15. Averijhaven wordt Energiehaven

Geplaatst op: 19 mei 2020

Het baggerdepot in de voormalige Averijhaven nabij IJmuiden wordt ontwikkeld tot Energiehaven. Dat is op 16 april 2020 bekend gemaakt door het ministerie van I&W, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam. Hiervoor is een convenant ondertekend. De Energiehaven is cruciaal bij de bouw van windparken die de komende jaren op de Noordzee worden ontwikkeld.

Wat is het?

De Energiehaven krijgt een oppervlakte van ruim 15 ha. Zowel het areaal van de huidige Averijhaven als ook het naastliggende terrein van 5 ha van Tata Steel worden gebruikt om een openbaar haventerrein voor de offshore wind in te richten. Het haventerrein krijgt een kade van 580 meter, waarvan 200 meter heavy-duty met 12,5 meter waterdiepte en 380 meter standaard kade (waterdiepte 10,0 meter). Door de ligging van deze haven zal deze een belangrijke rol gaan spelen bij het (kosten)efficiënt aanleggen en onderhouden van de windparken.

Wat heeft het project nodig?

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen: ‘De grootschalige bouw en het onderhoud van de duurzame windmolenparken op de Noordzee vraagt om meer havencapaciteit. Doordat we nu samen de Averijhaven gaan ontwikkelen tot een moderne energiehaven krijgen offshore bedrijven hier straks alle ruimte.’

Wat is de opleverdatum?

De komende jaren worden steeds meer windparken gebouwd op de Noordzee en de Energiehaven is een belangrijke uitvalsbasis voor de aanleg en het onderhoud daarvan. Zo biedt de nieuwe Energiehaven de mogelijkheid om de bouw van de windparken Hollandse Kust West en IJmuiden Ver voor de Hollandse kust te ondersteunen. Ook speelt de Energiehaven een belangrijke rol in de gewenste ruimte-intensivering en het versterken van de haveninfrastructuur in de regio.