58. Giga Giraffe energie opslag

Geplaatst op: 1 mei 2024

Met deze batterij kan het net worden gebalanceerd en wordt een (deel)oplossing geboden voor de netcongestie. Daniela Fahrenkrog, Business Development Director van GIGA Storage: “Wij zijn blij om, naast al onze inspanningen op de hoogspanningsnetten in Nederland en België, nu ook een batterij te gaan realiseren op het middenspanningsnet van Liander. Deze 4-uurs batterij zal GIGA Storage volledig zelf aansturen. Dit geeft ons de flexibiliteit om mee te doen in de verschillende elektriciteits- en balanceringsmarkten, afhankelijk van waar de waarde ligt op dat moment. Hiermee hebben wij een rendabel future-proof business model neergezet.”

Wat is het?

GIGA Storage gaat een groot energie opslag project realiseren in de Port of Amsterdam. Deze batterij, genaamd GIGA Giraffe, heeft een capaciteit van 10 MW en 47 MWh. en stelt het elektriciteitsnetwerk in staat om de energiepieken tijdens de zonnige uren op te slaan en het energiesysteem in balans te houden bij een groeiend aandeel van onvoorspelbare maar wel duurzame energie opwek. Het bijzondere is dat deze batterij vier uur lang kan laden of ontladen en hiermee ook geschikt is om deel te nemen aan de Nederlandse elektriciteitsmarkten van day-ahead en intraday.

Wat heeft het project nodig?

Alle seinen voor de bouw staan op groen. Zo is er een aansluitovereenkomst met Liander, een vergunning met de gemeente, een langjarige pachtovereenkomst met de Port of Amsterdam en ook de financiering is helemaal afgerond.

Wat is de opleverdatum?

Deze zomer zal de bouw starten van de GIGA Giraffe batterij aan de Westhavenweg, die wordt aangesloten op het onderstation Sextantweg van Liander. De batterij zal worden aangesloten in het eerste kwartaal van 2025.

Meer info?

Ga naar:

GIGA STORAGE KONDIGT ENERGIEOPSLAGPROJECT GIRAFFE AAN – GIGA Storage (giga-storage.com)