Een beter beleid met aandacht voor ondernemers
ORAM zet zich in voor een sterk ondernemers‐ en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Onderdeel daarvan is het stimuleren van de energietransitie door bedrijven en stakeholders te verbinden en inspireren. Daarnaast behartigt ORAM de belangen van bedrijven rondom de energietransitie.
ORAM is initiatiefnemer van platform ‘TET Energy Transition’. In samenwerking met Port of Amsterdam en andere partners ondersteunt ORAM via TET het zichtbaar maken en verder brengen van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied (NZKG).
Belangrijke thema’s binnen de energietransitie voor de leden van ORAM zijn:
- ondernemersklimaat, ‘level playing field’ en vergunningverlening;
- uitdagingen en investeringen rondom de opslag van nieuwe energiedragers in de haven;
- kennis deling, business development en wet en regelgeving;
- uitdagingen rondom elektrificatie zoals netcongestie.
ORAM is betrokken bij verschillende ‘versneltafels’ rondom het thema energietransitie zoals Waterstof, Elektriciteit en Bestuursplatform.
Praten over energietransitie gebeurt al genoeg. We gaan het gewoon doen! Dat is het motto van ‘TET Energy Transition’. We presenteren business cases demo-projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden. Cases waar andere ondernemers kennis en inspiratie uit opdoen of bij kunnen aanhaken. Zo brengt TET de energietransitie concreet verder.
Actueel
Industrie en overheid slaan handen ineen voor toekomstbestendig investeringsklimaat in het Noordzeekanaalgebied
Op initiatief van ORAM en het Programmabureau Noordzeekanaalgebied (NZKG) kwamen op 23 mei ruim dertig partijen uit bedrijfsleven en overheid samen voor een dialoogsessie over het investeringsklimaat in het NZKG. Aanwezig waren onder meer energie-intensieve industriële bedrijven, regionale bestuurders en toezichthouders, waaronder Argent Energy, AEB Amsterdam, Bunge, HYCC, Ketjen, Tata Steel Nederland, Tate & Lyle, de provincie Noord-Holland, diverse gemeenten en de omgevingsdiensten.
Verduurzaming van bestaande fabrieken: volop kansen, als we samen durven
Op 8 mei organiseerde ORAM, in samenwerking met KH Engineering, een inspirerend kennisevent bij Tata Steel Nederland. Centraal stond de vraag: hoe verduurzamen we bestaande industriële fabrieken – en wat is daarvoor nodig? Vanuit onze expertise in brownfields en transitieprojecten deelden we inzichten, aanpakken en praktijkvoorbeelden.
Stikstofregels in het Noordzeekanaalgebied
Nieuwe stikstofregeling brengt tientallen gerealiseerde projecten en nieuwe plannen in het Noordzeekanaalgebied, met een investeringswaarde van miljarden, in gevaar. Het betreft daarbij vaak investeringen in duurzame producten en processen, die de uitstoot van stikstof én CO2 op termijn juist beperken.