Wij zijn ORAM: Niels van den Brink

Geplaatst op: 8 februari 2024

Graag laten we je kennismaken met onze leden. Deze week stellen we Niels van den Brink, verkeerskundige en directeur-eigenaar bij ingenieursbureau ManEngenius aan je voor. Niels over zijn werk: ‘Het geeft een kick als na lange voorbereiding een grootschalige afsluiting van de A10-Zuid succesvol verlopen is.’

1. Wie ben je als mens en waar werk je – bedrijf, functie(s)?
Ik ben Niels van den Brink, verkeerskundige van beroep en mede directeur-eigenaar bij ManEngenius. Wij zijn een ingenieurs- en adviesdienstenbureau met ruim 75 gedreven collega’s. Wij ondersteunen opdrachtgevers meer dan 25 jaar bij de (technische) uitdagingen rondom infrastructurele projecten en ruimtelijke opgaves. Zelf ben ik o.a. werkzaam als Integraal Verkeersmanager bij Programma Zuidasdok én samen met een heel aantal deskundige collega’s bezig met de uitdaging om de bereikbaarheid tijdens de bouw te waarborgen en reizigers veilig en vlot langs werkzaamheden te leiden.

2. Waar ben je trots op?
Het leukst aan mijn werk vind ik de diversiteit en complexiteit aan werkzaamheden. Samenwerken én samen werken aan de bereikbaarheid van de regio tijdens de voorbereiding en realisatie van uitdagende projecten. Het, met respect voor ieders belangen creëren van kansen en zoeken naar oplossingen om tijdens grootschalige afsluitingen de bereikbaarheid te organiseren voor o.a. automobilisten, openbaar vervoer reizigers en hulpdiensten. Het geeft een kick als na lange voorbereiding een grootschalige afsluiting van de A10-Zuid succesvol is verlopen. Natuurlijk is het dan ook prachtig om tijdens zo’n grootschalige afsluiting het werk te bezoeken met mijn gezin!

Die menselijke kant past ook goed bij ManEngenius. Wij zijn ‘verbinders’ in hart en nieren. We worden enthousiast van het samenbrengen van onze collega’s met complexe projecten. Wij starten altijd vanuit een goed gesprek over de wensen en ambities van (nieuwe) collega’s en zetten daarmee de mens centraal. Mijn motto is daarom ook leuk werk met leuke mensen!

3. Wat was een belangrijk leermoment voor jou en wat heeft je dat opgeleverd?
Iedereen kent de uitdrukking ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ en dat is natuurlijk ook zo. Tijdens de voorbereiding en uitvoering van grootschalige afsluitingen van de A10-Zuid – daar rijden dagelijks meer dan 130.000 voertuigen in één richting – worden de verkeersplannen en omleidingsroutes zorgvuldig voorbereid en afgestemd met betrokken partijen. Leerpunt van voorgaande grootschalige afsluitingen op o.a. de A1, A9 en A10 was dat vaak de onverwachtse situaties zorgen voor de meeste verkeershinder.

Mede daarom gaan wij nog een stap verder en zijn wij óók voorbereid op mogelijke ongeplande verstoringen. Denk bijvoorbeeld aan verkeersregelaars die flexibel inzetbaar zijn, camera’s op diverse locaties en stand-by bergingsvoertuigen die incidenten of pechgevallen op omleidingsroutes snel verwijderen. Anticiperen, duidelijk communiceren en flexibel zijn is nodig om in te spelen op zoveel mogelijk situaties.

4. Hoe ben je bij ORAM terecht gekomen?
ManEngenius is vrij organisch bij ORAM terecht gekomen. Mede via interessante bijeenkomsten van de ORAM en samenwerking met de ORAM vanuit diverse collega’s van ManEngenius op projecten is de verbinding tot stand gekomen. De diversiteit en omvang van het ORAM-netwerk spraken ons vanuit ManEngenius aan. Wij zijn met meer dan 20 collega’s werkzaam in de regio – op expertises als verkeerskunde, omgevingsmanagement, technisch management en energietransitie – en wij denken naast onze bijdrage vanuit de projecten ook graag mee over de toekomst van de metropoolregio.

5. Waar kunnen bedrijven/andere leden bij jou voor terecht?
Natuurlijk voor een goed gesprek – bijvoorbeeld over mobiliteit of bereikbaarheidsvraagstukken – maar ook voor een gezellige borrel, excursie of meedenken over de uitdagingen waar we als regio voor staan! Alvast één tip voor het ORAM-netwerk: het wordt komende jaren erg druk met werkzaamheden aan en afsluitingen van zowel de A9/A10 als stedelijke projecten en het spoor. Check dus voor vertrek actuele reis- en routeplanners en probeer ook soms reisalternatieven of bijvoorbeeld thuiswerken.

Op 27 februari organiseren ORAM en Zuidasdok in samenwerking met ManEngenius een projectbezoek met aansluitend een gezellige borrel, meld je daarvoor aan of kom ’n keer langs voor een kop koffie.