ORAM kritisch op plan voor knip in de Weesperstraat

Geplaatst op: 12 april 2023

Recentelijk kondigde de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst een proef aan om de Weesperstraat / hoek nieuwe Keizersgracht samen met drie omringende straten gedurende zes weken (tussen 12 juni en 23 juli) af te sluiten voor doorgaand verkeer. Het beleid van de Gemeente is gericht op het zoveel mogelijk omleiden van verkeer in dit deel van de stad. De proef is onderdeel van een breder voornemen van de Gemeente om ‘knippen’ te zetten op meerdere toegangswegen in de stad in het kader van ‘Amsterdam Autoluw’.

ORAM – Ondernemend Amsterdam is uiterst kritisch op dit plan. Het betreft hier een belangrijke route voor ondernemers die dagelijks de stad en haar inwoners bevoorraden, beleveren en bezorgen. Afknippen van deze weg zorgt ervoor dat de bereikbaarheid van stadsdelen Oost en Centrum ernstig belemmerd wordt. Bovendien moeten veel extra kilometers gemaakt worden om de bestemming te bereiken. Naast kostbaar tijdsverlies, neemt dit extra brandstofverbruik, meer uitstoot met zich mee en wordt overlast verplaatst.

Het gebied in de oostelijke binnenstad wordt intensief gebruikt. Autoverkeer heeft daarin een aanzienlijk aandeel en daar is een reden voor, want er zijn nauwelijks alternatieven. Wij maken ons daarnaast zorgen over de bevoorrading van de stad, die überhaupt door de verschillende programma’s, afsluitingen en achterstallig onderhoud al enorm onder druk is komen te staan.

Tenslotte: het blijft onduidelijk welke concrete doelstelling de Gemeente heeft met het afsluiten van de Weesperstraat. Wij hopen dan ook dat de gemeenteraad dit plan wegstemt. Laten we geen belangrijke ontsluitingswegen gaan afknijpen en al helemaal niet zonder passend alternatief.

Gemeente Amsterdam vraagt feedback op de pilot Weesperstraat. Geef nu je mening.

Lees ook