48. CTPark Amsterdam City
CTPark Amsterdam City is de eerste meerlaagse XXL logistieke stadhub van Nederland aan de rand van Amsterdam. De behoefte vanuit de stad aan snel, flexibel en efficiënt vervoer groeit. Tegelijkertijd vragen steeds strengere milieueisen om uitstootvrij verkeer en goed bereikbare logistieke voorzieningen. CTPark Amsterdam City biedt daar het antwoord op. Het complex ligt vlakbij de ringweg A10 en aan een 360 meter lange kade aan het Noordzeekanaal waar schepen kunnen laden en lossen. Vanaf de stadshub kunnen goederen binnen een kwartier emissievrij en gebundeld per boot, elektrische vrachtwagen, bestelbus of e-bike naar eindgebruikers in de stad worden vervoerd.
Wat is het?
CTPark Amsterdam City is een mulitfunctioneel logistiek centrum van 125.000 m2 aan flexibel in te richten opslag, productie en last-mile distributieruimte met alle mogelijke faciliteiten en vergunningen. Gebruikers uit de hele breedte van voorzieningen die de stad nodig heeft, van de food- en horecasector, e-commerce, non-food tot bouwsector kunnen er terecht.
Het gebouw biedt alle mogelijke faciliteiten aan haar gebruikers om hun klimaatpositieve en circulaire doelstellingen te helpen realiseren:
- Het CTPark heeft een duurzaamheidscertificaat BREEAM-excellent gekregen door het gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen
- Het gebouw beschikt over een slim energiebeheersysteem waardoor het grotendeels zelfvoorzienend is.
- Energie wordt opgewekt via 16.000 zonnepanelen en 10 windturbines.
- Levering aan het stadscentrum in slechts 15 minuten per boot, vrachtwagen, bus of e-bike. Allemaal volledig elektrisch!
- 1.600 overdekte parkeerplaatsen met (snel)laadvoorzieningen voor elektrische auto’s, busjes en vrachtwagens en een snellaadplein met 12 snelladers om binnen een half uur weer de weg op te kunnen.
Wat heeft het nodig?
Door zero-emissie voertuigen te gebruiken voor de stadsdistributie kunnen wij het centrum ook vanaf 2025, wanneer in veel binnensteden zero-emissiezones worden ingevoerd, goed blijven bereiken. Het verduurzamen van logistiek en goederenvervoer moet in samenwerking met bedrijven en overheden worden bewerkstelligd. Goede initiatieven van ondernemers moeten worden ondersteund en waar mogelijk een stap verder gebracht worden. Ook het gebundeld elektrisch vervoer vanuit de hub moet worden gestimuleerd omdat op deze manier vervoersmiddelen efficiënter benut worden en dit tot minder uitstoot en verkeersbewegingen leidt. Samen met de gemeente Amsterdam moet verder worden gewerkt aan het benutten van de grachten voor het vervoer van goederen over water. Waarbij de gemeente Amsterdam op korte termijn enkele locaties aan moet wijzen waar overslag van serviceproducten mogelijk is, zowel aan de kade als aan de landzijde (ruimte en bereikbaarheid met fietsen en elektrische voertuigen). Ook hier worden ondernemers uit de binnenvaart en de markt betrokken. Het invullen van de overslaglocaties moet in publiek private samenwerking. Daarbij is het belangrijk dat meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van de faciliteiten omdat het aantal locaties in de binnenstad schaars is.