Terugkoppeling ‘Duurzame inzetbaarheid in krappe arbeidsmarkt’

Geplaatst op: 12 mei 2023

Werk is cruciaal. Het is een voorwaarde voor een duurzame groei van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

In de huidige tijd zijn symptomen van een infarct op de arbeidsmarkt niet te missen. De capaciteit staat enorm onder druk. Komt dat door onze leefstijl of zijn er andere uitgangspunten aan te wijzen? Op deze vraag gaf Prof. Hans J. Meij van Amsterdam UMC een antwoord tijdens de bijeenkomst ‘Duurzame inzetbaarheid in een krappe arbeidsmarkt’ in de nieuwe KHL.

Ria Verweij en Puck van de Burgt deelden vervolgens hun inzichten als werkgever vanuit familiebedrijf Dura Vermeer. Waar ligt de sleutel voor bedrijven om vitaliteit te stimuleren binnen een organisatie en welke kansen biedt het programma #DV4FIT voor werknemers, nú en op lange termijn?

Ter afsluiting spraken we tijdens een interactief panelgesprek met experts uit het ORAM-netwerk: Jeroen Kok, Ingrid Hendriksen, Petri Engelen, Eveline van Rein en Martin Truijens. Zij deelden de visie om werknemers meer te stimuleren een gezonde levensstijl te creëren, en in een veel eerder stadium oplossingen aan te rijken vanuit werkgeverperspectief. “Kijk daarbij niet alleen naar het individu, maar betrek vooral de directe omgeving bij deze opgave.”

De belangrijkste inzichten tijdens de sessie
  • Gezondheidszorg is te zwart/wit. Momentopname: ‘je bent gezond of je bent ziek’. Dit heeft schadelijke effecten op lange termijn.
  • Er zijn diverse tools voor organisaties beschikbaar om een gezonde levensstijl te faciliteren en werknemers te stimuleren om gezonder te leven.
  • Creëer lange inzetbaarheid vanuit goed werkgeverschap:
    • Preventie: voorkomen dat mensen ziek worden,
    • Vitaliteit: lekker in je vel, klaar voor uitdagingen.
  • Regeringsbeleid en opvoeding spelen een significante rol in de gezondheidstoestand van de huidige (jonge) generatie. Schoolsporten, waaronder schoolzwemmen, wordt niet meer standaard aangeboden. Start bij de jeugd en subsidieer cruciale programma’s.
  • Bedrijven zouden vaker een collectief moeten vormen om samen op te trekken en een standpunt in te nemen en veranderingen bij met name de overheid in gang te zetten.
  • Wetenschap: Data en kennis moeten voor een groter publiek beschikbaar worden gemaakt ten behoeve van het stimuleren van preventie. Veel ziektes kunnen worden voorkomen.

Veel dank aan alle ORAM-leden die deelnamen. Heb je deze bijeenkomst gemist? Op korte termijn plannen we een vervolg, dus houdt daarvoor onze website en eventpagina in de gaten.

Bekijk de presentaties via de links hieronder

Bekijk hier de foto’s