Nieuwe werkwijzen gevraagd
ORAM zet zich in voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Onderdeel daarvan is de uitdaging hoe we binnen de MRA productieve bedrijvigheid een plek geven en behouden volgens een goed en duurzaam proces.
De ruimte voor werk en bedrijvigheid staat de laatste jaren sterk onder druk in Amsterdam en in de regio. Dit komt met name door de grootschalige transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde gebieden met woningbouw. Ruimte elders in de regio vinden wordt voor bedrijven steeds ingewikkelder. Dit vraagstuk vraagt om nieuwe werkwijzen binnen de ruimtelijke ontwikkeling.
In de nieuwe publicatie ‘De Transitie van Werklocaties’ (2024) roept ORAM op tot nieuw narratief voor werk, waarin we de maatschappelijke waarde van werk en werklocaties meer benadrukken. Een nieuwe kijk, waarbij de huidige transformatieplannen tegen het licht worden gehouden. Om zo te komen tot nieuwe inzichten en vervolgens tot realistischere programma’s. Dat brengt de benodigde zekerheid voor het ondernemersklimaat. En dat hard nodig voor de ambities die we allen hebben op het gebied van intensiveren en verduurzamen van de werklocaties.
Structurele samenwerking tussen bedrijfsleven en publieke partijen is bij deze opgaven essentieel. Door bedrijven tijdig te betrekken in het proces en ze zo een gelijkwaardige stem te geven in het debat over ruimte creëer je een gedragen en toekomstbestendig plan. We faciliteren hierin vanuit ons initiatief De Droog Dialoog.
Actueel
Ruimte voor Werk kreeg meer tractie in 2024
Bedrijventerreinen: ze zijn van onschatbare waarde, voor de regionale economie en het vestigingsklimaat, maar ze staan onder druk, met name in de MRA. ORAM's lange termijn pleidooi voor behoud van ruimte voor werk kreeg in 2024 meer momentum. Een paar hoogtepunten:
Verschuif de woningbouwopgave richting Almere
Gemeente, regio en Rijk staan op het punt verdere afspraken te maken over infra-investeringen en woningbouw in Almere. Daar zijn drie locaties klaar om tienduizenden woningen te accommoderen. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Almere samen met het Rijksvastgoedbedrijf onderzocht hoe Almere Pampus ontwikkeld kan worden. Een kansrijke ontwikkeling die vele woningen in de Metropool Regio Amsterdam op kan leveren. Bijkomend voordeel is dat er geen bloeiende bedrijventerreinen voor gesaneerd hoeven te worden (zoals in Amsterdam wel het geval is) dan wel dat er natuur- of landbouwgronden voor hoeven worden geofferd. Volgens ORAM - Ondernemend Amsterdam is ontwikkeling van Pampus en andere locaties in Almere dan ook een belangrijke stap naar een meer evenwichtige balans tussen wonen en werken in de Metropoolregio.
Nieuw kabinet wil meer ruimte voor bedrijven
“Bedrijven krijgen ook in fysieke zin ruimte om te ondernemen. We gaan bewust om met ruimte voor bedrijvigheid. Zo kunnen de haven- en industriegebieden, bedrijventerreinen, campussen en kennisintensieve stedelijke gebieden ook in de toekomst bijdragen aan onze welvaart. Om alle Nederlandse regio’s te kunnen laten floreren stelt het kabinet zich ten doel dat alle Nederlandse provincies in 2030 behoren tot de top-30 van meest competitieve regio’s in de EU, waarvan 6 bij de top-10.”, zo lezen we in het nieuwe regeerakkoord van het kabinet Schoof. Maar daar blijft het niet bij. Het Kabinet wil in de nieuwe nota Ruimte duidelijk meer aandacht voor bedrijventerreinen en ruimte voor werk. Hier pleit ORAM al langere tijd voor. Bijgaand de concretisering hiervan in het regeerprogramma: