De Eerste Gouden Eeuw door de ogen van Prof. Herman Pleij

Geplaatst op: 16 mei 2017

De stemming zat er direct in op het moment dat Prof. Dr. Pleij begon met spreken. Ad rem en vol humor vertelde hij over het Amsterdamse koopmanschap uit de Eerste Gouden Eeuw. Iedereen in de compleet tot de nok toe gevulde zaal luisterden aandachtig naar wat Pleij nog meer te vertellen had.

Pleij zijn verhaal ging over de details van het Amsterdamse koopmanschap die vandaag de dag nog steeds opgaat: egaliteit, inventiviteit, grote bek en consensus. Daarbij gaf hij uitgebreid zijn mening omtrent de actuele handelsgeest van de huidige Amsterdamse kooplieden. Hij benoemde de rode draad van de Eerste Gouden Eeuw alsof hij er zelf bij was. Met emotie, humor en veel voorbeelden was Pleij onophoudelijk aan het woord.

Dit Eerste Gouden Eeuw College was het eerste college uit een reeks van drie Gouden Eeuw Colleges. Deze worden georganiseerd in het kader van ORAM 100 jaar. In deze colleges komen de drie Gouden Eeuwen ter sprake. De nuttige inzichten die hieruit voortkomen worden mee genomen in de ‘Blauwdruk voor de Derde Gouden Eeuw van Amsterdam’. Op 29 september wordt deze aan het stadsbestuur overhandigd.