45. Port of Amsterdam, Masdar, SkyNRG, Evos en Zenith tekenen voor groene waterstofketen

Geplaatst op: 19 januari 2023

Port of Amsterdam heeft samen met Masdar, één van de mondiale voorlopers in schone energie, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals een Memorandum of Understanding getekend. Dit om de ontwikkeling van een logistieke keten voor groene waterstof tussen Abu Dhabi en Amsterdam te verkennen om Nederlandse en Europese markten te bedienen.

Wat is het?

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, was aanwezig bij de tekenceremonie. Hij zei: “Nederland wil graag groene waterstofcorridors ontwikkelen met grote toekomstige exportlanden als de VAE. Ons land is sterk gepositioneerd om een waterstof-hub te worden voor de Noordwest-Europese markt. Ik verwelkom de samenwerking tussen Nederlandse en VAE bedrijven in de waterstofsector en kijk uit naar het verder intensiveren van de samenwerking tussen onze twee landen.

De minister werd vergezeld door Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, de VAE Minister van Industrie en Geavanceerde Technologie, voorzitter voor COP28 en voorzitter van Masdar: “Deze overeenkomst bouwt voort op de bestaande relatie tussen de VAE en Nederland en toont ons gezamenlijke commitment aan het verkennen van lage uitstoot- en koolstofvrije oplossingen.

De geëxporteerde groene waterstof zal worden geleverd aan cruciale Europese sectoren – duurzame vliegtuigbrandstof, staalproductie en bunkeren voor de scheepvaart – en ook aan nieuwe, opkomende Europese afnemers, via pijpleiding, truck en binnenvaart. De partijen zullen samen diverse transportmethodes voor waterstof verkennen, met een focus op zogenoemde liquid organic hydrogen carriers en vloeibare waterstof.

Port of Amsterdam, richt zich op het opschalen van groene waterstof mogelijkheden en werkt nauw samen met commerciële partijen die werken aan groene waterstofontwikkeling in de haven. SkyNRG, een mondiale leider in duurzame vliegtuigbrandstof (SAF in de Engelse afkorting), ontwikkelt een netwerk van SAF productiefaciliteiten die groene waterstof nodig hebben als input. Zenith Energy Terminals en Evos Amsterdam zijn de exploitanten van een paar van de meest prominente meng- en opslagterminals in de haven, waarbij Zenith een supply chain voor vloeibare waterstof ontwikkelt en Evos Amsterdam werkt aan een liquid organic hydrogen carrier supply chain.

Wat heeft het nodig?

Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “Wij zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking. SkyNRG, Evos en Zenith Energy Terminals zijn drijvende krachten achter de waterstofontwikkelingen in de haven van Amsterdam en zijn cruciaal voor ons doel om tenminste één miljoen ton aan groene waterstof per jaar te importeren. Deze samenwerking met Masdar brengt dit doel een stuk dichter bij realisatie. Samen kunnen wij de beoogde Abu Dhabi – Amsterdam connectie verwezenlijken.

”Groene waterstof wordt geproduceerd met groene elektriciteit van hernieuwbare bronnen als wind en zon, in een proces dat water scheidt in zuurstof en waterstof middels elektrolyse. Het International Renewable Energy Agency heeft gesteld dat waterstof een essentieel onderdeel zal zijn van een net zero energiesysteem en dat het een sleutelrol zal spelen in het decarboniseren van sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals zware industrie en lange afstand transport.

Wat is de opleverdatum?

De projectie voor de mondiale groene waterstofmarkt bedraagt USD$ 72 miljard per 2030, terwijl PricewaterhouseCoopers (PWC), heeft geschat dat per 2050, de vraag naar waterstof tussen de 150 en 500 miljoen metrische ton per jaar kan bedragen.

Afgelopen december heeft Masdar haar nieuwe aandeelhouderschapsstructuur en groene waterstof business unit aangekondigd, met als doel het bereiken van 100 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit en één miljoen ton aan groene waterstofproductie per jaar per 2030. Masdar is actief betrokken in een aantal projecten die gericht zijn op groene waterstofproductie. Vorig jaar tekende Masdar overeenkomsten met voorlopende Egyptische staatsbedrijven voor de ontwikkeling van groene waterstof fabrieken in dat land, met als doel een elektrolyser capaciteit van 4 GW per 2030 en een output van maximaal 480.000 ton groene waterstof per jaar.