Najaar Innovatie Event 2023

Geplaatst op: 21 november 2023

Op woensdag 15 november 2023 vond ons Najaar Innovatie Event 2023 plaats. Dit keer in een bedrijfsruimte van EDGE Stadium, die binnenkort door nieuwe huurders in gebruik genomen wordt. Met een zaal van 80 leden en een aantal toekomstige leden verdiepten we ons in het thema energiebesparing.

Cees van der Spek vertelde dat bij de renovatie van het EDGE Stadium al het materiaal hergebruikt is. Het iconisch bedrijfspand in Amsterdam staat naast duurzaamheid ook bekend om werkcomfort en efficiënt energieverbruik. Met zo’n duurzaam bedrijfspand dat goed te bereiken is en dat kleine werkruimtes biedt met comfortabel meubilair kunnen werkgevers talent aantrekken en behouden.

Het gebouw wekt meer energie op dan er verbruikt wordt. De slimme, energiebesparende ledverlichting van Signify levert daar een grote bijdrage aan. Cor van den Bosch van Signify licht toe ‘Als een kamer een dag niet gebruikt is en de lampen niet zijn aangesprongen, gaat er een seintje naar de schoonmaak dat de kamer kan worden overgeslagen bij de schoonmaakronde.’ Op dit moment is 70% van de bedrijfsgebouwen nog niet verled (voorzien van ledverlichting). Hoe sneller we met z’n allen overgaan op ledverlichting, hoe eerder er ruimte op het net ontstaat om meer elektrische auto’s te laten rijden of om nieuwe bedrijven aan te sluiten.

De kracht van samenwerking
In de paneldiscussie kwamen de onderwerpen duurzaamheid en netcongestie samen. De panelleden Cor van den Bosch, Cees van der Spek en Annemarie van Doorne discussieerden met de zaal over de kracht van samenwerking en gedragsverandering binnen kantoren en de bebouwde omgeving. Wat zijn de mogelijkheden om al in een vroeg stadium innovatieve ideeën te delen die vanuit sterke partnerships de transitie kunnen versnellen en verbeteren? De drie belangrijkste uitkomsten waren.

  • Werk samen met de overheid en met de bedrijven in een gebied om netcongestie en andere duurzaamheidskwesties op te lossen. Alleen als je elkaar leert kennen kan je samen de problemen oplossen
  • Help de overheid om te bepalen wat prioriteit heeft
  • Maak inzichtelijk wat er gebeurt als je dingen niet doet

Verstevigen netwerk
Met het hele gezelschap verplaatsten wij ons naar het Atrium, het groene hart van EDGE Stadium, een perfect decor om nieuwe mensen te leren kennen en bij te praten met vaste contacten.

Parallel was er gelegenheid om een spraakmakende gadget te testen: the walking carpet, een rollend, grasgroen tapijt waarop je met elkaar wandelend kan vergaderen. Wij zijn benieuwd wanneer we deze op meer plekken gaan tegenkomen.

ORAM Events
Krijg je bij het lezen zin in een volgend event? Kijk op onze site Events | ORAM en meld je direct aan.