5 vragen aan Margit Blok van Eurotank Amsterdam

Geplaatst op: 6 februari 2023

In onze rubriek ‘5 Vragen aan…’ stellen we vragen aan leden uit ons netwerk. Dit keer is Margit Blok, managing director van Eurotank Amsterdam aan het woord.

1. Wie ben je en wat is je functie?
Ik ben Margit Blok en sinds maart 2021 General Manager van Eurotank Amsterdam, een dochteronderneming van VTTI. Binnenkort ga ik verder als Senior Vice President Safety & Sustainability van VTTI.

2. Wat doe je bij VTTI?
Ik werk nu 15 jaar voor VTTI, dat in die tijd is uitgegroeid tot een internationaal energiebedrijf met opslagcapaciteit in 15 landen op 5 continenten. Binnen VTTI zijn we al jaren actief bezig met de energietransitie. We richten ons ook op hernieuwbare energie en willen een belangrijke rol spelen in de opkomende waardeketen, met de focus op groen gas, waterstof, C02-afvang en -opslag, waste-recycling en andere ontwikkelingen die de energiemarkt verduurzamen.

Eurotank Amsterdam heeft een toekomstvisie waarin vergroenen een belangrijke plaats inneemt. Sinds begin 2021 hebben wij deze visie met vertaald in meerdere bio-projecten. Maar met alleen investeren in infrastructuur ben je er nog niet, ook de manier van werken en van denken moet veranderen.

3. Wanneer hoorde je voor het eerst over de energietransitie?
Persoonlijk ben ik er al bijna mijn hele leven mee bezig. Energietransitie met als motivatie klimaatverandering is voor mij een no-brainer. We moeten ophouden met verspillen. De energiecrisis in 1973 inspireerde me om me tijdens mijn studie te verdiepen in de toepassing van zonne-energie in de gebouwde omgeving. De energietransitie is een proces met uitdagingen dat in mijn ogen alleen kans op slagen heeft als we het integraal aanpakken.

4. Wat hoop je dat TET Amsterdam bereikt?
Mijn ervaring uit Amsterdam neem ik mee in mijn nieuwe functie als SVP, waarbij ik de verduurzaming in de breedte van ons bedrijf ga verdiepen en zal bijdragen aan de transitie. Ik hoop dat TET Amsterdam andere bedrijven de ogen opent, inspireert en op weg helpt in de energietransitie. Ik ben ervan overtuigd dat we lokaal intensiever moeten samenwerken. TET kan dit proces versoepelen en versnellen.

5. Wanneer is de energietransitie in jouw ogen succesvol?
Samen zijn we op zoek naar de juiste energie-mix om de economie te laten draaien. We moeten nieuwe, duurzame bronnen aanboren en daar de infrastructuur voor creëren. Groene brandstoffen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing, alleen hebben we fossiel nog wel even nodig. Met alleen zon en wind alleen redden we het niet, en ook ons landelijke hoogspanningsnet is nog lang niet klaar voor full electric. We moeten processen versnellen, overheden zullen hun regels moeten aanpassen, energiebedrijven hun model kritisch bekijken. Gebruikers zullen ook zelf nog veel moeten opwekken en opslaan, om ons energiesysteem te ontlasten. Het systeem moet op de schop, daar ben ik van overtuigd.