Zeehavendagen Amsterdam trekt honderden jongeren naar de haven

Geplaatst op: 21 juni 2023

Zeehavendagen Amsterdam verwacht de komende dagen enkele honderden jongeren op de speciaal door de organisatie ontwikkelde Havenexperience De Terminal. Het initiatief is bedoeld om het imago van de haven bij scholieren, studenten en werkzoekenden te verbeteren. Tegelijkertijd prijst het havenbedrijfsleven vacatures aan en profileren technische-, logistieke- en maritieme scholen hun opleidingen. Vandaag wordt het evenement officieel geopend door havenwethouder Hester van Buren.

De gemeente Amsterdam grijpt Zeehavendagen Amsterdam aan om jongeren uit uit alle stadsdelen, in bijzonder in het aan de haven grenzende Nieuw-West, te interesseren voor een baan in de haven. Dit gebeurt ook tijdens de Jongerendag op zaterdag 24 juni, die officieel wordt geopend door wethouder Rutger Groot-Wassink. In de middag wordt het eerste havenpanna-toernooi afgewerkt en zijn leuke prijzen te verdienen. Op de Terminal staat het elke dag bol van de doe-activiteiten, vaartochten, workshops en demonstraties van onder meer de politie te water, douane en de nautische dienstverlening van het Port of Amsterdam en De Koperen Ploeg.

Officiële opening

Om te benadrukken dat de haven een aantrekkelijke werkgever is voor jongeren, verricht Havenwethouder Hester van Buren de officiële opening van Zeehavendagen Amsterdam samen met de 6-jarige Tobi Timman uit Purmerend (zie foto). Hij is een groot fan van de haven en figureert in een aantal reclame-uitingen van Zeehavendagen Amsterdam 23. De tweede editie van Zeehavendagen telt meer dan twintig mogelijkheden voor rondvaarten en tours op schepen aan verschillende kades. Met als hoogtepunt de komst van de Zr.Ms.De Ruyter en de Zeesleper Holland uit 1951. Voor deze attracties zijn aan de vooravond van het evenement al meer dan duizend tickets verkocht. In totaal kan het publiek kiezen uit meer dan 50 attracties, waaronder een groot aantal rondleidingen bij havenbedrijven als Damen Shiprepair en -Oranjewerf, Eurotank Amsterdam, GVB Veerdienst, het cacaoveem C.Steinweg-Handelsveem, Chocolatemakers en voedingsmiddelenfabriek Tate&Lyle uit Zaandam.

Het Scheepvaartmuseum

In en rond Het Scheepvaartmuseum kunnen bezoekers aan Zeehavendagen Amsterdam op 24 en 25 juni meedoen aan een speciaal Zeehavendagenprogramma. Ook Museumhaven Amsterdam pakt uit met rondleidingen, troswerpen, demonstraties smeden en een expositie over oude scheepsbenodigdheden. Verschillende schepen van de zogeheten ‘bruine vloot’ zijn open en kunnen worden bezocht. Verder liggen aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum boten waarop vaartochten kunnen worden gemaakt.

Zeehavendagen Amsterdam

Zeehavendagen Amsterdam is een gezamenlijk initiatief van Amports, ondernemersvereniging ORAM en Port of Amsterdam in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum en de gemeente Amsterdam.

Havenexperience De Terminal bevindt zich op de Capriweg 34 in Amsterdam-Westpoort.

Scan deze QR-code voor het complete programma van Zeehavendagen Amsterdam: