Circulaire haven op weg naar 2030
Met een groeiende metropool in de omgeving komen er in de Amsterdamse haven veel afvalstromen binnen. Door de ligging van de Amsterdamse haven heeft het gebied zich ontwikkeld tot een belangrijke circulaire hub in Noordwest Europa, waar verschillende afvalstromen een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven krijgen. Om deze hubfunctie kracht bij te zetten hebben in 2020 verschillende circulaire bedrijven, ORAM en Port of Amsterdam de handen ineengeslagen met de oprichting van Netwerk Circulair.
De doelstelling van Netwerk Circulair is primair om de circulaire bedrijvigheid in het Noordzeekanaal gebied te laten groeien. Verder wil Netwerk Circulair industriële circulariteit beter op de kaart te zetten, van elkaar leren en met elkaar identificeren wat er nodig is om circulair op te schalen.
Netwerk Circulair
Netwerk Circulair bestaat naast de initiatiefnemers ORAM en Port of Amsterdam uit de volgende leden: Argent Energy, GIDARA Energy, Plastic Recycling Amsterdam, Waternet, GBN-AGR, Greenergy, Granuband, Renewi, TNO en Van Doorne. Deze ledenup- & recyclen jaarlijks meer dan 1 miljoen ton aangrondstoffen, waaronder hout, plastics, beton en huishoudelijk afval.
Versnellingskansen
Het Netwerk Circulair ziet versnellingskansen en daarom vragen we aandacht van de beleidsmakers en raads- en (kandidaat) Tweede Kamerleden op de volgende onderwerpen.
- Elektriciteit
- Milieuruimte, vergunningen en regelgeving
- Overheid als launching customer
- Subsidie & afzetmarkt
- Feedstock
Benieuwd wat we daarmee precies bedoelen?
Download dan het ‘Position paper De circulaire haven -> op naar 2030’.