Nieuwe werkwijzen gevraagd
ORAM zet zich in voor een sterk ondernemers‐ en vestigingsklimaat in de metropoolregio Amsterdam (MRA). Onderdeel daarvan is de uitdaging hoe we binnen de MRA productieve bedrijvigheid een plek geven en behouden volgens een goed en duurzaam proces.
De ruimte voor werk en bedrijvigheid staat de laatste jaren sterk onder druk in Amsterdam en regio. Dit komt met name door de grootschalige transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde gebieden met woningbouw. Ruimte elders in de regio vinden wordt voor bedrijven steeds ingewikkelder. Dit vraagstuk vraagt om nieuwe werkwijzen binnen de ruimtelijke ontwikkeling.
In ‘Agenda Ruimte voor Werk’ (2023) doet ORAM een voorzet voor oplossingen voor nieuwe werkwijzen en een duurzame aanpak. Daarbij is ons belangrijkste doel om tot een goede samenwerking te komen tussen bedrijfsleven en publieke partijen waaronder gemeenten. Door bedrijven tijdig te betrekken in het proces en ze zo een gelijkwaardige stem te geven in het debat over ruimte creëer je een gedragen en toekomstbestendig plan. We faciliteren hierin vanuit ons initiatief De Droog Dialoog.
Actueel
Nieuw initiatief De Droog Dialoog over ‘ruimte voor werk’
Ruimte voor woningbouw, ruimte voor circulaire economie, ruimte voor werk … De opgaven worden steeds complexer, de ruimte steeds schaarser en de ruimteclaims groter. Wonen is belangrijk, maar dit kan niet zonder werk. Recent heeft ORAM ‘Agenda Ruimte voor Werk’ gelanceerd. Met deze Agenda trekken we lessen uit de praktijk en doen we een voorzet voor oplossingen. De Agenda is een uitgestoken hand om de samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven op te zoeken en zo ruimte te bieden voor dialoog.
Artikel BT Magazine over Ruimte voor werk
“Het Zaanse college presenteerde afgelopen maart aan de gemeenteraad de nieuwe aanpak voor de toekomst van Achtersluispolder, waarin op delen van het bedrijventerrein ruimte blijft voor bouwbedrijven, scheepswerven en afvalverwerkers. Voor deze bedrijven is geen plek elders in de regio. Bovendien wil de gemeente Zaanstad de werkgelegenheid voor praktisch geschoold personeel koesteren.
Ruimte voor bedrijven staat onder druk in de Amsterdamse regio
Interview met ORAM ter gelegenheid van het verschijnen van de Agenda Ruimte voor Werk. Vraag een lokaal bestuurder waar het in de gemeentepolitiek om draait en het antwoord is ‘woningen, woningen, woningen’. Ook gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) focussen sterk op het behalen van gestelde woningbouwdoelstellingen. In Amsterdam is 7.500 woningen per jaar een heilig getal geworden. Woningen zijn nodig, maar we zien te vaak dat wonen ten koste gaat van werken. En daar wordt te gemakkelijk over gedacht. Balans is cruciaal en om die reden presenteert ORAM – Ondernemend Amsterdam de Agenda Ruimte voor Werk.