19. Projecten bij Bunge

Geplaatst op: 15 juni 2020

Bunge verwerkt sojabonen tot meel en olie. Een deel van deze olie wordt on site ook nog geraffineerd. De olie wordt vervolgens verder verwerkt in de food-industrie en is in veel producten in de supermarkt terug te vinden. Het meel gaat nu nog voor een groot deel naar veevoer als powerfood in verband met het hoog proteïne gehalte. Dit hoge proteïne-gehalte maakt sojameel ook uitermate geschikt als vleesvervanger.

1. Reduceren aardgasverbruik

Wat is het?
Alternatieven mogelijkheden aardgasgestookte WKK.

Wat heeft het nodig?
Momenteel is Bunge in onderzoeksfase om te kijken wat de meest duurzame oplossing is voor de huidige WKK, die verantwoordelijk is voor vrijwel de volledige CO2 uitstoot van de plant. Hier worden momenteel drie opties onderzocht.

  1. Elektrische Boiler – hiervoor moeten het een bewezen techniek zijn en moet de infrastructuur van Liander de extra stroomaanvraag aankunnen.
  2. H2 – Hiervoor moet dit een bewezen techniek, en er moet infrastructuur van een locatie die waterstof produceert beschikbaar zijn.
  3. Biomassa – Het risico bij biomassa is de publieke opinie komende jaren en duurzaamheidsgarantie van de oplossing.

Wat is de opleverdatum?
Eind 2021 hopen we genoeg informatie te hebben om een richting te kunnen kiezen. Maar de vele variabele en onzekerheden maken dit erg lastig.

2.Optimaliseren van de waarde uit onze reststromen

Wat is het?
Optimalisatie reststromen

Wat heeft het nodig?
Op 10-06-2020 hebben we voor een reststroom goedkeuring gekregen om dit als bijproduct te laten verwerken. Dit is een eerste stap om onze circulaire ambities waar te maken. Aangezien we vrijwel alleen maar organische reststromen hebben, zit hier veel potentie in. Momenteel zijn er erg veel partijen bezig met circulaire economie en dat resulteert in nieuwe innovatieve hoogwaardigere manier van het verwerken van restproducten. Vanuit Bunge zijn we zeer hard bezig op deze manier onze reststromen steeds hoogwaardiger te laten verwerken. Hierbij zijn we ook intern aan het kijken wat wij in onze processen kunnen aanpassen zodat onze reststromen beter aansluiten op de manieren van verwerking.

Wat is de opleverdatum?
Vanaf 2022, maar dit is levend project, waarbij we altijd zoeken naar de meest hoogwaardige manieren om onze stromen te verwerken.