Investeringsklimaat op het menu

Geplaatst op: 24 januari 2024

Het is vandaag precies een maand geleden dat de meesten van ons met kerst aan tafel zaten. Hoe was de “appetite”? Een woord dat ik recent vaak hoor in relatie tot investeren. Niet gek, de concurrentiekracht van de Europese industrie is flink weggegleden. Er gaan inmiddels meer gasten van tafel, dus investeringen Nederland uit, dan erbij komen. Hoe zorgen we dat we eind 2024 geen lege stoelen aan tafel hebben?

Samen aan de kersttafel merkte ik een interessante disbalans tussen verwachtingen en realiteit. En dat is vast niet alleen aan mijn tafel met jongens van puberleeftijd. Over de tafelschikking, hopelijk is er snel een nieuw Kabinet met een consistent en voorspelbaar langetermijnbeleid. Dat is hard nodig voor een stabiel investeringsklimaat. Ook van groot belang, aan de tafel blijven zitten als bedrijfsleven, immers: “When you’re not at the table, you are on the menu”.

Het glas blijft half vol bij TET. Zo feliciteren wij GIDARA Energy met de zojuist verkregen subsidie voor biomethanolproductie. Ook las ik de intentie van Copenhagen Infrastructure Partners om 150 miljard te investeren in energie-eilanden in de Noordzee. En het zijn niet alleen grote infrastructurele investeringen. Een mooi circulair voorbeeld van een project gefinancierd uit het Just Transition Fund is de recycling van afval uit de zorgsector in regio IJmond door Blue2Green. TET komt overigens regelmatig met gerichte adviezen voor financiering. Houd hiervoor ook onze LinkedIn-pagina in de gaten.

Laten we samen zorgen dat het niet bij intenties blijft en investeren in elkaar en in kennis. Om Benjamin Franklin te quoten: “Een investering in kennis levert altijd het hoogste rendement op.

Betreft mijn kunstmatige intelligentie (AI) profielfoto: in het jaarprogramma TET ook crossovers met thema’s als diversiteit en inclusie en kunstmatige intelligentie (AI).

Proost op 2024!

Hartelijke groet,
Giulietta Cohen

De Raad van Advies van TET is ook klaar om de handen uit de mouwen te steken en aan de energietransitie te bouwen 👷‍♀️👷‍♂️