Vaartocht NZKG-gebied

Geplaatst op: 4 maart 2022

Projectbureau NZKG organiseerde op 3 maart voor de leden van de Bestuurdersplatforms en het Directeurenoverleg een vaartocht. Kees Noorman praatte de aanwezigen bij over de ontwikkelingen rondom het havengebied.

Amsterdam / Noordzeekanaal / Bezoek Bestuurdersplatform NKGZ aan Port of Amsterdam / NKGZ

‘Samenwerken aan een gedeeld perspectief’, dat was het overkoepelende thema tijdens de boottocht die het Projectbureau NZKG op 3 maart voor de leden van de Bestuurdersplatforms en het Directeurenoverleg organiseerde. Na twee jaar, waarin nauwelijks fysieke bijeenkomsten plaatsvonden, was het hoog tijd om met elkaar het gebied in te gaan.

De deelnemers gingen aan boord voor een zonovergoten tocht langs de gebieden waar hard gewerkt wordt aan de gezamenlijke opgaven. De voorzitters van beide platforms, Zita Pels en Edward Stigter benadrukten nog maar eens hoe belangrijk het is om de opgaven in dit uitdagende gebied met elkaar, met een gedeeld perspectief op te pakken.

Amsterdam / Noordzeekanaal / Bezoek Bestuurdersplatform NKGZ aan Port of Amsterdam / NKGZ

Onder andere Koen Overtoom, Kees Noorman, Marieke van Doorninck, Eduard de Visser, Eric Nederhand en Hans Krieger namen daarna het woord. Ze vertelden over het nut en de noodzaak van het gezamenlijk optrekken en over de ontwikkelingen op de terreinen langs het kanaal. Eén aspect kwam terug in ieders verhaal: de samenwerking zorgt ervoor dat er afgelopen jaren veel is bereikt. Waar anderen elders in Nederland zich in het verleden nog wel eens afvroegen wat er in het Noordzeekanaalgebied gebeurt, kan nu niemand meer om dit gebied heen.

De samenwerking in de platforms heeft onder andere geleid tot concrete verduurzamingsplannen voor de industrie in de Cluster Energie Strategie (CES) en de aanwijzing van het Noordzeekanaalgebied als NOVI gebied.

De tocht langs de Amsterdamse en Zaanse terreinen werd vervolgd met een busrit langs het kanaal met de IJmond als eindbestemming. Peter van de Meerakker, Kees Noorman, Hans van de Berg, Jeroen Verwoort en Serge Ferraro vertelden als geboren reisleiders over de uitdagingen die de komende jaren in dit deel van het Noordzeekanaalgebied worden opgepakt. Ook aan deze kant bleek weer het besef dat partners elkaar nodig hebben om de opgaven het hoofd te bieden.