Werkbezoek Damen Shiprepair

Geplaatst op: 18 februari 2022

Deze week brachten kandidaat-raadsleden Myron von Gerhardt, Laurent Staartjes en Sietze Hylkema van VVD Amsterdam op uitnodiging van ORAM een werkbezoek aan de scheepsreparatiewerf van Damen Shiprepair in Noord.

Het bezoek stond in het teken van verleden, heden en toekomst van de werf. Al meer dan 100 jaar staat deze locatie in het teken van scheepsbouw- en reparatie. Een uniek stuk Amsterdams erfgoed dat werk biedt aan zo’n 800-1000 mensen. Een goed lopend bedrijf bovendien, waar de orderportefeuilles voor de komende jaren gevuld zijn met veelal complexe reparatie- onderhoud en circulaire projecten. ‘Projecten die ze dikwijls elders in de wereld niet aankunnen‘ aldus een trotse directeur Tjeerd Schulting.

Toekomstscenario
Tijdens de rondleiding werd zichtbaar waar Damen zoal aan werkt. Zo krijgt de werf steeds meer vragen om schepen voor de olie- en gaswinning om te bouwen naar nieuwe functies. Een van de schepen wordt bijvoorbeeld getransformeerd naar een humanitarian aid ship om snel ondersteuning te bieden bij rampen in de wereld. Daarnaast voert de werf o.a. ook veel spoedreparaties uit voor schepen in de Amsterdamse haven.

De aankomende raadsleden lieten zich vanzelfsprekend ook bijpraten over de toekomstscenario’s van de werf. Haven-Stad strekt zich ook uit boven dit deel van Noord en in de plannen moet de werf plaats maken voor woningen. Om die reden loopt in 2028 het huurcontract van Damen af. Nu deze datum nadert wordt het vinden van een oplossing voor behoud van de werf ook steeds prangender.

Gemeente
De voltallige Amsterdamse gemeenteraad sprak eerder haar steun uit om deze functie te behouden voor de haven. Ook vanuit de Tweede Kamer kwamen steunbetuigingen. Het heeft tot op heden echter nog niet tot een oplossing geleid. Voor de aankomende VVD-raadsleden werd duidelijk dat de gemeente hier een belangrijke rol kan spelen. Dit past ook in de ambitie van de VVD om de maakindustrie te behouden voor Amsterdam.

Wensenlijst ondernemend Amsterdam
ORAM heeft 10 wensen geformuleerd voor Ondernemend Amsterdam op weg naar de gemeenteraad verkiezingen op 16 maart 2022. Alle punten hebben we op een rij gezet in een overzichtelijke infographic.