File op het net!

Geplaatst op: 31 maart 2022

Lees hier de brandbrief, ondersteund door ORAM, gericht aan de Kamerleden om haast te maken met de voorgestelde oplossingsmogelijkheden voor de netcongestie.

Edward Stigter, voorzitter van het Bestuursplatform Energietransitie Noorzeekanaalgebied, heeft in een brandbrief aan de Tweede Kamer laten weten dat door de netcongestie in het NZKG-gebied bedrijven denken hun duurzaamheidsdoelen niet te halen.

De zorg van ORAM is een afname aan investeringen in de Amsterdamse haven en industrie, volgens initiële berekeningen tussen de een en anderhalf miljard euro tot en met 2027. En moeilijker te kwantificeren: naar schatting 3 tot 4 duizend arbeidsplaatsen zijn hiermee gemoeid.

Bedrijven kunnen bedrijfsprocessen dus niet verduurzamen en niet van het gas af. Zorgelijk is ook dat investeringen in duurzame uitbreidingsplannen zo geen ruimte krijgen. Dit heeft directe gevolgen voor het investeringsklimaat en de energietransitie.

De havenbedrijven werken mee aan oplossingsrichtingen, bijvoorbeeld door de import van waterstof, of andere energiedragers.