Made in (Noord-) Holland
Onlangs las ik dat de EU in 2030 minstens 85% van de benodigde windturbines, zelf wil kunnen produceren. Daarvoor kijken ze nu in Brussel hoe ze milieuregels voor de bouw kunnen omzeilen om groene productie en technologie hier sneller te realiseren. De tijd die nodig is om een vergunning te krijgen moet drastisch omlaag.
Want op deze dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten is het goed om nog maar eens te benadrukken: vele Noord-Hollandse ondernemers in de haven en industrie hebben volop plannen en kunnen niet wachten aan de slag te gaan om deze plannen om te zetten in daden.
En dat moet hier. Hier in regio Amsterdam. Geen functie elders voor de industrie, maar energieproductie made in (Noord)-Holland. Want de haven van Amsterdam is de grootste energiehaven van Europa. Alles is aanwezig: kennis, infra, de zee, nabijheid van energie-intensieve industrie. Onze industrie en tankopslagsector zijn hierbij een strategische troef.
Voor groene technologieën bijvoorbeeld is de EU al te afhankelijk van anderen. Zo komt meer dan 90% van de onderdelen die nodig zijn voor het opwekken van zonne-energie uit China en loopt de concurrentiekracht bij de productie van windmolens en warmtepompen volgens Brussel ook achteruit. Dat moeten we voorkomen voor groene productie.
Dus laten we het eerste land ter wereld worden dat een groene fabriek neerzet. Het begin van een groene industrie. Dat klinkt als muziek in de oren toch? En (Noord-) Hollands bovendien.
Of zoals muzikant Alain Clark het tijdens ons ORAM voorjaars event zei:
‘Want dat is Nederland ook hè?
In een milieu van ogenschijnlijk onmogelijke uitdagingen, steeds weer innoveren
Van de boer tot de techneut,
onze dammen, molens,
waterstof in de havens
Iedereen, alle mensen, met overgave aan boord om dit tij te keren’
Ik zie mooie eerste stappen met de onlangs aangekondigde bouw van de eerste waterstofpoederfabriek ter wereld, hier in de Amsterdamse haven.
Groene productie van eigen bodem? We gaan het gewoon doen!