33. Green Wave Urban Transports

Geplaatst op: 4 december 2020

Green Wave Urban Transports (GWUT) is een start-up geïnitieerd vanuit Tesco BV. GWUT focust zich op een nieuwe vorm van de binnenvaart: Stadsdistributie over water. Ondanks dat de stad Amsterdam gebouwd is voor vrachtlogistiek over water, is het in de loop der jaren weggeconcurreerd door de modaliteit over de weg. Door een volledig elektrisch schip te bouwen, voldoet GWUT nu al de eisen van Green Deal Zes: Bijdrage aan CO2 neutrale binnenstad. Tevens draagt het schip bij aan het verminderen van vervoersbewegingen over de weg.

Wat is het?

Green Wave is een volledig elektrisch schip dat bedoeld is om door de smalle grachten van Amsterdam te varen met goederen. Het schip is 14.95 meter lang bij 4 meter breed met een maximaal laadvermogen van 20 ton. De 20KW motor in combinatie met loodzuur accu zorgt ervoor dat het schip een 8km/h kruissnelheid kan behalen gedurende 8 uur varen. Ideaal voor een volledige werkdag in de grachten.

De Green Wave kan bijna alle vormen van goederen vervoeren zolang deze binnen de afmetingen blijft of maximale laadvermogen. Dit kan rolcontainers zijn voor de Retail maar ook pallets of zelfs containers voor bouwprojecten.  Dit is in volledig samenspraak met de partij waarmee samengewerkt wordt.  

Wat heeft het nodig?

Het huidige schip zal naar Gent gaan. Waar het bedrijf wel naar op zoek is, zijn partners die net als GWUT verder gaan dan alleen ambities uitsprekers.

Wat is de opleverdatum?

Bij het huidige schip is er geen oplever datum. Het bouwproces van het schip is tussen de vier en vijf maanden.