59. TCP voor waterstof transport

Geplaatst op: 13 juni 2024

TCP staat voor Thermoplastic Composite Pipe, een in IJmuiden ontwikkelde oprolbare buis die bij uitstek geschikt is voor het transport van waterstofmoleculen. TCP’s zijn ongevoelig voor waterstofverbrossing, zeer goed bestand tegen vermoeingsbelastingen, flexibel en dus oprolbaar, waardoor ze gemakkelijk te transporteren, te installeren en weer te verwijderen zijn.

Offshore productie van waterstof levert een bijdrage aan de groeiende vraag naar groene waterstof. De voordelen zijn: het transport van waterstofmoleculen is goedkoper dan transport van elektriciteit via kabels, er zijn minder leidingen en aanlandingen nodig voor dezelfde capaciteit en waterstof is geschikt voor langdurige opslag.

Quote van Martin van Onna, algemeen directeur: “Wij zijn blij met de JTF subsidietoekenning van ruim 3 miljoen euro aan dit waterstof ontwikkel project, waarmee we als bedrijf ons steentje bij kunnen dragen om de energie transitie te versnellen door het ontwikkelen van buis voor waterstof transport, , zowel op zee als op land. De op dit project ontwikkelde technologie is overigens ook zeer geschikt voor CO2 en ammoniak.

Wat is het?

Offshore geproduceerde waterstof zal via een offshore waterstofbackbone aan land worden gebracht. Voor aansluiting van de electrolyser platforms en waterstof producerende windturbines op de deze grote (stalen) zeeleidingen zijn kleinere diameter verbindingen nodig. Hiervoor zijn stalen leidingen minder geschikt omdat ze gevoelig zijn voor waterstofverbrossing veroorzaakt door plastische vervormingen tijdens installatie en vermoeingsbelastingen. Thermoplastic Composite Pipe (TCP) biedt hier uitkomst omdat de materialen van TCP ongevoelig zijn voor corrosie, verbrossing en vermoeing en bestand tegen hoge druk. TCP wordt gemaakt in lange lengtes van meerdere kilometers en is oprolbaar waardoor de installatie kosten van TCP een fractie zijn van vergelijkbare stalen leidingen.

Wat heeft het project nodig?

Strohm is gevestigd in IJmuiden en zal de komende jaren mede door de energietransitie flink groeien op deze locatie. De fabriek zal worden uitgebreid met nieuwe productielijnen en naar verwachting circa 100 nieuwe werknemers (van machine operators tot engineers) zullen worden aangenomen en worden opgeleid. Voor de uitbreiding is een efficient vergunningsproces en een goede samenwerking met alle belanghebbenden in de omgeving nodig.

Wat is de opleverdatum?

Het project loopt van 2024 tot 2027.

Meer info?

Ga naar: Ga naar: TCP Flowlines (strohm.eu)