2. 100% duurzame stadsverwarming en 1240 zonnepanelen op het dak van Koopman Car Terminals
TET-deelnemer Koopman Car Terminal in Westpoort is al sinds eind 2018 van het aardgas af en draait sindsdien op 100% duurzame stadsverwarming, geleverd door Westpoort Warmte – een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam. Tegelijkertijd nam het bedrijf ook een zonnepanelen-installatie in gebruik. De overgang levert jaarlijks een CO2-reductie op van 590 ton. Het initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal.
Wat is het?
Elektrische busjes
De transitie naar duurzame energie staat hoog op de agenda van Koopman. Om dezelfde reden rijden de vrachtwagens van het bedrijf sinds kort deels op de CO2-arme brandstof HVO. Op de terminal rijden inmiddels ook 100% elektrische busjes om mensen van A naar B te verplaatsen en om werkzaamheden te verrichten. Bij het gebruik van pure HVO wordt per kilometer 89% minder CO2 uitgestoten dan met conventionele diesel.
Duurzame warmte
De stadswarmte bij Koopman is afkomstig van Orgaworld (Renewi) en daarmee 100% duurzaam. Orgaworld verwerkt namelijk organisch afval van bijvoorbeeld Amsterdamse restaurants door middel van vergisting. Daarbij komt warmte vrij. Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam, levert de stadswarmte via een nieuw aangelegd leidingnetwerk aan bij Koopman Car Terminal. De terminal gebruikt de warmte vervolgens voor de apparatuur in de werkplaats en voor de verwarming van de gebouwen. Dankzij garanties van oorsprong is Koopman ervan verzekerd dat de verbruikte energie duurzaam is opgewekt. Daarnaast zorgen de bijna 1240 zonnepanelen ervoor dat een groot deel van de werkzaamheden bij het bedrijf op zonne-energie wordt uitgevoerd.
Wat heeft het nodig?
1.240 zonnepanelen dit levert ca. 352.000 kWh aan stroom op, hetgeen gelijk staat aan de stroombehoefte van 95 huishoudens. De zonnepanelen zorgen bij Koopman voor een reductie van ca. 210 ton CO2;
Conventionele verlichting op de terminal deels vervangen voor LED zorgt voor een reductie van ca. 36 ton CO2;
De afsluiting van het aardgas en aansluiting op de stadsverwarming zorgt voor een reductie van 385 ton CO2;
Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer.
Wat is de opleverdatum?
Het bedrijf maakt nu echt meters en gaat door met vergroenen van diensten en processen.