43. H2era

Geplaatst op: 25 januari 2024

Met 500 megawatt is H2era een van de grootste groene waterstofprojecten van Europa en een enorme stap in de ontwikkeling van een groene waterstof economie in de regio Amsterdam.

Wat is het?

H2era is een geplande groene waterstoffabriek in de Haven van Amsterdam. De groene waterstoffabriek komt aan de Kaapstadweg in de haven

H2era is een geplande groene waterstoffabriek in de Haven van Amsterdam. De locatie, bij het belangrijke industriegebied tussen de grootste luchthaven van Nederland en de enige staalfabriek van het land, zorgt ervoor dat H2era een centrale rol speelt in de energietransitie van de regio.

De waterstof en de zuurstof zullen onder andere worden gebruikt voor verduurzaming van bestaande industrieën in het Noordzeekanaalgebied en kan worden ingezet voor groene (zware) mobiliteit. De restwarmte die vrijkomt kan worden gebruikt voor verwarming van de stad, om zo bijvoorbeeld gebruik van aardgas te verminderen.

In de toekomst kan de fabriek ook worden aangesloten op het landelijk waterstofnetwerk om ook andere industriegebieden in Nederland te kunnen voorzien van waterstof.

Wat heeft het nodig?

Voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie is het belangrijk dat de juiste infrastructuur tijdig beschikbaar is. Zo kan waterstof worden geleverd aan industrieën die het nodig hebben om hun CO2-emissies te verlagen en kan warmte worden gedeeld met de stad via warmtenetten.