar drinkwater neemt toe. Daarnaast is er ook een groeiende vraag naar industriewater. Voldoende reden om op 11 mei bij elkaar te komen in het Westhavengebouw in Amsterdam, naast een prachtige productielocatie in het hart van de haven. Het werd een inspirerende en informatieve middag.
Tijdens de ORAM Algemene Ledenvergadering op 23 mei jl. zijn de bestuurswissels aan bod gekomen. De leden van het Algemeen Bestuur (AB) van ORAM zetten zich actief en belangeloos in voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in Metropoolregio Amsterdam (MRA). Samen beschikken de bestuursleden over een enorm netwerk van zakelijke contacten. Het AB kijkt daarnaast op hoofdlijnen naar beleid en strategie. In het Dagelijks Bestuur (DB) zijn de voorzitter, penningmeester en enkele AB-leden vertegenwoordigd. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de vereniging.
Werk is cruciaal. Het is een voorwaarde voor een duurzame groei van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).
“Ondernemend Noord-Holland, met als spreekbuizen het Economisch Forum Holland boven Amsterdam en ORAM, de ondernemersvereniging in de Amsterdamse regio, ziet brood in een brede coalitie van BBB-VVD-PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten. Friso de Zeeuw en Kees Noorman, voorzitters van de twee clubs, sommen op wat partijen bindt. (…) Wij vragen de formerende partijen te koersen op een robuuste, innovatieve en duurzame economie.”
Op dinsdag 25 april organiseerde ORAM een evenement bij Deloitte Studio’s Amsterdam, waarbij de deelnemers ter plekke een marketingcampagne opzetten met behulp van AI-tools Midjourney en ChatGPT.
As a leader in sustainability in yachting Jan-Bart Verkuyl, Feadship Director / CEO Royal Van Lent Shipyard is proud to announce Feadship’s advanced solution for a more sustainable yachting: a fully certified liquid hydrogen fuel-cell yacht.
Vergunningverlening verloopt te complex en traag, en dat staat innovatie in de weg. Dit signaal krijgt ORAM regelmatig van leden, vertelt directeur Kees Noorman. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verleent de vergunningen, en staat voor een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Organisatie Bunge raffineert en verwerkt plantaardige oliën en vetten. Ze wilde hun fabriek in Wormerveer sluiten en de capaciteit in Rotterdam verkopen, om in de Port of Amsterdam een nieuwe moderne productielocatie te openen. Hoe is het deze twee partijen wel gelukt om in goede samenwerking de vergunning rond te krijgen?
De belangrijke vraagstukken van deze tijd vragen om een provinciebestuur dat – bewust van haar belangrijke rol en functie – assertief, ondernemend en oplossingsgericht het voortouw neemt, in de wetenschap dat Noord-Holland vol potentie en kansen zit.
Boat & Co Amsterdam was deze week het decor voor de jaarlijkse ORAM Lenteborrel. Meer dan 200 ORAM-leden kwamen samen om bij te praten, te netwerken en te genieten van het uitzicht over Het IJ. Bedankt voor je komst!
ORAM vraagt drie experts om hun visie. Gemeente Amsterdam wil de binnenstad autoluw en emissievrij maken. Om dit te bereiken staan er diverse pilots op de planning om te ‘knippen’ in belangrijke toegangswegen, zoals de Weesperstraat. Bij dit plan zijn de ondernemers onvoldoende meegenomen in de besluitvorming. Volgens ORAM zijn goede bereikbaarheid en mobiliteit bepalend voor een sterk ondernemersklimaat. Wat is het effect van deze afsluitingen? En hoe kom je tot een plan waarin de diverse belangen die er spelen worden meegenomen? ORAM vraagt drie experts om hun visie.
Recentelijk kondigde de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst een proef aan om de Weesperstraat / hoek nieuwe Keizersgracht samen met drie omringende straten gedurende zes weken (tussen 12 juni en 23 juli) af te sluiten voor doorgaand verkeer. Het beleid van de Gemeente is gericht op het zoveel mogelijk omleiden van verkeer in dit deel van de stad. De proef is onderdeel van een breder voornemen van de Gemeente om ‘knippen’ te zetten op meerdere toegangswegen in de stad in het kader van ‘Amsterdam Autoluw’.
“Het huidige Klimaatakkoord betekent ook dat er meer windturbines op de Noordzee moeten worden gebouwd. Die energietransitie heeft een gunstig effect op de haven van Amsterdam”, meent Paul van de Craats (Commercieel Manager Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal). “Dus ook op Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal, waar door de opening van Zeesluis IJmuiden nu structureel jack-ups kunnen worden uitgerust met transport- en installatieconstructies. En Amsterdam ligt geografisch gunstig ten opzichte van de locaties op de Noordzee waar assemblage en onderhoud van windturbines plaatsvindt.”
CTPark Amsterdam City is de eerste meerlaagse XXL logistieke stadhub van Nederland aan de rand van Amsterdam. De behoefte vanuit de stad aan snel, flexibel en efficiënt vervoer groeit. Tegelijkertijd vragen steeds strengere milieueisen om uitstootvrij verkeer en goed bereikbare logistieke voorzieningen. CTPark Amsterdam City biedt daar het antwoord op. Het complex ligt vlakbij de ringweg A10 en aan een 360 meter lange kade aan het Noordzeekanaal waar schepen kunnen laden en lossen. Vanaf de stadshub kunnen goederen binnen een kwartier emissievrij en gebundeld per boot, elektrische vrachtwagen, bestelbus of e-bike naar eindgebruikers in de stad worden vervoerd.
Thema: ‘Beleidskader mobiliteit van de Vervoersregio Amsterdam (VRA)’ ORAM stelt voor om onderstaande punten mee te nemen in de aankomende discussies en acties om mobiliteit in de MRA te verbeteren. Samen kunnen we werken aan duurzame en efficiënte mobiliteit voor ondernemend Amsterdam.
Interview met ORAM ter gelegenheid van het verschijnen van de Agenda Ruimte voor Werk. Vraag een lokaal bestuurder waar het in de gemeentepolitiek om draait en het antwoord is ‘woningen, woningen, woningen’. Ook gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) focussen sterk op het behalen van gestelde woningbouwdoelstellingen. In Amsterdam is 7.500 woningen per jaar een heilig getal geworden. Woningen zijn nodig, maar we zien te vaak dat wonen ten koste gaat van werken. En daar wordt te gemakkelijk over gedacht. Balans is cruciaal en om die reden presenteert ORAM – Ondernemend Amsterdam de Agenda Ruimte voor Werk.
‘Zeehavendagen hoort gewoon bij Amsterdam’ en ‘uniek dat je overal mag komen waar je anders langsfietst’. Met een 8 als waarderingscijfer van de bezoekers in 2022* en meer deelnemende havenbedrijven in 2023 dan vorig jaar, groen licht voor de tweede editie van Zeehavendagen Amsterdam. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 22 t/m 25 juni en telt van Amsterdam en Zaandam tot aan IJmuiden en Beverwijk meer dan 55 ‘attracties’.
Onlangs las ik dat de EU in 2030 minstens 85% van de benodigde windturbines, zelf wil kunnen produceren. Daarvoor kijken ze nu in Brussel hoe ze milieuregels voor de bouw kunnen omzeilen om groene productie en technologie hier sneller te realiseren. De tijd die nodig is om een vergunning te krijgen moet drastisch omlaag.
René Peters van TNO pleit voor ‘Green meets Industry’. Gebruik de oude infrastructuur en industrie om de transitie te maken naar duurzame energie.
Met het oog op de komende Statenverkiezingen doen ondernemers een beroep op de politiek om niet alle bedrijventerreinen om te bouwen tot woonwijk. Namens hen klimmen Kees Noorman, directeur Oram, de ondernemersvereniging in de Amsterdamse Regio en Friso de Zeeuw, voorzitter Economisch Forum Holland boven Amsterdam in de pen. Ze schreven onderstaand opiniestuk.
Bedrijven zijn volop bezig met energietransitie. Het biedt veel kansen, maar is ook enorm complex. We hebben alle invalshoeken en perspectieven, dus ook die van vrouwen, nodig om deze enorme opgave op te lossen en aan te kunnen. Meer vrouwen werkzaam voor de energietransitie is een onderdeel van de oplossing. Op Internationale Vrouwendag vragen we hier extra aandacht voor.
‘Nieuwe energie’ geeft energie Netcongestie, de waterstofmotor en ‘vrouwen en power’. Zo op het oog hebben ze niets met elkaar te maken. Toch hadden de drie breakout sessies op het ORAM Voorjaarsevent tenminste één grote gemene deler: er is een attitudeverandering nodig om het allemaal in korte tijd voor elkaar te krijgen.
Nieuws van Port of Amsterdam: Met het online platform geoFluxus krijgen bedrijven hulp bij het efficiënter, duurzamer en goedkoper verwerken van hun afval door bedrijven in de nabije omgeving. Met de steun van gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam is het platform nu ook beschikbaar in Amsterdam. Een belangrijke stap om de circulaire economie in de regio te stimuleren.
Ruimte voor werk; het is essentieel voor een florerende economie en stad. De ruimte voor werk staat de laatste jaren echter sterk onder druk en ruimte elders vinden wordt steeds ingewikkelder. Vanuit de missie voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft ORAM ‘Agenda Ruimte voor Werk’ opgesteld.
‘Nieuwe energie’ geeft energie. Netcongestie, de waterstofmotor en ‘vrouwen en power’. Zo op het oog hebben ze niets met elkaar te maken. Toch hadden de drie breakout sessies op het ORAM Voorjaarsevent tenminste één grote gemene deler: er is een attitudeverandering nodig om het allemaal in korte tijd voor elkaar te krijgen.
Op het terrein van Zenith in de Amsterdamse haven komt de eerste waterstofpoederfabriek ter wereld. Electriq Global, specialist in innovatieve waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals, een bedrijf dat brandstoffen en energiedragers opslaat en verwerkt, hebben samen een intentieverklaring getekend voor de bouw van deze productiefaciliteit.
Samen met ORAM-lid ‘AM Gebiedsontwikkeling’ organiseerde we eind februari een schaatsclinic op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. ORAM en AM vinden elkaar in de ambitie om aantrekkelijke gebieden te creëren die duurzaam zijn en waar mensen onder andere plezierig kunnen werken. In een winters decor creëerden we nieuwe ontmoetingen, de gelegenheid om te netwerken en konden we in gesprek gaan over dit belangrijke thema.
Interessant havendebat stond in het teken van ruimte, transitie en governance. De voormalige koepelgevangenis in Haarlem was afgelopen donderdag het toneel van het provinciale havendebat. Maar liefst tien lijsttrekkers gingen onder leiding van Martijn de Greve in debat over de toekomst van de Noord-Hollandse havens. Het werd een interessant en bij vlagen spannend debat waar de uiteenlopende standpunten van partijen zich helder aftekenden. Duidelijk werd ook dat de havens belangrijk zijn voor de provincie. Een aantal deelnemende politici gaf van tevoren zelfs aan het havendebat één van de belangrijkste te vinden van alle debatten.
Ondernemingsvereniging VNO-NCW interviewt Kees Noorman, directeur ORAM. ORAM is branchelid van VNO-NCW. Kees vertelt onder andere over actuele kwesties voor ORAM, belangrijke lobbypunten en hij geeft zijn visie op de toekomst van de branche.
15 maart is het zover: de Provinciale Staten verkiezingen. Provincie Noord-Holland is belangrijk voor de Amsterdamse haven en het Noordzeekanaalgebied. Recent publiceerde het provinciebestuur de Nota Zeehavens, waarin de visie van de provincie uit de doeken werd gedaan. Zo kiest de provincie ervoor in het Noordzeekanaalgebied vast te houden aan de titel ‘Industrieterrein van Provinciaal belang’ teneinde het gebied exclusief te bestemmen voor havenfunctie.
Tegenwoordig is het als Young Professional van groot belang dat je weet waar je persoonlijke kracht ligt. Heb je je eigen talenten eigenlijk wel scherp, en benut je kansen goed genoeg die op je pad komen? Karen Oldhoven van Brand New Personality daagde de leden van Young Professionals ORAM (YPO) uit tijdens haar workshop Personal Branding. Karen is personal branding coach, ze presenteert en staat in de top 15 van sprekers van het Sprekershuys. Kortom: dé persoon bij uitstek om deze workshop te geven.
De circulaire economie heeft voldoende locaties nodig, met een hoge milieuruimte en een goede ontsluiting. Dit was één van de conclusies van het onderzoek door CE Delft. Maar is dit ook haalbaar in het Noordzeekanaalgebied, waar ruimte altijd schaars is? En waar moet die ruimte voor bedrijven dan aan voldoen?
Op donderdag 2 februari 2023 is het splinternieuwe zonnepanelen dak van Port of Amsterdam geopend aan de Kopraweg 3 in Amsterdam. Op het dak liggen 4.911 panelen die samen zorgen voor een capaciteit van maar liefst 2 megawattpiek. Hiermee komt het totaal aantal zonnepanelen in de haven op zo’n 260.000 vierkante meter.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Margit Blok, managing director van Eurotank Amsterdam aan het woord.
Goed nieuws! De samenwerking tussen Lacoly en ORAM – Ondernemend Amsterdam wordt uitgebreid. Lacoly is een organisatie met WhatsApp-diensten voor bedrijven en ondersteunt ons sinds vorig jaar met de communicatie rondom evenementen.
Het Haarlemmermeerstation in Amsterdam-Zuid was afgelopen dinsdag het decor voor de jaarlijks terugkerende Winterborrel van ORAM. Met zo’n 150 aanwezige gasten zat de sfeer er in ieder geval goed in. Wethouder Rutger Groot Wassink sprak samen met voorzitter Paul Wever de menigte toe.
Port of Amsterdam heeft samen met Masdar, één van de mondiale voorlopers in schone energie, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals een Memorandum of Understanding getekend. Dit om de ontwikkeling van een logistieke keten voor groene waterstof tussen Abu Dhabi en Amsterdam te verkennen om Nederlandse en Europese markten te bedienen.
Met de Liquefied biomethane (LBM, ook wel bio-LNG) fabriek van Titan is het straks mogelijk om vloeibaar biomethaan te produceren uit organische afval- en reststromen.
Afgelopen donderdag hebben wij samen met onze Young Professionals 2022 knallend afgesloten. De skybar van ORAM-lid het Four Elements hotel in Amsterdam vulde zich met gezelligheid en Mariah Carey tijdens de eerste editie van onze foute kersttruienborrel.
Mooi bericht in deze koude decembermaand, er komt genoeg warmte voor 40.000 huishoudens en voldoende waterstof voor 30.000 transportschepen naar het Ruhrgebied, om synthetische brandstof te maken voor 1200 vluchten naar New York of om 1 miljoen auto’s te maken met groen staal.
Op de valreep van een nieuwe bestuursperiode presenteert de provincie Noord-Holland de Nota Zeehavens. ORAM heeft in een vroegere fase input gegeven op deze nota, net als andere stakeholders in de haven. Het resultaat is een gebalanceerde visie die enerzijds inzet op het economische belang van de havens en anderzijds op het belang van de energietransitie en circulariteit. De nota beslaat alle zeehavens in de provincie, naast de havens in het Noordzeekanaalgebied komt ook de haven van Den Helder aan bod.
Het kerstconcert lijkt uit te kunnen groeien tot een mooie traditie in het jaarlijkse netwerkprogramma van ORAM. Gelet op de reacties op de eerste editie van de bijna 150 aanwezigen, luidt de conclusie dat het evenement de perfecte jaarafsluiting is.
Mooi bericht in deze koude decembermaand, er komt genoeg warmte voor 40.000 huishoudens en voldoende waterstof voor 30.000 transportschepen naar het Ruhrgebied, om synthetische brandstof te maken voor 1200 vluchten naar New York of om 1 miljoen auto’s te maken met groen staal.
In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive aan. In deze richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten.
Veiligheid in de Amsterdamse haven vraagt van alle organisaties een continue en gezamenlijke betrokkenheid. ORAM en Port of Amsterdam geven hier met het bedrijfsleven, politie en gemeente regie aan in het Veiligheidsoverleg Havengebied Amsterdam.
De havencommunity uit het Noordzeekanaalgebied kwam op vrijdag jl. bijeen op het jaarlijks terugkerende Havengildediner. Hoogtepunt van de 77ste editie betrof de uitreiking van de Havenpenning aan Kees Noorman. De directeur van de Amsterdamse ondernemersvereniging ORAM ontving de onderscheiding uit handen van havenwethouder Hester van Buren van de gemeente Amsterdam vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de havens van Amsterdam.
Afgelopen donderdag 17 november was ORAM – Ondernemend Amsterdam te gast bij CTPark Amsterdam City. Op uitnodiging van ORAM-lid Larendael kregen we een sneakpreview op een unieke plek, passend bij de eerste editie van het Najaar Innovatie Event.
Begin deze week werd bekend dat het Rijk een grote investering gaat doen in infrastructuur in de MRA. Zij doet dit samen met gemeenten en andere organisaties die ook mee-investeren.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen de leden van de Raad van Advies van TET Amsterdam zich voor. Dit keer ons nieuwe Raad van advieslid Bart van der Meer.
Over verschillende relevante onderwerpen wordt bewust niet gesproken en dit is ook precies de bedoeling. Duidelijk is dat de mobiliteitslobby belang heeft bij deze taboes. Statistiek die laat zien dat de mobiliteit van de Nederlander het afgelopen decennium niet is gegroeid, roept niet het gewenste gevoel van urgentie op.
‘Hoe warmer of kouder het buiten is, hoe verhitter het publieke debat’, leerde ik laatst. Daar moest ik aan denken toen ik deze week naar het Kamerdebat ‘Verduurzaming industrie’ zat te kijken. Bij het debat gaf minister Adriaansens aan dat er in de Tweede Kamer vaak kritisch wordt gesproken over de industrie. Helaas een herkenbare toon. Ook het Parool kopte vorige week nog: ‘bijna een op de vijf bedrijven neemt geen milieumaatregelen’. Een kop die direct de toon van het artikel bepaalde.
Het zijn kordate stappen die Europa recentelijk heeft genomen. Naast het omvangrijke Fit-for-55 wetgevingspakket, is de Europese Commissie (EC) zeer actief betrokken bij de energiecrisis. Medio september kwam de EC met een concept noodpakket om de energiecrisis aan te pakken. Op 6 oktober stelden de Europese klimaatministers het noodpakket al vast.
Niet alleen in het huidige energiesysteem, maar ook in de toekomstige energiesystemen is een belangrijke rol weggelegd voor tankopslagbedrijven. Dat was de boodschap van Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, tijdens een VOTOB-bijeenkomst op 7 november. Minister Jetten nam een strategische visie op de tankopslagsector in ontvangst, geschreven door het Haags Centrum voor Strategische Studies.
Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat ICL Fertilizers, HES Bulk Terminal (voorheen OBA), ontwikkelaar Heren 2, Port of Amsterdam en de gemeente een intentieovereenkomst hebben bereikt om de kunstmestfabriek van ICL te verhuizen naar het voormalig OBA terrein. Een positieve ontwikkeling want ICL krijgt de kans om de fabriek naar de laatste stand der techniek efficiënt en duurzaam op te bouwen op een nieuwe locatie in de Amsterdamse haven. Voor HES Bulk terminal is de komst van ICL bovendien een mooie invulling van hun strategie in het post-kolen tijdperk, reeds ingezet met de overname van IGMA. De intentie is dat de verhuizing in 2026 plaatsvindt, waarbij o.a. stikstof en energiecongestie nog uitdagingen vormen.
Op dinsdag 18 oktober was ORAM – Ondernemend Amsterdam te gast bij VU StartHub.
Donderdag 27 oktober organiseerde ORAM een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van provincie, gemeenten, MRA en ondernemersverenigingen over het thema ‘ruimte voor werk’.
Onlangs organiseerde ORAM – Ondernemend Amsterdam een rondetafelgesprek over Digital Health & Life Science. Deze eerste introductie en inventarisatie van het onderwerp was op uitnodiging en kwam tot stand in samenwerking met Rob Knigge van Accenture Netherlands. Het vond plaats aan de Keizersgracht in ’Het ‘Tuinhuis’ van EBC Amsterdam.
Energietransitie – we gaan het gewoon doen! Dat is het thema de afgelopen jaren geweest tijdens onze TET-bijeenkomsten. Maar ‘gewoon doen’ van de energietransitie is op dit moment bijna niet te doen. Want hoe ga je door met elektrificeren, ombouwen en investeren in de transitie van je bedrijfsprocessen en het starten van nieuwe projecten als de energieprijzen door het dak gaan en de levering van energie niet zeker is?
Energietransitie – we gaan het gewoon doen! Dat is het thema de afgelopen jaren geweest tijdens onze TET-bijeenkomsten. Maar ‘gewoon doen’ van de energietransitie is op dit moment bijna niet te doen. Want hoe ga je door met elektrificeren, ombouwen en investeren in de transitie van je bedrijfsprocessen en het starten van nieuwe projecten als de energieprijzen door het dak gaan en de levering van energie niet zeker is?
Afgelopen dinsdag 25 oktober waren we samen met de leden van Young Professionals ORAM te gast bij Startupbootcamp in B. Amsterdam.
Met de Liquefied biomethane (LBM, ook wel bio-LNG) fabriek van Titan is het straks mogelijk om vloeibaar biomethaan te produceren uit organische afval- en reststromen.
Onlangs verscheen een brief van Kees Noorman van ORAM – Ondernemend Amsterdam in Het Parool onder de titel: ‘Verleg de focus voor woningbouw naar Amsterdam Bay Area’. Daarin deed hij de oproep om minder te focussen op transformatiegebieden voor woningbouw, maar vooral in te zetten op de ontwikkeling van Amsterdam Bay Area. We kregen veel reacties op het stuk. Hieronder geven we wat meer achtergrond en bieden we ruimte aan reacties van twee lectoren.
De club die na 105 jaar nog altijd bindt en boeit
Wat zegt het over je feestje als je ver na de sluitingstijd nog afscheid staat te nemen van de mensen die je hebt uitgenodigd. Is het een compliment voor de sfeer, de variëteit onder onze leden en de goede gesprekken als de Commissaris van Koning (Arthur van Dijk) zijn speech afsluit met de belofte dat hij niet van plan is om vroeg te vertrekken en het woord bij de daad voegt?ORAM viert vandaag haar 21e lustrum en presenteert ter gelegenheid hiervan de vijf belangrijkste speerpunten van ondernemend Amsterdam. Hiermee geeft de ondernemersvereniging aan waar de komende jaren de nadruk moet liggen voor de Metropoolregio Amsterdam als het gaat om economie en ondernemerschap.
Op dinsdag 27 september hebben de leden van Young Professionals ORAM hun beste been voorgezet in de allereerste Padel netwerktoernooi ooit.
Afval bied je gescheiden aan en voor de consument is daarmee de kous meestal af. Maar voor bedrijven zijn afvalstromen sterker gereguleerd. Afvalstoffen mogen niet zomaar opnieuw circulair worden ingezet. Verwerken als grondstof in een productieproces, kan niet zonder voorafgaande beoordeling en een positief rechtsoordeel.
Het Zuidasdok in het Amsterdamse zakendistrict komt maar niet van de grond. Binnenkort moet de aanbesteding starten van de tunnel. Zonder geld dreigt opnieuw vertraging.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen de leden van de Raad van Advies van TET Amsterdam zich voor. Dit keer Floris Hekster van Sonneborn.
Afgelopen donderdag heeft de jaarlijkse ‘Staycationborrel’ voor alle leden en relaties van ORAM plaatsgevonden. Tijdens een kort welkomstwoord van Menno van der Valk (ORAM) en Tanja van Veen (Four Elements Hotel) werd de borrel geopend en konden geïnteresseerden een rondleiding krijgen door dit duurzame eco hotel.
De krapte op de arbeidsmarkt maakt ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ steeds meer doorslaggevend. Hoe spring je er écht bovenuit en wat is noodzakelijk om de beste medewerker(s) aan je te blijven binden.
Nieuwe nota over industriebeleid van kabinet Vorige week presenteerde Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens haar nota over ‘industriebeleid’. Een term die terug is van weggeweest. De Minister wil ermee onderstrepen dat het aandeel industrie in Nederland niet verder mag krimpen en bij voorkeur moet groeien.
HyCC lanceert in samenwerking met Port of Amsterdam het project H2era voor de bouw van een groene waterstof fabriek van 500 megawatt in het havengebied van Amsterdam. Daarmee wordt een grote stap gezet in de ontwikkeling van de waterstofeconomie in het Noordzeekanaalgebied om de industrie en mobiliteit te verduurzamen.
In plaats van bedrijventerreinen te transformeren tot woongebieden, zou de beschikbare ruimte in Groot-Amsterdam effectiever moeten worden ingezet, bepleit Kees Noorman. Grote winst zou behaald kunnen worden in Amsterdam Bay Area.
Op 24 juni hebben de leden van ORAM kennisgemaakt met de Zeehavendagen georganiseerd door AMPORTS.
Voorgesneden fruit, in een plastic bakje. De consument heeft er nooit om gevraagd, toch ligt het nu in iedere supermarkt. Het fruit eten we op, maar waar verdwijnt het plastic? Op een zonovergoten middag varen we met Netwerk Circulair door de Amsterdamse haven. Bestemming is Plastic Recycling Amsterdam, waar een kijkje wordt gegeven in wat circulair nu echt betekent. Aan boord leren we over het initiatief van Port of Amsterdam, Saltrex en geoFluxus, over de softwaretool voor het in kaart brengen en optimaliseren van afvalstromen.
Het begon in 1917 als SVN, Scheepvaart Vereniging Noord. En dat waren toen al belangenbehartigers maar ook werden er CAO’s en pensioenakkoorden afgesloten met de vakbonden. Daarna in 1996 werd het SIVN, kwam de havengerelateerde industrie erbij en de N veranderde van Noord in Noordzeekanaalgebied. In 2002 ging het SIVN samen met de Amsterdamse Industrie Vereniging en Bedrijvenvereniging Amsterdam Teleport en Bedrijfsverenging Schiphol. Zo ontstond in ORAM: de grootste ondernemersorganisatie in de regio. We hebben nu ook zitting in het algemeen bestuur van VNO-NCW.
“In deze haven hebben we het trouwens alleen maar over groene waterstof”, trapt Eduard de Visser van Port of Amsterdam de varende editie van ‘Talks Energietransitie Amsterdam’ (TET) af. Aanwezig is dit keer een internationaal gezelschap van bedrijven aangesloten bij het ‘Decarb Connect Network’ en bij TET.
“In deze haven hebben we het trouwens alleen maar over groene waterstof”, trapt Eduard de Visser van Port of Amsterdam de varende editie van ‘Talks Energietransitie Amsterdam’ (TET) af. Aanwezig is dit keer een internationaal gezelschap van bedrijven aangesloten bij het ‘Decarb Connect Network’ en bij TET.
In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen de leden van de Raad van Advies van TET Amsterdam zich voor. Dit keer Bas Evers.
“ORAM – Ondernemend Amsterdam is met meer dan 600 leden het grootste zakelijke netwerk en belangenbehartiger in de Metropoolregio Amsterdam. Samen met bedrijven richten wij ons op actuele thema’s, zoals ruimte voor economie, energietransitie en mobiliteit. Wat dat laatste betreft, een goede bereikbaarheid van stad en regio is natuurlijk essentieel voor Ondernemend Amsterdam.” Aan het woord is Menno van der Valk, Manager Operations bij ORAM, ervaringsdeskundige als het gaat om multimodaal reizen én enthousiast reiziger met de XXImo Mobility Card.
Argent Energy produceert sinds 2005 biobrandstoffen voor transport gemaakt van organische afval- en reststromen, zoals plantaardige vetten en oliën. Sinds 2018 is het bedrijf, naast locaties in Engeland en Schotland, ook gevestigd in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Argent maakt voor de productie gebruik van grondstoffen die weinig of geen alternatieve toepassingen hebben, en op die manier geen impact hebben op bijvoorbeeld de voedselvoorziening.
Het was een waardevolle bijeenkomst waar wij vanuit ORAM – in samenwerking met onze leden – mooi verder op kunnen bouwen.
Afgelopen maandag kreeg een groep Statenleden van de Provincie Noord-Holland, op uitnodiging van ORAM, een uitgebreide excursie door de Amsterdamse haven.
De Brits Nederlandse Biobrandstoffenproducent Argent Energy vervijfvoudigt haar capaciteit in de Amsterdamse haven met de bouw van twee nieuwe fabrieken. Met deze uitbreiding wil het bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het weg- en zeevervoer, en in het bijzonder de moeilijk te decarboniseren sector van zware voertuigen.
Deze week werd door een artikel in het Financieel Dagblad bekend dat TKH zijn nieuwe kabelfabriek niet in Amsterdam maar in de Eemshaven bouwt vanwege de congestieproblematiek op het elektriciteitsnet in de hoofdstad. We stelden drie vragen hierover aan Kees Noorman, directeur van ORAM.
De Algemene Leden Vergadering combineren met de Nieuwe Ledenborrel aan boord van de River Dream was, mede door het uitstekende weer, een schot in de roos!
Op dinsdag 19 april hield ORAM haar eerste Voorjaarsforum. In de Hermitage Amsterdam werden de leden ondergedompeld in de wereld van de start-ups en scale-ups en genoten van een netwerkborrel in de binnentuin.
Wij kijken terug op een geslaagde ORAM Lenteborrel afgelopen dinsdag in het Vondelpark. Wat was het heerlijk zonnig!
Waternet heeft in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een groengasinstallatie op het terrein van de Rioolwaterzuivering in het westelijk havengebied (RWZI-west) gebouwd. Groengas is te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto’s, maar ook geschikt om aan het aardgasnet te leveren. Zo ontstaat minder vraag naar aardgas. Dit draagt bij aan de transitie om van fossiele brandstoffen af te komen.
ORAM, VNO-NCW MRA en Rover hebben gezamenlijk, middels een brief aan minister Harbers en staatssecretaris Heijnen, grote zorgen geuit over de voortgang van het Zuidasdok.
Netwerk Circulair: hoe overheid en bedrijfsleven dezelfde taal kunnen spreken over circulaire impact
Vorige week was het Netwerk Circulair bijeen in Prodock. De bijenkomst ging over hoe overheid en bedrijfsleven dezelfde taal kunnen spreken over circulaire impact.
Lees hier de brandbrief, ondersteund door ORAM, gericht aan de Kamerleden om haast te maken met de voorgestelde oplossingsmogelijkheden voor de netcongestie.
De tankopslagsector is cruciaal voor een gezonde en robuuste economie. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) deed naar tankopslagsector in opdracht van VOTOB, de Nederlandse vereniging voor tankopslagbedrijven.
Met een groeiende metropool in de omgeving komen er in de Amsterdamse haven veel afvalstromen binnen. Door de ligging van de Amsterdamse haven heeft het gebied zich ontwikkeld tot een belangrijke circulaire hub in Noordwest Europa, waar verschillende afvalstromen een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven krijgen. Om deze hubfunctie kracht bij te zetten hebben in 2020 verschillende circulaire bedrijven, ORAM en Port of Amsterdam de handen ineengeslagen met de oprichting van Netwerk Circulair.
Projectbureau NZKG organiseerde op 3 maart voor de leden van de Bestuurdersplatforms en het Directeurenoverleg een vaartocht. Kees Noorman praatte de aanwezigen bij over de ontwikkelingen rondom het havengebied.
De Zaanse industrie is goed is voor 14% van de economie in de MRA, zij nemen 30% van de energiebehoefte in het NZKG, excl. Tata Steel, voor haar rekening. Hiervan is 82% van de huidige energiebehoefte gas.
The Netherlands – The H2Gate consortium has committed to creating a 100 percent green and safe value chain for the transport, storage, release, and distribution of green hydrogen in the Amsterdam port area and inland industrial regions.
In deze video over het wensenlijstje van ondernemend Amsterdam zijn we met Giulietta Cohen van ORAM en Marcel Galjee van HyCC bij EVOS en krijgen we uitleg over de kansen pakken rondom de energietransitie.
Op maandag 28 februari gingen de lijstrekkers van acht partijen onder leiding van Martijn de Greve met elkaar in debat over ‘De Ondernemende Stad’. Op de agenda stond o.a. economische diversiteit, ruimte voor werk en de arbeidsmarkt.
Tijdens de eerste aflevering van de ORAM Mobility Talks gingen Tanya Sancisi en Menno van der Valk in gesprek over: “Hoe staat het met het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp?” In een half uur spraken zij met Marja Ruigrok – bestuurder van Vervoerregio Amsterdam – en Lars Wouters – Projectleider Samen Bouwen aan Bereikbaarheid – over de laatste ontwikkelingen.
De ORAM Zuidascommissie heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. ORAM-bestuurslid Hannelore Majoor, in het dagelijks leven algemeen directeur van JCDecaux, heeft zin in haar nieuwe rol.
Deze week brachten kandidaat-raadsleden Myron von Gerhardt, Laurent Staartjes en Sietze Hylkema van VVD Amsterdam op uitnodiging van ORAM een werkbezoek aan de scheepsreparatiewerf van Damen Shiprepair in Noord.
Dit is de week van de circulaire economie. We vragen Giulietta Cohen, bij ORAM verantwoordelijk voor Energietransitie & Circulair, ons mee te nemen in de circulaire economie van de haven van Amsterdam.
Dit is de week van de circulaire economie. We vragen Giulietta Cohen, bij ORAM verantwoordelijk voor Energietransitie & Circulair, ons mee te nemen in de circulaire economie van de haven van Amsterdam.
Het combineren van wonen en industrie is mogelijk en kan snel, maar vraagt om slimme besluitvorming vanuit gemeente.
Tata Steel besloot om in plaats van CO2 af te vangen en op te slaan over te stappen naar een waterstof-route. Groen staal in een schone omgeving. Zo werd project Heracless geboren. Vrij naar de Griekse mythische figuur Herakles.
De 15 grootste industrieën in de Zaanstreek hebben zich eind 2020 verenigd in Zaanstad Maakstad. Momenteel neemt deze industrie 30% van de energiebehoefte in het NZKG voor haar rekening.
Marcel Galjee neemt ons mee in het proces om veilige, betrouwbare en betaalbare groene waterstofoplossingen te bieden om grote industrieën koolstofarm te maken. Het nieuwe portfolio van HyCC biedt ruim 400 megawatt aan elektrolyse-projecten. In Amsterdam gaat HyCC 100 megawatt inzetten voor verduurzaming van de havenindustrie en staalproductie.
Waarom de nieuwe zeesluis deuren opent voor de Amsterdamse haven(bedrijven)
De opening van de Zeesluis IJmuiden deze week werd gevierd als een mijlpaal voor het Noordzeekanaalgebied. En terecht: Rijkswaterstaat en partners hebben met dit nieuwe bouwwerk puik werk afgeleverd dat er voor zorgt dat het NZKG en het Europese achterland bereikbaar blijft voor de komende 100 jaar. De betekenis van de nieuwe sluis reikt echter verder: een versterking voor de bedrijvigheid van de haven en een impuls voor het vestigingsklimaat. De sluis opent deuren en vergroot kansen, het is nu zaak deze goed te benutten!VARO Energy Group, a leading European energy transition company and GPS Group, a growing storage and logistics provider today have announced the successful completion of a new railway line and ethanol storage tanks, which will be operated as of 1st February 2022.
ORAM heeft 10 wensen geformuleerd voor Ondernemend Amsterdam op weg naar de gemeenteraad verkiezingen op 16 maart 2022. Alle punten hebben we op een rij gezet in een overzichtelijke infographic. Op deze 10 punten kunt u ons vinden en herkennen de komende tijd!
Namens het H2Gate-consortium hebben Ramon Ernst (managing director Evos) en Eduard de Visser (Directeur Strategie & Innovatie Port of Amsterdam) de blauwdruk voor import van één miljoen ton groene waterstof via de Amsterdamse haven overhandigd aan Diederik Samsom, kabinetschef van Frans Timmermans.
Op 6 oktober lanceerde wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken de Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG in het bijzijn van een groot internationaal gezelschap koplopers op het gebied van waterstofeconomie, tijdens het World Hydrogen Congress.
Het ministerie van Economische Zaken heeft de verzwaring van de elektriciteitsinfrastructuur en de ontwikkeling van een waterstofnetwerk voor Noord-Holland tot projecten van nationaal belang verklaard. Het Noord-Hollandse waterstofnetwerk, dat van cruciaal belang is voor de industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG), moet onderdeel uit gaan maken van een landelijke infrastructuur voor waterstof (waterstofbackbone).
ORAM is onderdeel van Hydrogen Hub. Dit samenwerkingsverband streeft naar een sterke, energieneutrale industrie en economie op basis van waterstof. Een van de eerste wapenfeiten is de pleidooibrief naar het demissionaire kabinet voor extra middelen.
Uit de onafhankelijke studie van Roland Berger blijkt dat de ambitie van Tata Steel om in 2030 staal te maken met waterstof haalbaar is. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van FNV en Tata Steel om te toetsen of het plan Groen Staal van de FNV en de werknemers realistisch is. Na de eerste stap, waarin wordt overgeschakeld naar gas, kan de stap naar waterstof worden gezet. Belangrijke voorwaarde is wel dat alle lokale en nationale overheidspartijen meewerken.
De Cluster Energie Strategie Noordzeekanaalgebied (CES NZKG) geeft zowel de industrie als de netbeheerders en het Rijk meer inzicht in de verduurzamingsplannen van de bedrijven in het NZKG. De ambitie is om de huidige CO2-uitstoot te halveren in 2030 en naar bijna nul terug te brengen in 2050.
In Het Parool verscheen een opiniestuk over het oostelijke deel van de NDSM-werf. Daar dreigt de balans tussen de verschillende functies van het terrein zoek te raken.
GBN Artificial Grass Recycling (AGR) heeft het eerste unieke certificaat voor het recycleproces van End of Life kunstgrasvelden uitgereikt gekregen van KIWA.
Granuband is een Nederlandse producent van diverse rubberproducten die worden verkocht onder de merknaam Granuflex.
Een TET-rondvaart door de Amsterdamse haven. Op de agenda: de energiedoelstelling voor 2030, een klimaatneutraal Europa. De transitie naar duurzame bronnen van energie kent op meerdere vlakken uitdagingen. Hoe krijgen we het stroomtransportnetwerk gereed voor een alsmaar meer elektrificerende toekomst? En welke regelgeving komt eraan? Een leerzame lezing door PWC, pittige discussie en maar liefst twee winnaars van de Kahoot-quiz.
Donderdag werd de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie in Amsterdam geopend door Koning Willem Alexander bij ORAM-lid Renewi in Amsterdam Westpoort. De installatie levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de haven. We stelden Giulietta Cohen, programmamanager Energy & Circulair bij ORAM, drie vragen hierover.
Dorine Bosman (58) treedt met ingang van 1 oktober 2021 als Chief Investment Officer (CIO) toe tot de directie van Port of Amsterdam. Met deze benoeming krijgt het havenbedrijf een driehoofdige statutaire directie.
Het Amsterdamse elektriciteitsnet kan de groei van de stad en de energietransitie niet meer bijbenen, waarschuwt netbeheerder Liander. Dat heeft flinke gevolgen voor de stad, Amsterdammers en bedrijven. Ook ORAM laat van zich horen.
De laatste TET voor de zomer was een bijzondere. Misschien omdat het de laatste online versie was, maar vooral omdat er een primeur was: een TET over de AMA (Advanced Methanol Amsterdam) fabriek – de eerste in z’n soort ter wereld – die in de haven van Amsterdam komt te staan.
Een TET over de AMA fabriek – een unieke en effectieve oplossing voor de energietransitie – die in de haven van Amsterdam komt te staan. Chris van der Zande, nam de kijkers mee in het proces van de bouw van de geavanceerde biobrandstof-fabriek die niet-recyclebaar afval zal omzetten in geavanceerde (bio-) methanol. De geavanceerde bio-methanol wordt gebruikt ter vervanging van fossiele brandstoffen.
Zuidas heeft als toonaangevende kantorenlocatie een cruciale positie voor het (internationaal) economisch vestigingsklimaat binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het succes van Zuidas heeft in de afgelopen periode geleid tot veel nieuwe grote ontwikkelingen, waarbij naast kantoren er steeds meer wordt ingezet op een combinatie van werken, wonen en recreëren. Naast positieve resultaten leidt deze situatie geleidelijk aan tot nieuwe uitdagingen, waaronder diverse bereikbaarheid en leefbaarheidsissues. ORAM komt op voor de belangen van ondernemers en bedrijven in Zuidas om de kwalitatieve uitgangspunten van deze toplocatie te waarborgen.
Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) zet samen met Port of Amsterdam vol in op (offshore) windenergie. Om de bouw van windparken te faciliteren, produceren en verschepen we via het Noordzeekanaalgebied allerlei onderdelen. Containers, overslag van ladingen, intermodaal transport: bij TMA Logistics weten ze er alles van.
Eurotank Amsterdam (ETA) zet belangrijke stappen in haar ambitie om in opslag van hernieuwbare energie te voorzien door te investeren in het ombouwen van gasolie-tanks. Deze tanks worden geschikt gemaakt voor de opslag van biobrandstoffen, gemengde biobrandstoffen en Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). De totale capaciteit van het project is 75.000 kubieke meter en de eerste fase wordt aan het einde van dit jaar in gebruik genomen.
Global Energy Storage (GES) is a new company backed with funding from private equity firm Bluewater and intends to invest $250 million.
Port of Amsterdam, Evos, Electriq Global, Hydrogenious en Hysilabs slaan de handen inéén om de haalbaarheid te onderzoeken van het importeren en opslaan van waterstof op industriële schaal. Eén miljoen ton groene waterstof importeren in de Amsterdamse haven. Meer over dit onderwerp in de TET van Ramon Ernst.
ORAM organiseerde een Talks Energie Transitie (TET). Bijna 150 deelnemers luisterden naar inspirerende verhalen over de nieuwe energiedragers als waterstof en synthetische kerosine.
Start-up Synkero gaat in Westpoort een fabriek bouwen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. Op locatie ligt al een kerosine-pijplijn die naar Schiphol leidt. De oplevering is gepland in 2027. Synkero’s ambitie is per jaar 50.000 ton van deze zogeheten e-fuel te produceren. Meer hierover in de TET van Joost Brinkman.
Port of Amsterdam ontwikkelt en bouwt als pilot in het Interreg NW Europe project een nieuwe Havenbeheer. Dit schip wordt gebruikt om bezoekers rond te varen in de Amsterdamse haven. Het schip wordt voorzien van een elektro motor met als aandrijving een combinatie van batterijen en NaBH4 als waterstof drager.
OrangeGas opent het eerste waterstof tankstation in de Amsterdamse haven. Het tankstation ligt langs de A5, aan de Australiëhavenweg 116. Zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) kunnen hier terecht. Naast waterstof worden ook andere groene brandstoffen aangeboden op deze locatie zoals Bio-CNG (Groengas), elektriciteit en vloeibare CO2. Dit is de eerste locatie in Nederland waar een breed pallet aan schone brandstoffen wordt aangeboden en vanuit Port of Amsterdam zijn wij ook blij dat dit in onze haven gerealiseerd is! Een dergelijk initiatief past uitstekend bij de verduurzamingstrategie van Port of Amsterdam. Het draagt bij aan de noodzakelijk schaalvergroting van waterstof.
Amsterdamse ondernemingen, verenigd in ORAM, zijn doodsbenauwd dat een deel van de bedrijvigheid uit de hoofdstad moet verkassen zonder dat er uitzicht is op geschikte en betaalbare alternatieven.
“De stikstofproblematiek veroorzaakt ‘desastreuze’ knelpunten in de Amsterdamse haven. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, verduurzamen of verhuizen, nieuwkomers haken af. ‘De haven staat stil.’ ”
Precies een week geleden vond het verkiezingsdebat van Port of Amsterdam en ORAM plaats over de Amsterdamse Haven. Onder leiding van moderator Rutger Mollee en ‘sidekicks’ Kees Noorman (ORAM) en Koen Overtoom (Port of Amsterdam) gingen de (kandidaat) Tweede Kamerleden Wytske Postma (CDA), Hülya Kat (D66), Suzanne Kröger (GL), Barbara Kathmann (PvdA), Tiers Bakker (SP) en Mark Harbers (VVD) met elkaar in debat. Ook was speciale aandacht voor de bedrijven in de Amsterdamse Haven en hun werkzaamheden. Het verkiezingsdebat werd LIVE vanuit deBalie Amsterdam uitgezonden. Indien u het debat heeft gemist kunt u het hier terugkijken.
Tijdens de Europese Conferentie voor synthetische duurzame kerosine is start-up Synkero gelanceerd. Synkero heeft zich tot doel gesteld een commerciële fabriek te ontwikkelen voor de productie van synthetische duurzame kerosine.
De provincie Noord-Holland stelt de komende 4 jaar € 4 miljoen beschikbaar voor complexe industriële bedrijven. Met deze subsidie kunnen deze bedrijven bovenwettelijke (vrijwillige) maatregelen nemen waarmee zij de uitstoot van fijnstof, stikstofdioxide, geur en geluid verminderen. Dit moet bijdragen aan een gezonde leefomgeving in Noord-Holland.
Green Wave Urban Transports (GWUT) is een start-up geïnitieerd vanuit Tesco BV. GWUT focust zich op een nieuwe vorm van de binnenvaart: Stadsdistributie over water. Ondanks dat de stad Amsterdam gebouwd is voor vrachtlogistiek over water, is het in de loop der jaren weggeconcurreerd door de modaliteit over de weg. Door een volledig elektrisch schip te bouwen, voldoet GWUT nu al de eisen van Green Deal Zes: Bijdrage aan CO2 neutrale binnenstad. Tevens draagt het schip bij aan het verminderen van vervoersbewegingen over de weg.
Met een druk op de knop heeft koning Willem-Alexander vandaag de eerste bio-LNG-installatie van Nederland officieel in gebruik genomen. Initiatiefnemers Nordsol, Renewi en Shell zetten met deze primeur een volgende stap in verduurzaming van het zware wegtransport. De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar waarmee het de uitstoot van ruim 14,31 kiloton fossiele CO2 voorkomt. Dit is genoeg voor 13 miljoen wegkilometers.
– Through their close partnership GPS will develop a rail handing system as well as dedicated ethanol storage for VARO. – The expansion follows GPS-A having commissioned c.134 thousand m3 of Class 1 storage for VARO in December 2019 and extends the relationship. – The Rail system will unlock important trading opportunities and a more environmentally friendly logistics alternative.
De bouwsector kan snel een grote stap zetten richting een duurzamer product. De Amsterdamse betonproducent Voorbij Prefab heeft een beton ontwikkeld, waarbij gemiddeld 35% minder CO₂ vrijkomt tijdens de productie dan bij gewoon beton. Het speciale beton komt voor het eind van het jaar op de markt. Voorbij Prefab maakt de 1500 woningcasco’s die het jaarlijks produceert voortaan van het CO₂-arme beton. Binnen een jaar volgen mogelijk ook de heipalen en de transformatorstations.
De Amsterdamse haven maakt werk van de energietransitie door de zeecruise te verduurzamen. In 2025 gaat de zeecruise aan de walstroom bij Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Hierdoor daalt de uitstoot van een cruiseschip aan de kade en verbetert de luchtkwaliteit in de omgeving.
Een vereniging voor en door ondernemers die helpt bij het verduurzamen van het bedrijf en het bedrijventerrein op het gebied van onder meer het verduurzamen van energie. Een initiatief binnen de vereniging is de ‘GreenBiz Green Deal’.
Crown Van Gelder is een papierfabriek in Velsen-Noord, Noord-Holland, gevestigd aan het Noordzeekanaal. De fabriek produceert met 280 medewerkers 180.000 ton papier. Er worden papierspecialiteiten vervaardigd voor grafische en industriële toepassingen.
Gasunie en Port of Amsterdam willen de komende vijf jaar een regionale waterstofbackbone in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) realiseren. Nog dit jaar moet duidelijk worden of dat ruimtelijk, economisch en technisch haalbaar is.
De Amsterdamse havengemeenschap kan opgelucht ademhalen. Als het aan de Adviescommissie Oeververbindingen ligt, wordt er geen Javabrug over het IJ gebouwd met allerlei nautische risico’s voor de binnenvaart.
De Amsterdamse energieopslagbedrijven en de maritieme transportsector leveren een belangrijke bijdrage aan de opslag en het transport van vloeibare energiedragers over de gehele wereld, zoals zeetransport, binnenvaart en weg-, spoor- en pijpleidingen. De energieopslagsector in Amsterdam kan en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. We staan aan de vooravond van verdere ontwikkelingen die de energievoorziening drastisch gaan veranderen. De sector wil in die verandering een rol van betekenis spelen.
ORAM pleit voor een duurzame en veilige oeververbinding die rekening houdt met de unieke situatie van het IJ. Het gebruik van het water is veelzijdig met verschillende doeleinden en modaliteiten. Deze unieke situatie vraagt om oeververbindingen die ook in de komende 100 jaar past in de mobiliteitsvisie van Amsterdam.
“De IJ-oeververbinding is een lang gekoesterde wens van Amsterdam. De Javabrug moeten we maar snel vergeten. Goed dat er ook een verbinding te maken valt die én aantrekkelijk is voor voetgangers, fietsers, OV én voor de scheepvaart.”
De Amsterdamse energieopslagbedrijven en de maritieme transportsector leveren een belangrijke bijdrage aan de opslag en het transport van vloeibare energiedragers over de gehele wereld, zoals zeetransport, binnenvaart en weg-, spoor- en pijpleidingen. De energieopslagsector in Amsterdam kan en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. We staan aan de vooravond van verdere ontwikkelingen die de energievoorziening drastisch gaan veranderen. De sector wil in die verandering een rol van betekenis spelen.
De Amsterdamse energieopslagbedrijven en de maritieme transportsector leveren een belangrijke bijdrage aan de opslag en het transport van vloeibare energiedragers over de gehele wereld, zoals zeetransport, binnenvaart en weg-, spoor- en pijpleidingen. De energieopslagsector in Amsterdam kan en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. We staan aan de vooravond van verdere ontwikkelingen die de energievoorziening drastisch gaan veranderen. De sector wil in die verandering een rol van betekenis spelen.
Port of Amsterdam en tankopslagbedrijf Evos willen op jaarbasis 1 miljoen ton groene waterstof importeren in de Amsterdamse haven. Samen met drie gespecialiseerde waterstofpartijen onderzoeken ze de komende zes maanden daarvan de haalbaarheid, stellen ze een blauwdruk op en schetsen ze een routekaart richting 2030 én daarna.
De Amsterdamse energieopslagbedrijven en de maritieme transportsector leveren een belangrijke bijdrage aan de opslag en het transport van vloeibare energiedragers over de gehele wereld, zoals zeetransport, binnenvaart en weg-, spoor- en pijpleidingen. De energieopslagsector in Amsterdam kan en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. We staan aan de vooravond van verdere ontwikkelingen die de energievoorziening drastisch gaan veranderen. De sector wil in die verandering een rol van betekenis spelen.
De biodieselfabriek aan de Amerikahaven, die naast het terrein van Oiltanking staat, is in 2010 gebouwd voor productie van biodiesel uit zogenoemde eerste generatie plantaardige olie en is nooit in productie geweest door veranderde marktomstandigheden. Greenergy heeft reeds twee grote, biodieselfabrieken in de UK (Immingham and Teesside) die door het bedrijf eerder omgebouwd zijn van eerste naar tweede generatie biodieselfabriek. Daarmee is Greenergy de grootste producent van tweede generatie biodiesel in Europa.
Bunge verwerkt sojabonen tot meel en olie. Een deel van deze olie wordt on site ook nog geraffineerd. De olie wordt vervolgens verder verwerkt in de food-industrie en is in veel producten in de supermarkt terug te vinden. Het meel gaat nu nog voor een groot deel naar veevoer als powerfood in verband met het hoog proteïne gehalte. Dit hoge proteïne-gehalte maakt sojameel ook uitermate geschikt als vleesvervanger.
Tijdens de Europese Conferentie voor synthetische duurzame kerosine is start-up Synkero gelanceerd. Synkero heeft zich tot doel gesteld een commerciële fabriek te ontwikkelen voor de productie van synthetische duurzame kerosine.
Wind op zee staat niet op zichzelf. Er komt werk en omzet uit de bouw en onderhoudsfase van zowel het windpark als de elektrische infrastructuur en gerelateerde activiteiten. Een windpark levert duurzaam opgewekte elektriciteit die nodig is voor elektrificatie van de industrie, bebouwde omgeving en mobiliteit. Deze elektriciteit is een voorwaarde voor groene waterstof-ontwikkelingen in onze regio.
TET-deelnemer Koopman Car Terminal in Westpoort is al sinds eind 2018 van het aardgas af en draait sindsdien op 100% duurzame stadsverwarming, geleverd door Westpoort Warmte – een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam. Tegelijkertijd nam het bedrijf ook een zonnepanelen-installatie in gebruik. De overgang levert jaarlijks een CO2-reductie op van 590 ton. Het initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal.
Werkgeversclub ORAM is zwaar teleurgesteld in wethouder Van Doorninck (GroenLinks). Die heeft afgelopen week een plan van scheepswerf Damen Shipyards om een woonwijk rondom het bedrijf te ontwikkelen, terzijde geschoven.
“Je merkt aan alles dat de focus ligt op het bouwen van nieuwe woningen. Het stadsbestuur heeft een blinde vlek voor alles wat te maken heeft met bedrijventerreinen, industrie en plekken waar gewerkt kan worden.”
Corona betekent aanpassen, strikte werkinstructies opvolgen en zorgen voor duidelijke richtlijnen. Dat is voor gewone bedrijven flink schakelen, maar voor industrie- en energiebedrijven is dit bekend terrein. Veilig werken staat altijd op 1, coronatijd of niet. Toch trapten we deze Talks Energie Transitie (TET) Amsterdam – in webinarvorm uiteraard – af met corona. Het is goed om ervaringen uit te wisselen.
De Amsterdamse haven en industrie kunnen een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie. Vanuit de ORAM-leden die in de circulaire economie actief zijn, is er behoefte om meer gezamenlijk op te trekken, en ook Port of Amsterdam wil graag samenwerken. Doel is het ophalen en verder brengen van concrete initiatieven en het delen van kennis en ervaring tussen circulaire ondernemers en ondernemers die circulaire ambities hebben. Ook signaleren en agenderen bedrijven knelpunten die beperkend zijn voor hun ambities.
Realiseren walstroomaansluitingen, logistieke en oplaadhub voor industriële (bouw-)accu's, peak sharing en rendementsverbetering infrastructuur.
Het baggerdepot in de voormalige Averijhaven nabij IJmuiden wordt ontwikkeld tot Energiehaven. Dat is op 16 april 2020 bekend gemaakt door het ministerie van I&W, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam. Hiervoor is een convenant ondertekend. De Energiehaven is cruciaal bij de bouw van windparken die de komende jaren op de Noordzee worden ontwikkeld.
Directeur Kees Noorman ging in gesprek met wethouder economische zaken Victor Everhardt: “We moeten nu ‘de tering naar de nering zetten’ en zorgen dat we bedrijven zo veel mogelijk ruimte geven om te continueren.”
Proces geïntegreerde oplossingen voor het verlagen van CO2 en verkenning warmtelevering. Albemarle produceert katalysatoren voor de petrochemische industrie. Met de katalysatoren van Albemarle wordt de petrochemische industrie in staat gesteld steeds schonere brandstoffen op efficiëntie wijze te produceren.
Bio Energy Netherlands zet duurzame biomassa omzet in bio (syn)gas. In eerste instantie wordt hier groene warmte en groene elektriciteit van gemaakt. In een tweede instantie zullen ook waterstof en CO2 geproduceerd worden. Dit zijn basischemicaliën voor de groene chemie en biobrandstoffen.
Project Clean Amsterdam is een varende batterij die stad en haven voorziet van schone energie. De batterij moet het elektriciteitsnetwerk ontlasten. Doordat de batterij op een schip staat, is groene stroom nu overal vanaf het water beschikbaar.
Bij het zuiveren van afvalwater blijft zuiveringsslib achter. Dat zuiveringsslib wordt vergist tot biogas, waarna het slib wordt verbrand. In de groengasinstallatie wordt het biogas opgewaardeerd tot groengas van aardgaskwaliteit en wordt CO2 teruggewonnen. Met het groengas kunnen huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. De CO2 kan ook weer opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tuinbouw.
De Amsterdamse energieopslagbedrijven en de maritieme transportsector leveren een belangrijke bijdrage aan de opslag en het transport van vloeibare energiedragers over de gehele wereld, zoals zeetransport, binnenvaart en weg-, spoor- en pijpleidingen. De energieopslagsector in Amsterdam kan en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. We staan aan de vooravond van verdere ontwikkelingen die de energievoorziening drastisch gaan veranderen. De sector wil in die verandering een rol van betekenis spelen.
AEB Amsterdam zet een belangrijke stap bij de realisatie van afvang en ondergrondse opslag van CO2. De subsidieaanvraag die AEB had ingediend om dit project mede mogelijk te maken, is goedgekeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Duurzaam rijden in Nederland
Een waterstoftankstation in Amsterdam, dat is het doel. Door waterstof aan te bieden, faciliteert Holthausen in de behoefte aan schone en duurzame brandstof.Deze week heeft het College van B&W de Strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 en het Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020-2021 vastgesteld. De gemeente heeft haar ambities voor een circulaire economie gekoppeld aan het zogenaamde donutmodel. Dit model is ontwikkeld door de Britse econome Kate Raworth. In het circulaire model verbindt ze economische, sociale en ecologische principes, met als doel brede welvaart.
Deze week heeft het College van B&W de Strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 en het Innovatie- en uitvoeringsprogramma Amsterdam Circulair 2020-2021 vastgesteld. De gemeente heeft haar ambities voor een circulaire economie gekoppeld aan het zogenaamde donutmodel. Dit model is ontwikkeld door de Britse econome Kate Raworth. In het circulaire model verbindt ze economische, sociale en ecologische principes, met als doel brede welvaart.
Vijfduizend kilo aardappelen die ligt te verpieteren bij boeren rondom Amsterdam, gaat naar gezinnen die het vanwege de coronacrisis extra moeilijk hebben.
Bedrijven samenbrengen met concrete business cases voor energietransitie. Wij zetten er samen met leden en partners vol op in bij onze TET-sessies. Bekijk hieronder de video.
Gemeente Amsterdam (Economische Zaken) heeft een nieuwe bedrijvenstrategie genaamd ‘Amsterdam Duurzaam Productief’ gepresenteerd. Hieronder vindt u onze reactie op deze Strategie.
Praten over energietransitie gebeurt al genoeg. Laten we het gewoon doen. Dat is in één zin het format van TET (Talks Energie Transitie) Amsterdam – Call for Action. TET #3 staat in het teken van de 100 megawatt waterelektrolysefabriek met bijdragen van Jurgen Bakker van Tata Steel, Barbara Huneman van Nouryon en Eduard de Visser van Port of Amsterdam. En gaat in op de innovatie in energieopslag door Didier de Beaumont van Port of Amsterdam, René Peters van TNO en Ramon Ernst van EVOS. De ochtend wordt gemodereerd door Micha Hes van AEB Amsterdam.
Op dinsdag 3 september kregen bedrijven meer inzicht in het industriële deel van het Klimaatakkoord.
Praten over energietransitie gebeurt al genoeg. Laten we het gewoon doen. Dat is in één zin het format van TET (Talks Energie Transitie) Amsterdam – Call for Action.
Praten over energietransitie gebeurt al genoeg. We gaan het gewoon doen! Dat is het motto van Talks Energie Transitie (TET) Amsterdam, dat deze week zijn primeur beleefde in Hotel Jakarta. TET is een periodiek terugkerende sessie voor het bedrijfsleven uit de Amsterdam Metropoolregio met een duidelijke vorm en doel: business cases brengen die tot navolging of samenwerking leiden, waar andere ondernemers kennis en inspiratie uit opdoen of bij kunnen aanhaken. Zo brengt TET de transitie in Amsterdam concreet verder.
Wethouder Marieke van Doorninck houdt een warm pleidooi voor zonne-energie op alle daken in Amsterdam bij de sessie van ORAM en Zoncoalitie over energietransitie.
Spreker Eduard de Visser, strateeg bij Port of Amsterdam, houdt bij aanvang iedereen voor: waterstof is nog volop in ontwikkeling. Er zijn veel ambities en daar wordt door diverse partijen in Noord-Holland en daarbuiten hard aan gewerkt. De termijnen die door alle sprekers worden gebruikt zijn 2030 en 2050. In 2030 gebruiken we het naast aardgas. In 2050 vervangt het misschien wel het aardgas.
In 2017 bestond ORAM 100 jaar. Dat hebben we gevierd. Ons hele jubileumjaar zijn er tal van goudgerande momenten geweest. Zoals het Eerste en Tweede Gouden Eeuw College, de Tekensessie en natuurlijk ons Eeuwfeest in de NDSM-hal op 29 september. Bekijk alle foto’s van het feest.
Op weg naar de Blauwdruk voor de Derde Gouden Eeuw van Amsterdam ‘Een flinke belediging doet het altijd goed’, zegt prof. dr. Remieg Aerts. We zitten bij het Tweede Gouden College van ORAM over de Tweede Gouden Eeuw van Amsterdam en we zitten op gewijde grond: de oude brouwerij van Tweede-Gouden-Eeuwproduct Heineken.
De stemming zat er direct in op het moment dat Prof. Dr. Pleij begon met spreken. Ad rem en vol humor vertelde hij over het Amsterdamse koopmanschap uit de Eerste Gouden Eeuw. Iedereen in de compleet tot de nok toe gevulde zaal luisterden aandachtig naar wat Pleij nog meer te vertellen had.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!