49. Zeereus van installatieplatform ligt bij Damen Shiprepair Amsterdam

Geplaatst op: 31 maart 2023

“Het huidige Klimaatakkoord betekent ook dat er meer windturbines op de Noordzee moeten worden gebouwd. Die energietransitie heeft een gunstig effect op de haven van Amsterdam”, meent Paul van de Craats (Commercieel Manager Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal). “Dus ook op Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal, waar door de opening van Zeesluis IJmuiden nu structureel jack-ups kunnen worden uitgerust met transport- en installatieconstructies. En Amsterdam ligt geografisch gunstig ten opzichte van de locaties op de Noordzee waar assemblage en onderhoud van windturbines plaatsvindt.”

Wat is het?

Wereldwijd zijn er maar vier van te vinden en één van die ‘zeereuzen’ – zogeheten jack-ups – ligt sinds deze maand bij Damen Shiprepair Amsterdam. We hebben het over de Seajacks Scylla.

Derde generatie windmoleninstallatieplatforms die de komende jaren worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Wat heeft het nodig?

Jack-ups van het formaat Scylla zijn de toekomst. Zoals ook de werkzaamheden voor en op deze schepen de toekomst zijn, nu in 2027 al 21 Gigawatt aan windenergie op de Noordzee moet zijn gerealiseerd en in 2050 zelfs meer dan 200 Gigawatt. Windmolens van dit kaliber komen verder uit de Nederlandse kust te staan dan de huidige turbines en voor de installatie daarvan zijn zeereuzen van het formaat Seajacks Scylla onmisbaar. De derde generatie installatieplatforms staat op zijn vier poten van 100 meter.