10. Project Clean Amsterdam – de varende batterij

Geplaatst op: 21 april 2020

Project Clean Amsterdam is een varende batterij die stad en haven voorziet van schone energie. De batterij moet het elektriciteitsnetwerk ontlasten. Doordat de batterij op een schip staat, is groene stroom nu overal vanaf het water beschikbaar. 

Skoon is het platform waar het gebruik van mobiele batterijen wordt geoptimaliseerd door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het platform biedt allerlei services om het deelconcept van tijdelijke schone energievoorzieningen zo toegankelijk mogelijk te maken. 

Port of Amsterdam gebruikt de mobiele batterij om tijdelijk pieken op het walstroomnetwerk op te vangen. Deze pieken ontstaan met name in april en mei. Er zijn dan meer riviercruiseschepen die Amsterdam bezoeken voor de Keukenhof. De aanwezige walstroomvoorziening is dan niet altijd toereikend. Daardoor zetten de afgemeerde schepen hun dieselgenerator aan. Dit zorgt voor geluidsoverlast en extra uitstoot. De batterij levert bij dit soort piekmomenten groene stroom en geeft geen geluidsoverlast. De batterij maakt gebruik van duurzame energiebronnen uit de haven zoals Windpark Ruigoord, zonnepanelen en energie uit biomassa van AEB.  De varende batterij zal steeds twee weken ingezet worden in de haven, om vervolgens twee weken werkzaamheden in de stad te verrichten. Bouwplaatsen, evenementen en filmsets hebben vaak tijdelijk energievoorzieningen nodig. Traditioneel wordt dan gebruik gemaakt van dieselgeneratoren. Met een groeiend netwerk van mobiele batterijen en beschikbare netaansluitingen is de stap naar een emissieloze oplossing een stuk eenvoudiger. Via de grachten kan het Zoev-Cityschip waar de batterij op ligt de batterij tot in de haarvaten van de stad bezorgen.

Wat is het?

Drijvende batterij

Wat heeft het nodig?

Afnemers van stroom/klanten

Wat is de opleverdatum?

Is op 3 maart 2020 te water gegaan