TET over nieuwe energiedragers

Geplaatst op: 23 april 2021

ORAM organiseerde een Talks Energie Transitie (TET). Bijna 150 deelnemers luisterden naar inspirerende verhalen over de nieuwe energiedragers als waterstof en synthetische kerosine.

Ramon Ernst, managing director van EVOS, nam de deelnemers mee in de ambitie om 1 miljoen ton groene waterstof te importeren in de Amsterdamse haven. Onder de naam H2Gate hebben Port of Amsterdam, Evos, Electriq Global, Hydrogenious en Hysilabs de handen ineengeslagen om de technische en commerciële haalbaarheid te onderzoeken van het importeren en opslaan van waterstof op industriële schaal. Ook werken de partijen gezamenlijk aan een blauwdruk voor een import-, opslag-, distributie- en handelshub, bestaande uit faciliteiten met een totale doorvoercapaciteit van 1 miljoen ton waterstof per jaar.

De tweede spreker was Joost Brinkman, managing director van Synkero, vertelde over het productieproces van synthetische kerosine. Deze Amsterdamse start-up gaat in Westpoort een fabriek bouwen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. De fabriek komt op een locatie waar al een kerosine pijplijn ligt die naar Schiphol leidt. De oplevering is gepland in 2027. Synkero’s ambitie is 50.000 ton van deze zogeheten e-fuel per jaar te produceren. Brinkman zocht antwoord op de vraag hoe overheden en industrie samen zorgen dat deze nieuwe fabriek een vliegende start maakt.

Na de concrete verhalen over de stappen naar nieuwe energiedragers kwamen de deelnemers samen in break out rooms om vanuit hun eigen expertise nog eens na te praten over de uitdagingen die de nieuwe energiedragers met zich meebrengen. Juist die lokale kracht van ondernemers maakte dat er met een positief gevoel teruggekeken kan worden in weer een nieuwe stap in de energietransitie! We gaan het gewoon doen!