ORAM op locatie Damen Shiprepair Amsterdam

Geplaatst op: 26 maart 2024

In de haven van Amsterdam, aan de kant van Amsterdam-Noord vind je de al 100 jaar oude scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam. Een bedrijf van dezelfde leeftijd als ORAM. De werf is veel in het nieuws de laatste maanden omdat het de vraag is of de werf op deze plek kan blijven bestaan. Tijdens ons bezoek verklaren Tjeerd Schulting en zijn team moeiteloos waarom ze recht van bestaan hebben en de deuren open moeten blijven. Dit is de plek waar boten beter worden gemaakt. Boot moet varen.

Boot moet varen
Alles wat drijft, schepen zijn hun corebusiness, ze werken aan 120 projecten per jaar. In totaal hebben ze, samen met Damen Shiprepair Oranjewerf, 1/3de van de dokcapaciteit van Nederland in handen. Het werk verzetten ze met 600-800 medewerkers van wel 27 verschillende nationaliteiten. De werknemers van Damen zijn echte doeners, vakmensen die intern opgeleid worden. Met de zelfontwikkelde leermodules worden ze stap voor stap nog bekwamer. Daarnaast zijn de scouts van het bedrijf in heel Europa op zoek naar goede mensen. Hun missie: boot moet varen zie je terug in het filmpje ‘100 jaar Damen Shiprepair Amsterdam’, dat ter ere van hun 100 jarig bestaan in 2020 werd gemaakt.

Schepen krijgen nieuwe bestemming
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Bij Damen krijgen veel schepen een nieuwe bestemming. Het verbouwen van een schip gaat in veel gevallen sneller dan het bouwen van een nieuw schip, iets wat voor klanten vaak doorslaggevend is. Uiteindelijk blijft schadereparatie en het beter maken van schepen ons specialisme. Tjeerd Schulting ‘we zijn een onmisbare schakel in de havenketen en we doen er alles aan om de werf nog 100 jaar te laten bestaan. Daar zijn veel ideeën voor, zoals wonen of werken boven en naast de werf, maar ook een andere locatie binnen het havengebied is een mogelijkheid.’

Borrel
Op de werf vind je restaurant Helling 7, ook onderdeel van Damen. Bij de borrel serveert Damen ons heerlijke hapjes uit eigen keuken. Het bleef nog lang gezellig. Na de rondleiding hadden we veel om over na te praten.