Nieuwe werkwijzen gevraagd
ORAM zet zich in voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Onderdeel daarvan is de uitdaging hoe we binnen de MRA productieve bedrijvigheid een plek geven en behouden volgens een goed en duurzaam proces.
De ruimte voor werk en bedrijvigheid staat de laatste jaren sterk onder druk in Amsterdam en in de regio. Dit komt met name door de grootschalige transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde gebieden met woningbouw. Ruimte elders in de regio vinden wordt voor bedrijven steeds ingewikkelder. Dit vraagstuk vraagt om nieuwe werkwijzen binnen de ruimtelijke ontwikkeling.
In de nieuwe publicatie ‘De Transitie van Werklocaties’ (2024) roept ORAM op tot nieuw narratief voor werk, waarin we de maatschappelijke waarde van werk en werklocaties meer benadrukken. Een nieuwe kijk, waarbij de huidige transformatieplannen tegen het licht worden gehouden. Om zo te komen tot nieuwe inzichten en vervolgens tot realistischere programma’s. Dat brengt de benodigde zekerheid voor het ondernemersklimaat. En dat hard nodig voor de ambities die we allen hebben op het gebied van intensiveren en verduurzamen van de werklocaties.
Structurele samenwerking tussen bedrijfsleven en publieke partijen is bij deze opgaven essentieel. Door bedrijven tijdig te betrekken in het proces en ze zo een gelijkwaardige stem te geven in het debat over ruimte creëer je een gedragen en toekomstbestendig plan. We faciliteren hierin vanuit ons initiatief De Droog Dialoog.
Actueel
Nieuwste publicatie: Transformatie van Werklocaties – een nieuwe kijk
Eind juni reikte Kees Noorman de nieuwste publicatie onder het thema Ruimte voor Werk uit aan Eshter Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. In ‘De Transitie van Werklocaties - een nieuw narratief, een nieuwe kijk’ (2024) pleit ORAM voor herwaardering van de maatschappelijke waarde van werk en werklocaties. Dit artikel is een samenvatting van de paneldiscussie die plaatsvond tijdens de uitreiking.
Omgevingswet voor bedrijven
In april 2024 organiseerden ORAM en advies- en ingenieursbureau TAUW voor het eerst samen een inhoudelijke sessie over de omgevingswet. De omgevingswet is pas sinds januari 2024 van kracht en bundelt 26 wetten.
Focus op woningbouw bedreigt industriële belangen en bouwambities
Woningbouw is minder makkelijk te combineren met industrie dan gemeente Amsterdam hoopte. De plannen voor Haven-Stad wankelen. Waarom richt de stad zijn blik niet naar het oosten, vraagt ORAM zich af.