Vijf vragen aan Sabine Stuiver, medeoprichter Hydraloop

Geplaatst op: 9 juli 2024

In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan ons netwerk. Dit keer is Sabine Stuiver aan het woord, CMO en medeoprichter van Hydraloop.

1. Wie ben je en wat is je functie?
Ik ben Sabine Stuiver, CMO en medeoprichter van Hydraloop.

2. Wat doen jullie bij Hydraloop?
Tijdens ons vroege pensioen vroegen mijn man en ik ons af waarom we in het Westen onze wc’s doorspoelen en de tuin besproeien met drinkwater, terwijl er nu al niet genoeg drinkwater is voor iedereen. We besloten een oplossing te bedenken en hebben jarenlang in onze garage onderzoek gedaan en aan de ontwikkeling gewerkt. In 2017 lanceerden we de Hydraloop: een uniek, compact waterrecyclesysteem dat douche- en badwater reinigt voor hergebruik in en om het huis of gebouw.

Bij Hydraloop ontwerpen en produceren we inmiddels waterrecyclesystemen voor diverse toepassingen, zoals tiny houses, woningen, appartementen, sportclubs, studentenhuizen, hotels en meer. Wij stellen mensen en organisaties in staat om water en energie te besparen met slimme en betaalbare waterrecyclesystemen.

3. Wat is je ambitie?
Mijn ambitie is om echt het verschil te maken in de wereld en een oplossing te bieden voor het groeiende probleem van waterschaarste. We doen dat niet alleen door educatie, maar vooral met tastbare consumentenproducten. Onze decentrale, Internet of Things (IoT-) verbonden systemen verminderen het waterverbruik met 25 tot 45 procent. Dit bespaart niet alleen kostbaar water, maar ook geld en energie, en verlaagt de CO2-voetafdruk. We hebben in de loop der jaren meerdere internationale prijzen gewonnen en erkenning gekregen. We hebben een netwerk van 130 partners in meer dan 50 landen en in 35 landen zijn onze systemen al geïnstalleerd, van Japan tot Mexico, van Denemarken tot Zuid-Afrika, en van Nieuw-Zeeland tot Dubai. Het is onze visie dat binnen 10 jaar ieder nieuw huis of gebouw standaard met een waterrecyclesysteem zal zijn uitgerust.

Naast mijn rol binnen Hydraloop zet ik me in voor de transitie van een lineair water management systeem naar een ‘circular water smart society’, door mijn betrokkenheid bij organisaties zoals o.a. Water Europe (Brussel), de World Alliance for Efficient Solutions (Lausanne), en het European Institute of Innovation for Sustainability (Rome).

4. Waarom zijn we nu pas in staat om deze technologie toe te passen?
Klimaatverandering en bevolkingsgroei zijn de grootste aanjagers van het waterprobleem. Lange tijd dachten we dat water een eeuwigdurende bron was, maar wereldwijd beseffen mensen nu dat water ons ‘blauwe goud’ is en dat we er anders mee om moeten gaan. ‘Reduce, Recycle en Reuse’ is daarom het credo.

Er bestonden al waterrecyclesystemen, maar dat waren vaak grote, logge systemen die chemicaliën en filters gebruiken, die veel onderhoud vergen. Wij hebben een compact, zelfreinigend consumentenproduct ontwikkeld dat kan worden opgeschaald en geschikt is voor diverse toepassingen. Bovendien hebben we het een mooi design gegeven, waardoor het regelmatig wordt vergeleken met de Powerwall thuisaccu van Tesla.

5. Wat is nu de volgende stap voor Hydraloop?
Onze volgende stap is om van visieleider naar marktleider te groeien. Dit doen we door een wereldwijde commerciële uitrol. We hebben decentrale assemblagelijnen ontwikkeld, zodat we lokaal kunnen produceren waar de markt het hardst groeit. Dit zorgt voor een lagere CO2-voetafdruk van ons product, lagere kosten, werkgelegenheid in andere landen en lokale acceptatie van de Hydraloop. In Nederland blijven we voorlopig produceren voor de Europese markt.

Daarnaast blijven we natuurlijk innoveren en brengen we binnenkort een nieuwe collectie uit.