20. Greenergy

Geplaatst op: 15 juni 2020

De biodieselfabriek aan de Amerikahaven, die naast het terrein van Oiltanking staat, is in 2010 gebouwd voor productie van biodiesel uit zogenoemde eerste generatie plantaardige olie en is nooit in productie geweest door veranderde marktomstandigheden. Greenergy heeft reeds twee grote, biodieselfabrieken in de UK (Immingham and Teesside) die door het bedrijf eerder omgebouwd zijn van eerste naar tweede generatie biodieselfabriek. Daarmee is Greenergy de grootste producent van tweede generatie biodiesel in Europa.

Wat is het?

Greenergy heeft de fabriek omgebouwd om uit afvalvetten en -olie tweede generatie biodiesel te kunnen produceren en tevens de capaciteit uitbreiden. Het bedrijf Greenergy produceert bio diesel vanuit plantaardig frituurvet. Er komt dagelijks 400 ton frituurolie binnen waar ze het nieuwe circulair product van maken. In de video vertellen Edo Gerbrands en Patricia van Velzen van Greenergy over het bedrijf en laten het circulaire proces van biofuels zien. Roon van Maanen van Port of Amsterdam vertelt over de ambitie van de haven om te groeien in opslagcapaciteit voor alternatieve brandstoffen.

Door veranderende marktomstandigheden stond de eerste generatie biodieselfabriek aan de Amerikahaven ongebruikt naast het terrein van Oiltanking. Greenergy heeft de fabriek omgebouwd en kan nu tweede generatie biodiesel produceren. Buurbedrijf Oiltanking verzorgt de op- en overslag van grondstoffen en producten voor Greenergy. De ingebruikname van de biodieselfabriek in 2020 betekent meer dan een verdubbeling van de totaal in de Amsterdamse haven geproduceerde biodiesel en betekent dus een grote stap in de ambities van de Amsterdamse haven om circulaire bedrijvigheid én ladingstromen verder te ontwikkelen.

Wat is de opleverdatum?

Sinds 01-04-2020 is de fabriek operationeel