Vijf vragen aan Tijmen Bakker van Lightcore

Geplaatst op: 5 maart 2024

In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Dr. Tijmen Bakker aan het woord, promovendus van het Van ’t Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen en oprichter van Lightcore.

1. Wie ben je en wat is je functie?
Ik ben Tijmen Bakker en ik ben oprichter en Director bij Lightcore.

2. Wat doe je bij Lightcore?
Bij Lightcore ben ik, samen met Klaas van Leest, betrokken bij de verfijning en toepassing van een technologie die energie uit diverse soorten lichtbronnen kan opvangen. Ons werk richt zich niet alleen op het oogsten van lichtenergie, maar ook op de innovatie om deze energie direct op te slaan. Dit is met name gericht op het verbeteren van de efficiëntie en functionaliteit voor kleine elektronische apparaten. Ons doel is om deze apparaten minder afhankelijk te maken van batterijen, waardoor ze duurzamer en gebruiksvriendelijker worden in het dagelijks leven.

3. Wat is je ambitie binnen de energietransitie?
Mijn ambitie is om de perceptie van mensen over zonnecellen te veranderen en in dit proces de mogelijkheden van onze technologie, evenals die van andere zonneceltechnologieën, te vergroten. Overal waar mensen zijn, is er licht, en licht betekent energie; we benutten deze bron echter nog niet optimaal. Door gebruik te maken van gespecialiseerde zonnecellen kunnen we dit licht inzetten om een breed scala aan kleine apparaten van stroom te voorzien. Beschouw het als een vorm van draadloze elektriciteit.

4. Waarom zijn we nu pas in staat om deze technologie toe te passen?
Ons huidige werk bij Lightcore bouwt voort op mijn promotieonderzoek naar dye-sensitized zonnecellen (DSSC). De algemene opvatting over zonnecellen, ook van deze soort, was gericht op hun optimale prestaties onder direct zonlicht, zoals je dat in Spanje op een warme dag zou ervaren, omdat men dacht dat daar de meeste energie te halen viel. Echter, wij komen er nu achter dat bepaalde zonnecellen, die niet goed presteren in de felle Spaanse zon, juist uitstekende resultaten behalen bij weinig licht. Dit besef heeft ons geleid tot de conclusie dat er ook voor deze cellen een waardevolle toepassing en markt is.

5. Wat is er nu nodig om Lightcore verder van de grond te krijgen?
Het meest belangrijke aspect van Lightcore is momenteel ons kleine, maar gepassioneerde team van twee mensen. We zijn vastberaden en toegewijd aan ons project, wat essentieel is voor onze vooruitgang. Onze primaire focus ligt nu op het vinden van partners die bereid zijn onze cellen in hun producten te integreren en openstaan voor samenwerking. Daarnaast zijn we actief op zoek naar aanvullende financiering om de groei en ontwikkeling van Lightcore te bevorderen.