29. Projecten bij Crown Van Gelder

Geplaatst op: 4 augustus 2020

Crown Van Gelder is een papierfabriek in Velsen-Noord, Noord-Holland, gevestigd aan het Noordzeekanaal. De fabriek produceert met 280 medewerkers 180.000 ton papier. Er worden papierspecialiteiten vervaardigd voor grafische en industriële toepassingen.

Crown van Gelder was in februari ook te gast in de talkshow Netwerk Circulair: ‘Haven een belangrijke hub in de circulaire economie’. Daar vertelde CEO Miklas Dronkers aan de hand van onderstaande bedrijfsrepo over het bedrijf Crown van Gelder, haar circulaire doelstellingen en lopende projecten, zoals het gebruik van bietenpulp in de papierindustrie. Om, naast een duurzaam product ook een duurzaam proces te hebben ontwikkelt Crown Van Gelder samen met Eneco dit project.

Project: Electrodeboiler

Wat is het?
Een installatie van 25 MWth naast bestaande WKC elektrodeboiler voor stoomopwekking voor het droogproces van de papierproductie. Dit is circa 50% van de maximale stoomafname van Crown Van Gelder. 

Dit leidt tot een CO2 reductie van circa 11.000 ton per jaar en een NOx- emissie reductie van circa 8.000 kg/jaar.

Wat heeft het nodig?
Toekenning SDE++, omgevingsvergunning, bouwvergunning. Algemeen energietransitie: samenwerking met andere bedrijven in het industriecluster, energie-infrastructuur.

Wat is de opleverdatum?
Vergunning aangevraagd juni 2020, verwachte start bouw 2021, realisatie in 2021