Vijf vragen aan Brigitte van den Berg, Europarlementariër

Geplaatst op: 18 juni 2024

In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan ons netwerk. Dit keer is Brigitte van den Berg aan het woord, voormalig wethouder Beverwijk en sinds vorige week Europarlementariër namens D66.

1. Gefeliciteerd! Nu moet de regio IJmond u gaan missen. Wat heeft u daar neergezet?
Ik ga de regio IJmond ook zéker missen, omdat je in de IJmond eigenlijk midden in de energietransitie woont: De energie van de windmolens komt hier aan land, de waterstof backbone gaat door ons kanaal, en het bedrijf dat de grootste transformatie op energiegebied gaat maken, Tata Steel, is onze grootste werkgever.

Ik heb als wethouder in Beverwijk gewerkt aan het versterken van de driehoek Economie-Arbeidsmarkt-Duurzaamheid. Daarom ben ik trots op de grote aandacht voor techniek in ons basis- en voortgezet onderwijs, de opleiding Adviseur Duurzaamheid die ontwikkeld is bij ons MBO, het NOVA College. Onze ondernemers die met Europese (JTF) subsidie mooie bedrijven starten op basis van circulariteit of hernieuwbare energie. En onze inzet voor een groene én gezonde toekomst voor Tata Steel en de directe omgeving.

2. Wat is uw ambitie binnen de energietransitie?
De ambitie voor de regio IJmond is dat dit gebied de omslag naar hernieuwbare energie goed maakt, en binnen die nieuwe werkelijkheid de dynamische en ondernemende regio blijft die het is. Daarvoor investeren in het technisch onderwijs, in schone bedrijvigheid én in het verbeteren van de leefkwaliteit, met name in de na-oorlogse wijken.

Voor Europa is het verwerven van strategische autonomie op het gebied van nieuwe energie en nieuwe technieken topprioriteit. Dat vraagt in de aankomende periode o.a. om een stevige groene industrie strategie.

3. Waar krijgt u energie van?
De meeste energie krijg ik van mensen leren kennen, ervaren wat hen drijft en van daaruit samen een stap vooruitzetten. Ik heb in Beverwijk geleerd dat individuën écht het verschil kunnen maken. Zoals de vrijwilligers van de kleine dierentuin Animal Farm in Beverwijk. Daar maken vrijwilligers van deze plek een ontmoetingsplek voor de hele buurt, in een wijk die daar grote behoefte aan heeft. Maar ook de ondernemers die hier elk jaar zorgen voor een ijsbaan op het stationsplein of ondernemers die klaar helpen energie besparen. Mensen die vooruit willen aan elkaar koppelen en dan zien wat dat oplevert, heeft me het meeste energie. Mooi om te zien dat jullie met het TET platform ook ontmoeting en initiatief ondersteunen!

4. Wat hoopt u te bereiken in het Europese?
Ik hoop het Europese te kunnen verbinden met het lokale. Voor mij is de Europese Green Deal geen theoretisch beleidskader, maar de dagelijkse werkelijkheid van een regio waar de Hoogovens zorgen voor brood op de plank maar ook roetdeeltjes in de tuin. Ik heb hiermee goed geleerd om de verbinding te leggen tussen de dilemma’s die regionaal spelen en de grote uitdagingen waar beleidsmakers in Brussel mee worstelen. Vanuit dat perspectief wil ik graag concreet bijdragen aan de Groene Europese Industrie Strategie. En bijvoorbeeld ook aan het internationaliseren van MBO-diploma’s en het stimuleren van internationale uitwisselingen onder MBO-studenten. Want onze samenleving draait op MBO-vakmensen.

5. Wat is er nodig voor een sterk Europa?
Een reële kijk op onze rol als Europa in de wereld. De concurrentie om de economische macht en de dreigingen van buitenaf. Dat geeft de noodzaak aan om nog intensiever samen te werken. Met name op het gebied van defensie, economie en klimaat.

Daarbij hebben we nodig dat Europeanen concreet merken wat de Europese samenwerking hen oplevert. Vanuit dat draagvlak kunnen we inzetten op de noodzakelijke uitbreidingen van de EU en het afschaffen van veto’s, om toe te werken naar een effectievere EU.