TET Amsterdam: call to action bij energietransitie

Geplaatst op: 9 mei 2019

Praten over energietransitie gebeurt al genoeg. We gaan het gewoon doen! Dat is het motto van Talks Energie Transitie (TET) Amsterdam, dat deze week zijn primeur beleefde in Hotel Jakarta. TET is een periodiek terugkerende sessie voor het bedrijfsleven uit de Amsterdam Metropoolregio met een duidelijke vorm en doel: business cases brengen die tot navolging of samenwerking leiden, waar andere ondernemers kennis en inspiratie uit opdoen of bij kunnen aanhaken. Zo brengt TET de transitie in Amsterdam concreet verder.

De eerste sessie bracht zo’n veertig ondernemers en professionals op de been. Centraal stonden de inspirerende cases van twee bedrijven.
Ondernemer Stefan Holthausen kwam met zijn waterstofauto Hesla (zie foto), een omgebouwde Tesla. Hij trapte af met zijn business case over onder meer de ombouw van traditioneel aangedreven apparatuur en vervoersmiddelen (auto’s, kranen, interne vervoersmiddelen) naar waterstof. Kers op de taart was de aankondiging van het eerste waterstoftankstation in Amsterdam, in de haven, dat dit jaar een feit zal zijn. De tweede case ging over de verregaande vergroening van de grootste gasverbruiker van Zaanstad, OLAM Cocoa. De case werd gepresenteerd door Peter Jonkers van ENGIE en Sharique Nabi van OLAM.

Concrete vervolgafspraken
De presentaties leidden meteen tot concrete vervolgafspraken en zelfs het aangaan van gezamenlijke trajecten. En dat is precies het doel van TET. Initiatiefnemers ORAM en Port of Amsterdam willen hiermee een vervolg geven aan de positieve dynamiek van de klimaattafel NZKG. Er gebeurt al heel veel in de regio en er kan nog meer, vooral als we Kip-Ei situaties weten te doorbreken.

Naast OARM en Port of Amsterdam, bestaat het TET kernteam uit Nouryon, ENGIE, TNO, IGES, Oiltanking, Vopak, pwc en Nuon-Vattenval.

Over TET Amsterdam
Met Talks Energie Transitie (TET) Amsterdam rollen we gezamenlijk een programma uit. Met demo-projecten, kennis delen, inspiratie, innovatie en lef. Het is een call to action om aan de slag te gaan. We brengen eigen business cases in, waarvan we de kansen, uitdagingen en belemmeringen met elkaar delen. Zo gaan we van praten naar doen.

Over ORAM Energietransitie
ORAM wil een gezamenlijke, concrete en realistische energietransitie waarbij de innovatiekracht van het bedrijfsleven wordt benut. In de regio treden wij op als verbinder tussen bedrijven, overheden en andere stakeholders om zo mede de transitie vorm te geven. Lees meer

Meer weten? Neem contact op met Giulietta Cohen

Klik hier voor de foto’s